Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Viestura Kairiša spēlfilma Janvāris saņem Eurimages atbalstu

Režisora Viestura Kairiša topošā spēlfilma Janvāris, ko producē studija Mistrus Media kā Latvijas, Lietuvas un Polijas kopražojumu, saņēmusi atbalstu Eiropas kopražojumu fondā Eurimages un gatavojas filmēšanai.

Starptautisku kopražojumu atbalsta fonds Eurimages, kurš darbojas kopš 1988. gada un oktobrī noturēja jau 160. sesiju, šoreiz atbalstījis 18 pilnmetrāžas spēlfilmu un 11 dokumentālo filmu ražošanu par kopējo summu 5 692 700 eiro. Starp atbalstīto projektu režisoriem ir daudzi Eiropā pazīstami profesionāļi, arī ukrainis Oļegs Sencovs, starptautiskā arēnā strādājošais Sergejs Lozņica un citi. Studijā Mistrus Media topošā Viestura Kairiša spēlfilma Janvāris, kurai pamata finansējums piešķirts Nacionālā Kino centra konkursā, no Eurimages saņem ražošanas finansējumu 190 000 eiro apmērā – 13,09 % no filmas kopējā budžeta.

Spēlfilmai Janvāris ražošanas atbalsts tika piešķirts 2019. gada rudenī, tematiski specializētā Nacionālā Kino centra pilnmetrāžas filmu konkursā, kas rosināja veidot filmas nacionālās identitātes stiprināšanai un valstiskās piederības veicināšanai, palielinot filmu kā nacionālā satura īpatsvaru un to konkurētspēju Latvijas kultūras un informācijas telpā. Studijā Mistrus Media producētā Viestura Kairiša spēlfilma vēsta par 1991. gada notikumiem un ir gandrīz autobiogrāfisks barikāžu stāsts. Latvijas pārstāve Eurimages fondā, Nacionālā Kino centra vadītājas vietniece Inga Blese atzīst, ka filmas tematika un tās mākslinieciskais risinājums uzrunājis daudzu Austrumeiropas valstu pārstāvjus un tas ir viens no iemesliem, kāpēc projekts saņēmis atbalstu ekspertu balsojumā.

Spēlfilma Janvāris šobrīd ir sagatavošanas periodā, filmas uzņemšana sāksies šāgada decembrī. Filmas veidošanu atbalstījuši arī Lietuvas Kino centrs un Polijas filmu institūts, šovasar projekts saņēmis atbalstu arī no Latviešu fonda. Filmas operators ir godalgotais Polijas profesionālis Vojteks Starons (uzņēmis arī Lailas Pakalniņas spēlfilmu Ausma, 2015), filmas māksliniece – Ieva Jurjāne, producenti – Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

Viestura Kairiša Janvāris ir šogad pirmais Eurimages atbalstītais projekts no Latvijas (filmas galvenais producents ir Latvijas studija), iepriekš fondā atbalstīta arī Viestura Kairiša spēlfilma Melānijas hronika (2014), kas tāpat tapa studijā Mistrus Media.

Fonds Eurimages dibināts 1988. gadā un veicina filmu nozares darbību visā Eiropā, atbalstot starptautiskus kopražojumus – finansiālu atbalstu fondā var saņemt pilnmetrāžas filmas, kuru ražošanā iesaistītas vismaz divas valstis no Eurimages biedru loka, kas aptver 37 Eiropas valstis un Kanādu. Eurimages gada budžets ir aptuveni 25 miljoni eiro, kas tiek projektiem sadalīti četrās sesijās. Latvija ir Eurimages dalībniece kopš 2002. gada, šajā laikā finansiālu atbalstu no Eurimages saņēmušas 14 spēlfilmas, trīs dokumentālās filmas un četras pilnmetrāžas animācijas filmas, kuru ražošanā iesaistītās Latvijas filmu studijas un kinovides profesionāļi izmantojuši iespēju savu prasmju pilnveidošanai starptautiskā līmenī.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja