Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

RMM atzīmēs Valsts valodas dienu ar Dzintara Soduma arhīva saņemšanu un izstādi

Valsts valodas dienā, 13. maijā, rakstniece Nora Ikstena un mecenāts Valērijs Belokoņs svinīgi nodos Rakstniecības un mūzikas muzejam (RMM) izcilā latviešu rakstnieka un tulkotāja Dzintara Soduma arhīva materiālus, informēja muzeja pārstāve Laura Brokāne.

Šogad Rakstniecības un mūzikas muzejs Valsts valodas dienu svinēs ar izcilā rakstnieka un tulkotāja Dzintara Soduma arhīva svinīgu saņemšanu Soduma balvas pasniegšanas ceremonijā 13. maijā pulksten 13 Raiņa un Aspazijas mājā (Rīgā, Baznīcas ielā 30), kur būs skatāma arī Dz. Soduma materiālu ekspresizstāde.

Dienā, kad atceramies divu izcilu rakstnieku un latviešu valodas bagātinātāju – Jura Alunāna un Dzintara Soduma – dzimšanas dienas, RMM aicina aizdomāties par to, cik krāšņa un daudzslāņaina ir mūsu valoda. Dienas moto ir Dzintara Soduma romāna Savai valstij audzināts nosaukuma pārfrazējums – “Savai valodai audzināts”.

RMM Valsts valodas dienas vēstnese, rakstniece Nora Ikstena stāsta: “2006. gadā kopā ar domu biedrēm Gundegu Blumbergu un Andru Ceriņu pārvedām dzimtenē rakstnieku un tulkotāju Dzintaru Sodumu, kā arī viņa plašo arhīvu. Vēlos pateikties mecenātam Valērijam Belokoņam un manai Ikšķilei par palīdzību visu šo gadu garumā arhīvu sakārtot un uzturēt. Tagad tas nonāk muzejā, kur arhīvu varēs izmantot studenti, pētnieki, kā Dzintars Sodums to vienmēr bija vēlējies.’’

Šī gada Valsts valodas diena bagātinās RMM kolekciju ar vērtīgiem jaunieguvumiem – Dzintara Soduma manuskriptiem un rokrakstiem, dokumentiem, grāmatām, ar roku pierakstītām atziņām un komentāriem par personīgiem, filozofiskiem, kultūras faktiem, vēstulēm un piemiņas lietām. Saņemtais Dzintara Soduma kolekcijas papildinājums pavērs iespēju gan rakstnieka daiļrades detalizētākai izpētei, gan mērķtiecīgam eksponējumam muzeja izstādēs, katalogos, tematiskos pasākumos, konferencēs u.c.

RMM aicina nepalaist garām iespēju būt kopā Valsts valodas dienas svinībās un iekļūt muzeja veidotajā Valsts valodas dienas kartē. Lai tas piepildītos, sūtiet pasākuma pieteikumu un īsu aprakstu uz e-pasta adresi [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja