Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Visa gada garumā kinoteātris Splendid Palace svinēs savu simtgadi

2023. gada 30. decembrī Latvijā greznākais un senākais kinoteātris Splendid Palace atzīmēs savu simtgadi, iknformēja kinoteātra pārstāvji.

Atgriežoties pie pasaules kino mākslas pamatvērtībām, Splendid Palace gada garumā apmeklētājiem piedāvās atmiņā paliekošus spilgtus kino notikumus – jaunus rakursus kino vēsturē, kas koncentrējas uz dokumentālo pasaules tvērumu. Nav nekas paradoksālāks, fantastiskāks, aizkustinošāks un arī cilvēciskāks par filmām, kas balstās uz realitāti.

Gadsimta refleksijas uz Lielā ekrāna no janvāra līdz aprīlim aicinās skatītājus uz četriem dokumentālo filmu vakariem, no kuriem katrs piedāvās atšķirīgu skatījumu uz realitāti un kā to reflektē kino. Gadsimtam ir dažādi atskaites punkti, dažādas dimensijas. Tam visam iespējams atrast kino mākslas ekvivalentus. Četras versijas par gadsimta jēdzienu un filmām, kas to atklāj un pārsteidz. Gadsimtu vecas filmas, kuras iespējams atklāt no jauna? Ko nozīmē gadsimts valsts vēsturē? Kinorežisors un viņa gadsimts? Ko nozīmē simts gadi viena cilvēka mūžā?

Programmu Gadsimta refleksijas uz Lielā ekrāna atklās režisora Alēna Renē filma Hirosima, mana mīla (Hiroshima, Mon Amour, 1959).

Franču režisors Alēns Renē (1922–2014) ir simtgadnieks, kurš ietekmējis kino pasauli, estētiku un attieksmi pret dokumentālu materiālu spēlfilmā. Šī ir iespēja godināt režisoru simtgadē un piedāvāt publikai dokumentālo filmu ciklā unikālu mākslas darbu, kurā savijas arhīva materiāli un inscenētas epizodes. Otrā pasaules kara beigās uz divām Japānas pilsētām Nagasaki un Hirosimu tika nomestas atombumbas, kas bija pierādījums cilvēces pašiznīcināšanās ārprātam. Alēns Renē šos dokumentālos kadrus izmanto mīlas stāstā kā argumentu tam, ka vēstures un šausmu pieredze rada nepārvaramu nevienlīdzību starp diviem cilvēkiem, kuri būtu pelnījuši saplūst mīlestībā. Kinolenti Hirosima, mana mīla uzskata par vienu no svarīgākajām filmām kino vēsturē.

Godināsim režisoru Alenu Renē simtgadē, diskutējot par dokumentalitāti, kino terapeitisko ietekmi uz vēstures atmiņu dziedināšanu. Lektors: kinozinātnieks, režisors Dāvis Sīmanis.

Seanss 30. janvārī plkst. 19.00 Lielajā zālē.

Filma franču un japāņu valodās ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

Biļetes pieejamas kinoteātra mājaslapā www.splendidpalace.lv vai kinoteātra kasē.

Filmas treileris: https://youtu.be/CLts830aLlw

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja