Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

kim? Rezidences balva pasniegta māksliniecei Darjai Meļņikovai

Par pirmās kim? Rezidences balvas ieguvēju piektdien kļuva Latvijas māksliniece Darja Meļņikova.

Šo balvu sadarbībā ar starptautiskām partnerorganizācijām dibinājis Laikmetīgās mākslas centrs kim?. Darja Meļņikova ieguvusi iespēju no 15. maija līdz 15. jūlijam dzīvot un strādāt Berlīnē, Laikmetīgās mākslas institūta KW rezidencē.

No pieciem finālistiem uzvarētāju izvēlējusies KW rezidenču programmas vadītāja Adela Javica, kura šonedēļ Rīgā satikās ar visiem balvai izvirzītajiem māksliniekiem, kuru vidū bija arī Ieva Epnere, Kaspars Groševs, Krišs Salmanis, kā arī Mika Mitrēvica un Kristīnes Kursišas radošā apvienība.

Pēc laureāta paziņošanas Adela Javica atbildēja uz Dienas jautājumiem.

Kādi ir jūsu iespaidi pēc tikšanās ar katru mākslinieku?

Man bija ļoti interesanti viņus satikt, izvēlēties laureātu bija sarežģīti. Visi finālisti ir augsta līmeņa mākslinieki, un katram ir savs virziens, tāpēc salīdzināt viņus ir neiespējami. Viesojoties Rīgā, es sajutu, ka šeit ir jauno mākslinieku kopiena, viņi draudzējas un apmainās idejām. Neviens no viņiem nav norobežojies no pasaules, ieslēdzoties darbnīcā.

Tas ir ļoti īpaši, ja mākslinieki komunicē savā starpā, ja viņi ir atvērti un neuzskata kolēģus par konkurentiem. Viņi priecājas un novērtē citu panākumus. Pat tie mākslinieki, kuri aizbrauc no Latvijas, saglabā saikni ar dzimteni, viņi cenšas sadarboties ar citiem māksliniekiem Latvijā un lepojas ar savu izcelsmi. Tas man bija spēcīgs iespaids un atklājums.  

Vai Darja Meļņikova bija jūsu favorīte vēl iepriekšējā vērtēšanas kārtā, kad jūs elektroniski izskatījāt mākslinieku iesūtītos portfolio?

Viņa bija viena no manām favorītēm, taču, protams, bija svarīgi satikt visus finālistus un iepazīties ar viņu darbu klātienē. Balvas piešķiršana Darjai Meļņikovai nenozīmē, ka viņa ir vislabākā māksliniece, bet tas nozīmē, ka viņa visvairāk atbilst Laikmetīgās mākslas institūta KW rezidenču programmas kritērijiem un ka viņai šī iespēja var noderēt visvairāk.    

Kā jūs raksturotu viņas mākslu?

Mani pārsteidza Darjas meistarība un spēja izpausties dažādos mākslas veidos – viņa glezno, fotografē, veido skulptūras un koka objektus. Darjai piemīt gan dziļa amata, pat amatniecības izpratne, gan smalka vērība. Šis plašais spēju diapazons palīdz viņai īstenot katru ideju, kas viņai rodas. Man būtu ļoti interesanti uzzināt, ko Darja varētu radīt, ja mainīsies konteksts, ja viņa strādās citos apstākļos – ne tajos, kuros viņa labi pazīst visus materiālus –, un kā viņa reaģēs uz citiem vizuāliem impulsiem un citu materiālu piedāvātajām iespējām.    

Man patika, kā Darja mūsu sarunā aprakstīja savu radošo procesu – patiesībā nekāda procesa nav. Viņai rodas ideja, un viņa seko tai līdzi. Dažreiz tas nozīmē, ka viņa pavada vairākas nedēļas gleznojot vai veidojot skulptūru. Mani uzrunāja Darjas pārliecība un pieeja darbam. Tajā svarīgas ir autores iemaņas un prasmes, kuras palīdz skatīties uz lietām pavisam citādi –, tas ir iespējams, ja jūs protat šīs lietas darīt savām rokām, ja jūs zināt, kā tās ir uztaisītas. Tas patiešām maina jūsu spēju ieraudzīt un radīt kaut ko jaunu, un Darja to pierāda.      

Kādus jautājumus jūs uzdevāt māksliniekiem? Ko tieši vēlējāties uzzināt?

Man vajadzēja uzzināt, ko viņiem varētu sniegt iespēja divus mēnešus dzīvot un strādāt Berlīnē. Manuprāt, Darja Meļņikova ir sasniegusi tādu punktu karjerā, kad viņa varētu mainīt kontekstu, kurā viņa strādā. Mākslinieces darbs ir ļoti spēcīgs. Es sapratu, ka varu dot viņai iespēju divus mēnešus simtprocentīgi veltīt sevi mākslai – šajā laikā viņai nebūs jādomā par citiem pienākumiem, nebūs jāiet uz biroju, lai strādātu no deviņiem līdz pieciem. Viņa varēs pievērsties tikai savai mākslai. Esmu pārliecināta, ka esmu izdarījusi pareizo izvēli.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja