Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vai ar tevi viss ir kārtībā? Pirmizrādi piedzīvo spēlfilma Elpot zem ūdens

Uz kinoekrāniem iznāk režisora Ronalda Mežmača debijas pilnmetrāžas spēlfilma Elpot zem ūdens – patiesos notikumos balstīta sociālā drāma par narkomāniju

Narkomānija neizvēlas pēc labklājības principa, dzimuma, ģimenes stāvokļa vai izglītības līmeņa. Tā var skart jebkuru no mums – ārstus, politiķus, mūziķus, skolotājus, veikala pārdevējus, māti, tēvu, māsu. Šajā ziņā tā ir ļoti "demokrātiska", saka režisors Ronalds Mežmačs, kurš savā debijas pilnmetrāžas spēlfilmā Elpot zem ūdens ir pievērsies narkomānijas tēmai. Tas ir stāsts par narkomānu Raiti, kurš ir iestrēdzis atkarības ritenī.

"Esmu piedzīvojis gan to, ka narkomānija paņem man tuvu cilvēku dzīvību, gan to, ka atkarīgie atrod izeju un spēj absolūti mainīties," atklāj režisors, kurš šī jautājuma pētniecībai ir veltījis vairākus gadus un vēlas to aktualizēt sabiedrībā, kam šī problēma bieži vien paliek nepamanīta – arī tā iemesla dēļ, ka paši atkarīgie ir maskēšanās meistari.

Veltījums brālim 

"Jau vairākus gadus Latvija ir viena no Eiropas valstīm ar vislielāko augsta riska narkotiku, īpaši opioīdu, lietotāju skaitu. Ja mēs visi zinātu, kā rīkoties, kā uzvesties un palīdzēt ar narkomāniju saslimušam jaunietim vai pieaugušam līdzcilvēkam, iespējams, arī statistika būtu pavisam citāda. Taču sabiedrība nav par to izglītota un vispār neizprot narkomāniju kā slimību, kuras skartajiem likumsakarīgi nepieciešama pienācīga profesionāla ārstēšana," norāda filmas Elpot zem ūdens veidotāji. No 11. novembra tā būs skatāma kinoteātros visā Latvijā.

Šīs sociālās drāmas pamatā ir reālu cilvēku piedzīvotais. "Tas nav viena konkrēta cilvēka stāsts. Pētniecības procesā es saskāros ar dažādu cilvēku pieredzi un sajūtām, kas krājās un atspoguļojas arī filmā," akcentē Ronalds Mežmačs. Viņš šo darbu ir veidojis ciešā sadarbībā ar producentu un uzņēmēju Feliksu Haidukovu kā veltījumu viņa brālim Dmitrijam, kurš cīnījās ar atkarību un pameta šo pasauli 2020. gadā.

"Filma bija iespēja atgriezt manu brāli mammai un pateikt paldies viņai par to, ka ir ticējusi un atbalstījusi mūs, par spīti visam," norāda Felikss Haidukovs. Viņa brālis Dmitrijs turpina dzīvot caur Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktiera Aleksandra Maļikova atveidoto galvenā varoņa draugu, kurš svin piecus no atkarības brīvus gadus un vada galdniecības uzņēmumu, kas, starp citu, joprojām darbojas ne tikai uz ekrāna, bet arī dzīvē. Tajā ir tikušas uzņemtas vairākas filmas epizodes.

Riskējot ar visu 

Filmas Elpot zem ūdens skatītāji varēs sekot līdzi Raita gaitām. Viņš ir nozadzis narkotiku saini un mēģina to pārdot, riskējot ar visu, arī līdzcilvēkiem. Vienlaikus varonis cenšas izveidot attiecības ar oficianti Janu, kuru saticis atbalsta grupā, un viņas desmit gadu veco meitu. "Narkomānija ved Raiti dziļāk negodībā, neuzticībā un dzīves nevadāmībā," stāsta filmas veidotāji.

Galveno varoni atveido Dailes teātra aktieris Kaspars Dumburs, kura spēlētais atkarību nomocītais Raitis ar sasistu seju noraugās no filmas reklāmas plakātiem. Gatavojoties lomai, kā labākajās Holivudas tradīcijās aktieris ir piedzīvojis būtisku vizuālo transformāciju un nometis piecpadsmit kilogramu. "Kad es viņu apskāvu pateicībā par padarīto darbu, sajutu izspiedušos kaulus. Vai ar tevi viss ir kārtībā?!" atminas režisors Ronalds Mežmačs. Viņš Kasparam Dumburam ir sagādājis pirmo svarīgo kinolomu ar sarežģītu uzdevumu.

Raitis nepārtraukti ir operatores Elīnas Matvejevas kameras uzmanības lokā. Tā viņam seko ik uz soļa – tas ir bijis viens no filmas uzņemšanas pamatnoteikumiem, uzsver Ronalds Mežmačs. Viņš ir radījis uz darbību vērstu kinodarbu, kurā ir salīdzinoši maz vārdu. "Tikai piecpadsmit procentu filmas laika aizņem dialogi, tas nozīmē, ka aktieri maz runā, bet daudz dara un dzīvo savās domās un jūtās. Tas atspoguļo atkarīgo cilvēku pasauli, kas ir noslēgta un izolēta no apkārtējiem," piebilst režisors.

Jauna dzīve 

Janas lomu spēlē Latvijas Nacionālā teātra aktrise Jana Ļisova. Lai sagatavotos filmēšanai, viņa ir piedalījusies Anonīmo narkomānu sapulcēs. "Es ieraudzīju trauslus un jūtīgus cilvēkus, kas ir satikušies uz drošības salas, kur viņi var būt maksimāli atklāti un saņemt atbalstu, ko var vienādot ar mīlestību, pēc kuras mēs visi ilgojamies," stāsta aktrise un piemetina, ka aiz ikdienā sastopamās ārējās maskas slēpjas traģēdija, drosme un gribasspēks, lai sāktu cīņu pret narkomāniju.

Citās lomās filmā ir redzami Anita Kvāla un Orests Paško, kurš pats ir sācis jaunu dzīvi. "Ar atkarības problēmu esmu saskāries kopš bērnības, jo manā ģimenē lietoja narkotikas un vēlāk arī es pats," atklāj aktieris, kurš ir labi pazīstams ar filmā atainoto vidi. Taču Orestam Paško ir paveicies atvērt durvis uz citu pasauli. Lai socializētos tajā, viņš ir uzklausījis padomu, aizgājis mācīties aktiermeistarību un turpina virzību šajā profesijā. Orests ir filmējies seriālā Tunelis – pašmāju spriedzes trillerī par ieslodzītajiem.

"Sociālā drāma atspoguļo ne vien narkomānijas tumšo pusi, kurā neviens nevēlas nonākt, bet arī atkarīgos, kuri ir spējuši to pārvarēt," uzsver filmas Elpot zem ūdens veidotāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja