Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Savvaļā norisināsies literāri muzikāls pasākums Donbasa aprikozes Savvaļā

Svētdien, 7. jūlijā, plkst. 18.00 Savvaļā notiks ukraiņu dzejnieces Ļubas Jakimčukas, mūziķes Latvītes Cirses un tulkotājas Māras Poļakovas literāri skanisks priekšnesums Donbasa aprikozes Savvaļā, kuru papildinās mūziķa un dzejnieka Aleksandra Barona uzstāšanās.

Kaut arī pēdējos gados iznākuši vairāki nozīmīgi tulkojumi, Latvijā vēl arvien ir fragmentārs priekšstats par ukraiņu literatūru, tostarp dzeju. Arī paši ukraiņu rakstnieki tikai retu reizi atrod ceļu uz Latviju, kas ir saprotams kara laikā. Tomēr interese par ukraiņu literatūru ir ārkārtīgi pieaugusi daudzviet pasaulē, un liela daļa lasītāju arī Latvijā ir atklājuši sev Ukrainas kultūru. Šobrīd ukraiņu literatūra mums ir visaktuālākā un laikmetīgākā – jo īpaši tas sakāms par jaunākās paaudzes aktīvajiem un talantīgajiem autoriem.

Ukraiņu dzejniece Ļuba Jakimčuka ieradīsies Latvijā, lai tiktos ar lasītājiem – dzejas un ukraiņu literatūras interesentiem. Notikumā piedalīsies koklētāja Latvīte Cirse un šobrīd aktīvākā tulkotāja no ukraiņu valodas Māra Poļakova. Ļuba Jakimčuka un Latvīte Cirse veidos kopīgu literāri skanisku priekšnesumu, sapludinot ukraiņu valodu ar latviešu kokles skaņām. Jakimčukas ievērojamākais dzejas krājums ir Абрикоси Донбасу, (Donbasa aprikozes). Tas ir tulkots vairākās valodās, tostarp angļu, franču un igauņu. Žurnāls Forbes to ir iekļāvis 10 būtiskāko ukraiņu grāmatu par karu skaitā. Arī Jakimčukas likteni smagi ietekmējusi Krievijas agresija jau 2014. gadā, kad viņa bija spiesta doties projām no mājām okupētajā Luhanskas apgabalā. Šī pieredze ir klātesoša viņas radošajā darbībā.

Savukārt koncerta otrajā daļā uzstāsies mūziķis un dzejnieks Aleksandrs Barons. Savvaļā dzirdēsim viņa laikmetīgās folkmūzikas žanra dziesmas – gan no 2022. gada debijas tīra patiesība, gan otrā albuma Gaidot sniegu, ko iecerēts izdot šogad. “Ja katru vasaru tava bālā āda nolād sauli, tad šīs skumjās dziesmas atgādinās par tām patīkamajām dienām, kad priekšā aizlien kāds trekns un pelēks mākonis,” saka Aleksandrs Barons.

Savvaļa ir brīvdabas mākslas telpa, kuru veido mākslas izstādes meža takās, mūzikas un dzejas pasākumi dabai pietuvinātās situācijās, kā arī daudzveidīgas radošu cilvēku rezidences. Dzejas lasījums sāksies 18.00, bet, ja vēlaties, esiet aicināti ierasties jau pēcpusdienā. Savvaļas takas šogad papildinājuši Latvijas Mākslas akadēmijas POST nodaļas studentu darbi, bāzē arvien ir pieejama bibliotēka ar labas dzejas un mākslas grāmatām, varēsiet nopeldēties dīķī un baudīt nepiespiestu jūlija svētdienas gaisotni. Rīkotāji iesaka ņemt līdzi nepieciešamo pusdienu piknikam, tostarp noteikti dzeramo ūdeni, vilkt ērtus apavus un katram gadījumam bruņoties ar pretodu līdzekli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja