Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Šī gada dzejas slamu sērija norisināsies Rīgā, Daugavpilī un Liepājā

Ceturtdien, 28. martā, 19.00 Willa teātrī (Stabu iela 18c) notiks pirmais pasākums no 2024. gada dzejas slamu sērijas, kurā ieplānoti vismaz 5 slami Rīgā, 3 – Daugavpilī un 3 – Liepājā, informēja Totaldobže mākslas centra pārstāvis Kaspars Lielgalvis.

Sērija noslēgsies ar Latvijas Nacionālo Dzejas slameru čempionātu novembrī. Čempionāta uzvarētājs tiks uzaicināts pārstāvēt Latviju Eiropas Dzejas slameru čempionātā Slovākijas pilsētā Košicē.

Atšķirībā no pagājušā gada, šogad, lai piedalītos Dzejas slamā, dalībniekiem vairs nebūs iepriekš jāreģistrējas. Pieteikties varēs uz vietas pasākuma sākumā. Piedalīties ir aicināts ikviens, kas raksta dzeju un vēlas ar to dalīties ar citiem, nepieciešamajā intonācijā, tempā un emociju gammā nolasot vai deklamējot to no galvas.

Totaldobže mākslas centra organizētajos dzejas slamos vienmēr ir klātesoša arī žūrija, kas priekšnesumus drīkst analizēt un komentēt. Bet pēc žūrijas komentāriem notiek vērtēšana, kurā tiek iesaistīta arī auditorija. Katrs dzejolis apvienojumā ar tā priekšnesumu saņem žurijas un auditorijas atzīmes un to summa nosaka, kuri dzejnieki varēs uzstāties vēlreiz šajā slamā.

Savukārt slama finālisti tiks uzaicināti piedalīties Latvijas Nacionālajā Dzejas slameru čempionātā novembrī. Bet viens – visaugstāko vērtējumu saņēmušais saņems 50 eiro naudas balvu.

Dzejas slama finālisti un uzvarētājs tiek noteikts trīs kārtās, tādēļ, lai piedalītos slamā, ir jāsagatavo trīs dzejoļi. Pirmajā kārtā piedalīsies neierobežots dalībnieku skaits. Ikvienam dalībniekam tiks dotas trīs minūtes viena sava paša sacerētā dzejoļa nolasīšanai vai deklamēšanai. Pēc žūrijas komentāriem un vērtējuma, tiks noteikta auditorijas vairākuma atzīme. Nākamajā kārtā iekļūs seši pirmās kārtas dalībnieki, kas saņēmuši visaugstāko novērtējumu. Analoģiskā veidā tiks noteikti trīs dalībnieki, kas pēc otrās kārtas iekļūs finālā. Arī otrajā kārtā un finālā katram dalībniekam tiks dotas trīs minūtes sava otrā un trešā dzejoļa nolasīšanai vai deklamēšanai, bet žūrija un auditorija novērtēs priekšnesumus ar atzīmēm un visaugstākā vērtējuma saņēmējs finālā saņems naudas balvu.

Dzejolis drīkst būt jebkurā valodā, bet, ja tas nav latviski, tad dzejolim jābūt iztulkotam latviešu valodā un žūrijai jābūt iespējai to izlasīt vai nu izdruku formātā vai salasāmā rokrakstā. Tulkojumam jābūt četros eksemplāros – katram žūrijas loceklim pa vienam.

Žūrijā tiks aicināti dzejnieki, rakstnieki, publicisti, filozofi, mākslinieki un citu radošo un intelektuālo profesiju pārstāvji, kā arī no auditorijas nejauši izvēlēts skatītājs.

Totaldobže mākslas centrs organizē dzejas slamus Latvijā kopš 2010. gada. Dzejas slams ir runātās dzejas (spoken word) konkurss, kura dalībnieki sacenšas ne tikai dzejas rakstīšanas mākslā, bet arī izpildījumā. Pērn Totaldobže mākslas centrs sarīkoja pirmo Latvijas Nacionālo Dzejas slameru čempionātu, kurā uzvarēja Liene Tīģere (Rebeka Zvirbule) un pirmo reizi Latviju pārstāvēja Eiropas Dzejas slameru čempionātā Antverpenē Beļģijā šī gada janvārī. 31 Eiropas valstu Nacionālo čempionu konkurencē Liene ieguva 30. vietu. Eiropas Dzejas slameru čempionātu uzvarēja Igaunijas pārstāvis Jonas Vēlmā.

26. aprīlī kinoteātrī Splendid Palace notiks īpašs dzejas slams, jo tajā piedalīsies 2013. gada Pasaules Dzejas slameru čempionāta uzvarētāja Lady La Profeta no Kolumbijas, iepriekš pieminētais Eiropas čempions, kā arī Dānijas un Lietuvas čempioni.

Ieeja gan skatītājiem, gan dalībniekiem dzejas slamā – 5 eiro, bet studentiem un pensionāriem – 3 eiro, savukārt jauniešiem līdz 18 gadiem – ieeja bez maksas.

Šogad Dzejas slamu organizēšanai ir saņemts Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalsts, kas ļaus noorganizēt vismaz 5 Dzejas slamus Rīgā, 3 – Daugavpilī un 3 – Liepājā.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja