Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Mansards izdos franču režisora Ežēna Grīna romānu Atjaunošana

Novembra beigās apgāds Mansards izdod franču teātra un kino režisora, arī rakstnieka Ežēna Grīna (Eugène Green) romāna Atjaunošana tulkojumu latviešu valodā. Šim notikumam par godu autors viesosies Latvijā.Romāna Atjaunošana galvenais varonis ir literatūras profesors Žeroms Lafargs, kurš ērti ļaujas dzīves plūdumam, līdz sastop cilvēku no sen aizmirstas pagātnes.

Pagātne izrādās nozīmīga, jo bez tās tagadne nav iespējama. Atjaunošana ir vajadzīga Eiropai, kas pārcietusi karu, revolūcijas, okupācijas. Atjaunošana vajadzīga arī eiropiešiem, kas, vēstures notikumu sāpināti, brīžiem izvēlas aizmirst. Eiropas atjaunošana ir garš un grūts ceļš, kas jāsāk katram pašam ar sevi. Kas mēs katrs esam, kāda ir Eiropas pilsoņa identitāte, kas ir mūsu Dievs un kādas ir mūsu garīgās vērtības – uzdodot šos jautājumus, Ežēns Grīns aicina domāt un piedalīties, lielajā Eiropā nepazaudējot sevi. Ežēns Grīns līdz šim Latvijā iepazīts kā kinorežisors, plašāku rezonansi gūstot pēc dalības Starptautiskajā kino festivālā Arsenāls (filmu retrospekcija 2006. gadā, Portugāļu mūķene 2010. gadā).

Darba dzīvē Grīns savulaik ienācis kā filozofijas pasniedzējs, mākslas dzīvē – kā gleznotājs. Laika gaitā pievērsies arī baroka teātra un kino režijai, vēlāk arī rakstniecībai, kļūstot par vairāku grāmatu autoru.

Romāns Atjaunošana ir pirmais Ežēna Grīna darbs, kas tiek izdots latviešu valodā. Grāmatas izdošanu finansiāli atbalsta Francijas vēstniecība Latvijā, Francijas institūts Latvijā, Francijas Nacionālais grāmatu centrs un Konrāda Adenauera fonds Rīgā.

21. novembrī plkst. 17.30 Francijas institūta Latvijā telpās Ežēns Grīns lasīs lekciju Kinematogrāfa poētika. Dalību lekcijai lūgums pieteikt, rakstot uz e-pastu: [email protected]. Pēc lekcijas plkst. 19 tiks rādīta autora filma Mākslu tilts franču valodā, ar titriem angļu valodā (ieeja brīva; vietu skaits ierobežots).


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja