Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Tiešsaistē skatāmas režisores Ilonas Brūveres filmas

Apkopojot filmu studijas Kinolats divdesmit, un Kants komunikācijas septiņos gados producētās filmas, tiešsaistē skatītājiem pieejama autores-režisores Ilonas Brūveres filmu programma, kurā iekļauta arī filmu izlase ar darbiem, kas veidoti deviņdesmitajos gados Rīgas kinostudijas dokumentālo filmu studijā un Vācijas Federatīvajā Republikā astoņdesmitajos gados.

Tiešsaistes izlasē žanriski filmas ir ļoti atšķirīgas, to dramaturģiskā uzbūve piemērota atbilstoši konkrētai stilistiskai. Kolekcijā iekļautas pilnmetrāžas dokumentālās spēlfilmas Versija Vera, Tapieris  un Nacionālā kino centra simtgades programmas filma Ievainotais jātnieks, kas rekonstruē tēlnieka Kārļa Zāles darbu pie Brīvības pieminekļa celtniecības ar Dailes teātra aktieri Imantu Stradu galvenajā lomā. Tapierī varēs iepazīties ar Latvijas brīvvalsts pirmskara šlāgeriem, to nezināmajiem mūzikas autoriem un leģendāro tango meistaru Oskaru Stroku, kā arī  brīnišķīgu aktieru ansambli. Filmas sižetu izspēlē Jakovs Rafalsons, Marija Bērziņa, Gints Grāvelis, Dainis Gaidelis u.c. Filmā izmantota arī komponista Kārļa Lāča mūzika.

Tiešsaistē var arī noskatīties 2001. gadā producēto dokumentālo spēli Mana pasaule Parīze, Londona, Berlīne, Roma, kas stāsta par lauku dzīvi un aizved uz Gaujienas mājām, kurām Eiropas metropoļu vārdus reiz devis vācu barons Vulfs. Operators - Andrejs Verhoustinskis

Tiešsaistes programmā iekļautas arī autores eksperimentālās filmas Stacijas un Figūras jeb Pazemes pilsēta ar Uldi Pūcīti galvenajā lomā. Operators - Dāvis Sīmanis sen.

Eksperimentālajā kino režisore turpina pilnmetrāžas aktierfilmā V20. Eine Ungenaue Erinnerung an ein Urkunde (Viņš un Viņa. Atmiņas) aizsākto filozofiskās esejas žanru. V20 1985. gadā pārstāv Hamburgu/ VFR Berlīnes kinofestivālā. Filma tika iekļauta festivāla oficiālajā programmā Forum/Perspektiven. Tā veltīta meistaram Hercam Frankam, vecākiem, draugiem, mājām  un mīļajai Rīgai. Lomās vācu avangarda kulta aktieris Hanness Hatje, Katarīna Braurena un Anete fon Šturmere. Īsfilmas, kas veidotas Rīgas kinostudijā, vēl septiņdesmitajos, pirms emigrācijas uz VFR, nav saglabātas. 

Tiešsaistes programmā iekļauti spilgtākie autores- režisores  kinoportreti Sirreālisma gultā. Sukuts, Gleznotājs (Leonīds  Mauriņš), kā arī Projekcijas, kas izseko mākslinieka Jāņa Džona Annusa radošajai laboratorijai. Arī šie portreti veidoti ļoti atšķirīgā stilistikā. Vienotu portretējumu režisore ievēro ciklā DOMINNANTE, kur 35 portretfilmās  iepazīstina ar Latvijas Kultūrvēsturē nozīmīgām personībām. 

Filmas. Fakti. Fragmenti sniedz skatītājam ieskatu scenāriju autores, režisores un žurnālistes radošajā darbā, aptverot laika posmu no septiņdesmito gadu sākuma līdz šodienai. Skatāmas ir arī kinoproves aktierfilmai Dzīves vilcienā (2019).

2020. gadā Ilonas Brūveres dokumentālā pilnmetrāžas filma Konstrukcijas par dzejnieka Ulža Bērziņa nama ikdienu iekļauta ietekmīgā Eiropas  Dokumentālā kino foruma Šefīldas dokumentālo  filmu festivāla oficiālajā programmā, Lielbritānijā, arī šo filmu var noskatīties tiešsaistē.  

No deviņdesmito gadu sākuma, perioda, kad Rīgas kinostudijas dokumentālo filmu studijā top Atmiņas par cirku, Duo, Tirgus diena, Lūgšana. Uldis Bērziņš, Trakonams ar Dāvi, Karalienes vizīte un Sestais tramvajs, kas ienes svaigas vēsmas dokumentālā kino profesionālajā vidē, paliekot žanra ietvaros, bet ikreiz variējot stāstījum formu (trīs no šīm filmām tapušas tandēmā ar kinooperatoru Dāvi Sīmani sen.), tiešsaistes programmā pieejamas ir tikai dažas filmas, jo  glabājas Latvijas valsts  Kinofotofonodokumentu arhīvā. 

Ilona Brūvere ir visu filmu scenāriju un tekstu autore, viņas filmas daudzkārt nominētas vairākās Nacionālās kino balvas  Lielais Kristaps nominācijās un izrādītas starptautiskos filmu festivālos. Viņa nereti veido arī filmu  interjeru, scenogrāfiju un kostīmus. Grafiskā dizaina  autors ir mākslinieks Artis Rutks. Ilggadīga sadarbība režisori vieno ar kinooperatori Elīnu Bandēnu. Lielo Kristapu autore-režisore saņem par pilnmetrāžas dokumentālo spēlfilmu Versija  Vera 2012. gadā, balvu iegūst arī kinooperatore Elīna Bandēna. 

Tiešsaistē redzami arī fragmenti no sešām cikla izrādēm Brīnišķīgais balagāns par Eiropas cirka vēsturi, kas veltītas Rīgas astoņsimtgadei, kā arī desmit cikla izrādes Rīga Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014 ar vizuāli krāšņām dell arte izrādēm-filmām par modi gadu simta garumā (1900-2000) autores, piecpadsmit modes mākslinieku un Rīgas teātru aktieru interpretācijā Dāmu paradīze. Šeit scenogrāfs ir Kristaps Skulte. Mūzikas redaktors Ģirts Bišs. Horeogrāfi Ilja Vlasenko un Regīna Kaupuža. Par šo darbu Lielo Kristapu saņem galvenā grima māksliniece Baiba Grīna. 

Visas Ilonas Brūveres filmas producētas ar Nacionālā kino centra, Valsts kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes, Ŗīgas kinostudijas, LTV1, kā arī periodā 1980-1995 ar Vācijas Federatīvās  Republikas Kulturelle Filmfoerderung Hamburg/Hamburgas Kultūras filmu fonda un Frankfurter Filmfoerderung/ Frankfurtes Kultūras filmu fonda finansiālo atbalstu. 

Ilonas Brūveres filmas apkopotas mājaslapā www.ilonabruvere.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja