Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

LNB saņems līdzfinansējumu ārvalstu finanšu palīdzības projektu īstenošanai

24. aprīlī Ministru kabinets atbalstīja līdzfinansējuma 23 354 latu apmērā piešķiršanu Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ārvalstu finanšu palīdzības projektu īstenošanai, informē Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Lolita Rūsiņa.

Starptautisko projektu ieviešana Latvijā veicinās digitālās bibliotēkas, īpaši laikrakstu digitalizācijas attīstību, kā arī popularizēs Eiropas, tajā skaitā Latvijas kultūras mantojuma nozīmi, nodrošinot tā plašu pieejamību, norāda Kultūras ministrija.

LNB dalību vairākos starptautiskos projektos šogad atbalstījusi Eiropas Komisija. Lai projektus veiksmīgi īstenotu, nepieciešams valsts līdzfinansējums. Projektu ieviešana veicinās LNB darbību jaunajā bibliotēkas ēkā.

Projektā A Gateway to European Newspapers Online (Vārti uz Eiropas laikrakstu tiešsaisti) mērķis ir nākamajos trīs gados digitālai bibliotēkai - vietnei Europeana (www.europeana.eu) nodrošināt vienotu, daudzvalodu piekļuvi Eiropas kultūras mantojumam, kas aptver vairāk nekā 20 miljonus objektu no 1500 institūcijām. Tas ir nozīmīgs projekts digitālās bibliotēkas attīstībā, jo dod iespēju LNB piedalīties laikrakstu digitalizācijā, gūt profesionālu pieredzi, apstrādāt 475 000 lappuses skenētu laikrakstu un veikt metadatu konvertāciju. LNB laikrakstu digitālā bibliotēka (www.periodika.lv) tiks papildināta ar gandrīz pusmiljonu Latvijas laikrakstu lappusēm. Laikraksti ir būtiska Latvijas kultūras vēstures mantojuma sastāvdaļa, kas ir viena no vispieprasītākajām un vislielākajām LNB krājuma daļām.

LNB ir viens no 48 partneriem projektā Europeana Awareness (Europeana pieejamība), kura mērķis ir popularizēt Europeana saturu un izmantošanu interneta lietotājiem, tajā skaitā politiķiem, lēmumu pieņēmējiem un kultūras mantojuma organizācijām. Projekts paredz arī portāla satura papildināšanu, interaktīvas lietošanas iespējas un zināšanu apmaiņu. Latvijas iesaiste Europeana Awareness projektā ir svarīga, jo tā paredz gan interneta resursa popularizēšanu, gan izpratnes veidošanu par kultūras mantojuma nozīmi.

LNB ir vadošais partneris un līguma slēdzējs mūžizglītības programmas projektā Towards an integrated system for validation of on-formal and informal learning: initiating a national network of cooperation and information exchange (Integrēta neformālās izglītības rezultātu atzīšanas sistēma:nacionālā sadarbības tīkla izveide). Tā galvenais mērķis ir izveidot nacionālas nozīmes sadarbības tīklu neformālās izglītības rezultātu atzīšanai un pielīdzināšanai. Nacionālās nozīmes sadarbības tīklā sadarbība notiek starp valsts un pašvaldību institūcijām, nevalstiskajām un privātajām organizācijām.

LNB plāno dalību arī Ziemeļu Ministru padomes Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas Valsts administrācija projektu konkursā ar mobilitātes projektu Discovering leading national libraries in Nordic countries (Zināšanu ieguve par vadošajām Ziemeļvalstu nacionālajām bibliotēkām). Projekta mērķis ir zināšanu pārnese un pieredzes apmaiņa ar Dānijas Nacionālās bibliotēkas, Norvēģijas Nacionālās bibliotēkas un Somijas Nacionālās bibliotēkas speciālistiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Madaras Auzenbahas izstāde Zeme ar zilo puķi

Zilā krāsa vienmēr ir bijusi tālo debesu simbols. Bet tad cilvēks iemācījās aizsniegt zilās debesis, un izrādījās, ka, augstu no debesīm skatoties, arī planēta Zeme ir spoži zila. Zilā ir Zemes - ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja