Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Arsenālā notiks saruna ar izstāžu Zinātne un zinātniskā fantastika dalībniekiem

Izstādē Nenorunātās tikšanās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls 1. februārī plkst. 14 notiks saruna ar māksliniekiem, kas bija sešu grafikas izstāžu Zinātne un zinātniskā fantastika dalībnieki un iniciatori. Sarunā ar kuratorēm Andru Silapēteri un Ingu Lāci piedalīsies mākslinieki Maija Dragūne, Māra Rikmane, Ivars Poikāns, Inārs Helmūts, Kirils Šmeļkovs, Arturs Ņikitins, kā arī mākslas zinātnieces Elita Ansone un Irēna Bužinska, informēja diskusijas rīkotāji.

Sešas grafikas izstādes ar nosaukumu Zinātne un zinātniskā fantastika notika no 1975. līdz 1982. gadam Rīgā Zinību namā. Tajās piedalījās virkne grafikas mākslinieku, kas tolaik bija saistīti ar LPSR Mākslas fonda Eksperimentālo estampa darbnīcu. Īpaši svarīgs izstāžu kontekstā ir 1970. gadu posms, kad darbnīcu vadīja Laimonis Lejnieks, kura iespaidā notika drosmīgāki eksperimenti ar grafikas tehnikām. Tomēr nozīmīga bijusi arī darbnīcas atmosfēra, kur radošais process noritējis, visiem darbojoties kopā, daloties ar idejām un iespaidiem, kas arī stimulēja pievēršanos eksperimentiem. Savukārt šādiem eksperimentiem sekoja vēlme  savus atradumus leģitimizēt konkrētā laika noteiktajā mākslas sistēmā, un par sava veida "instrumentu" šādam nolūkam kalpoja zinātniskā fantastika. Mākslinieki savos darbos pievērsās zinātnes un tehnoloģiju revolūcijai, par iedvesmas avotiem izvēloties gan zinātniskās fantastikas literatūru, gan tiešus kontaktus ar zinātniekiem.

Izsekojot izstāžu vēsturei, saruna iezīmēs zinātniskās fantastikas tēmas aktualitāti tā laika kontekstā: kas veicināja zinātniskās fantastikas popularitāti, ko nozīmēja tehnoloģiju attīstība un kosmosa apgūšana, un ko ekoloģijas draudu nojausma? Kā mākslinieki interpretēja minētās tēmas un kādu paredzēja cilvēces nākotni?

Izstādes Nenorunātās tikšanās publiskā programma turpinās visu februāri. 13. februārī plkst. 18 gaidāma mākslinieka Tailera Koburna (Tyler Coburn, ASV) lekcija. Ekskursijas ar izstādes kuratorēm notiks 6. un 20. februārī plkst. 18. LLMC aicina arī uz radošo darbnīcu bērniem. 9. februārī plkst. 13–16 bērni (ieteicamais vecums 3+) kopā ar vecākiem varēs piedalīties Robotu dienā kopā ar mākslinieci Gundegu Eveloni un mūziķi Gundegu Graudiņu, darbnīcā radot kustīgus un skanošus Marsmobīļus.

LLMC izstāde Nenorunātās tikšanās pievēršas zinātniskās fantastikas iespaidam Latvijas kultūrtelpā pagājušā gadsimta otrajā pusē, atsaucoties uz izstāžu sēriju Zinātne un zinātniskā fantastika (1975 – 1982), kā arī aptver mūsdienu mākslinieku darbus, kuros, iztēlojoties alternatīvas nākotnes iespējas, izcelti šobrīd aktuāli feminisma, ekoloģijas un politikas jautājumi. Projekta nosaukums Nenorunātās tikšanās aizgūts no Brāļu Strugacku tāda paša nosaukuma stāstu krājuma, kas izdots Rīgā 1987. gadā. Izstāde Latvijas Nacionālajā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls skatāma līdz 23. februārim.

 


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja