Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Kairišs vēlas pavēstīt pasaulei, kas noticis ar latviešu tautu

Režisors Viesturs Kairišs kopā ar radošo komandu sācis darbu pie spēlfilmas Melānijas hronika. Pēc Melānijas Vanagas autobiogrāfijas Veļupes krastā motīviem topošā filma kļūs par pirmo Latvijā uzņemto filmu, kas skatītājiem vēstīs par staļinisma represijām un Baltijas tautu deportāciju.Kā ceturtdien notikušajā preses konferencē stāstīja Kairišs, viņš agrāk daudz bija dzirdējis par Vanagas grāmatu Veļupes krastā.

"Mēģināju šo grāmatu lasīt, bet sākums bija smags. Taču es sen zināju, ka gribu atrast un strādāt ar dažām tēmām Latvijas vēsturē, par kurām, manuprāt, ir jārunā un ir jāizstāsta, lai mūsu kopējā Latvija spētu virzīties uz priekšu," pauda režisors.Vienu brīdi V.Kairišs jutis nepieciešamību pēc darba, kas vēstītu par Latvijas iedzīvotāju izsūtīšanu uz Sibīriju, tādēļ atkāroti sācis lasīt Vanagas darbu. “Sākumā domāju, ka jāveido kāds grandiozs teātra iestudējums, taču, izlasot visu grāmatu līdz galam, sapratu – Vanagas grāmata ir latviešu Mahabhārata, unikāls piemineklis absolūtās antīkās traģēdijas līmenī. Biju tik dziļi satriekts, ka sapratu: jātaisa filma. Vēl īsti neapspriedies ar producentiem, jau uzrakstīju scenāriju, jo man bija svarīgi pašam saprast, vai to ir iespējams uzfilmēt."

"Vanagas personība uz mani beigās atstāja satricinošu garīgo iespaidu," akcentēja režisors, piebilstot, ka, viņaprāt, ir ļoti svarīgi pasaulei pavēstīt, kas ir noticis ar latviešu tautu. "Kamēr mēs paši to neizstāstīsim, pirmkārt, jau sev un, otrkārt, arī citiem, mēs nekur nespēsim tikt," ir pārliecināts Kairišs.

Pirmais filmēšanas posms sāksies jau nākamā gada sākumā, un filmas ziemas kadri tiks uzņemti Zilupē, kur patlaban tiek veikta filmas dekorāciju uzbūve. Filmas māksliniece Ieva Jurjāne stāstīja, ka iepriekš izbraukātas dažādas Latvijas vietas un jo īpaši Latgale, lai piemeklētu skatus, kas būtu visatbilstošākie Sibīrijas ciematam. Atbilstoša vieta atrasta Zilupes novadā, kur patlaban top Sibīrijas ciemata un ēku Tjuhtjehtā atveidojums.

Vairākas filmas epizodes tiks uzņemtas arī Rīgā, taču Melānijas hronikas veidotāji cer doties uz Sibīriju un uzņemt tur taigai raksturīgos dabasskatus, kuriem Melānijas vanagas darbā atvēlēta īpaša vieta.

Melānijas hroniku iecerēts veidot no galvenās varones Melānijas subjektīvā skatu punkta kā viņas rakstītu dienasgrāmatu. Filmas dramaturģijā dominēs spilgtu, reizēm paradoksālu epizožu virkne, kas atspoguļo dvēseles stāvokli un pārdzīvojumus un kura ne vienmēr veido lineāru stāsta struktūru. Lai arī atveidotie notikumi ir traģiski, filmas veidotāju iecere ir tos rādīt lakoniski, bez emocionāla pārspīlējuma. Un būtisks ir notikumu fons - Sibīrijas dabas majestātiskais skaistums, kas atrodas dialoga attiecībās ar filmas varoņiem.

Galvenā loma filmā uzticēta šveiciešu aktrisei Sabīnei Timoteo. "Vanagas tēls ir ārkārtīgi spēcīgs un ļoti nopietns. Tā nav tikai loma, tas ir kaut kas vairāk. Viss sākas caur viņas skatpunktu un vēstulēm vīram. Latvijā, tiklīdz piemin vārdu Sibīrija, mēs sākam raudāt un kļūstam sentimentāli un emocionāli. Man bija svarīgi, lai stāsts varētu būt saprotams cilvēkam, kurš nezina, kas Latvijā notika. Kad rakstīju scenāriju, domāju, kā cilvēki var identificēties ar situāciju, ka tevi vienu nakti nesaprotami cilvēki kaut kur iemet un kaut kur aizved, taču tu nesaproti, kāpēc tas notiek."  Tādēļ vispiemērotākā Melānijas lomai Kairišam šķitusi tieši šveiciešu aktrise Sabīne Timoteo, kura pēc scenārija izlasīšanas piekritusi iesaistīties projektā.

Pārējām lomām aktieru atlase vēl aizvien notiek, taču filmas veidotāji cer arī uz vietējo iedzīvotāju atsaucību.

Patlaban filmas projektam Nacionālais kino centrs ir piešķīris 50 000 latu. Filmu studijas Mistrus Media vadītājs Gints Grūbe minēja, ka filmas kopējais budžets plānots 700 000 latu - tātad nedaudz vairāk nekā mazbudžeta filmai. Paredzēts arī atvērt ziedojumu kontu un lūgt cilvēku atbalstu šīs filmas tapšanā.

"Melānijas hronika ir filma, kas jāuzņem tieši šobrīd, kamēr dzīvi vēl ir šo notikumu aculiecinieki, kuri visu mūžu dzīvojuši ar šo traģisko dzīves pieredzi, tā arī nepieredzot savu sajūtu vai atmiņu apliecinājumu ne literatūrā, ne kino. Latviešu kino šie notikumi nekad vēl nav aplūkoti ārpus ideoloģiskā konteksta, bet tieši kino ir viens no būtiskākajiem kultūras elementiem, kas veido nacionālo identitāti. Tā ir Latvijas nācijai svarīga un būtiska filma šobrīd un arī nākotnē, jo sociālās atmiņas pārmantojamība ir tā, kas nosaka mūsu vērtības un dzīvotspēju," ir pārliecināta filmas producente  Boka-Grūbe.

Videorullīti no topošās filmas provēm iespējams noskatīties šeit:

Filmas režisors un scenārists ir Viesturs Kairišs, operators - Gints Bērziņš, filmas māksliniece - Ieva Jurjāne, filmas producenti - Inese Boka Grūbe, Aiva Sīmane, Gints Grūbe.

Filmu plānots pabeigt 2014.gada vasarā. Ar topošās filmas projektu interesenti var iepazīties mājaslapā www.melanijashronika.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja