Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tallinā, Rīgā un citur Eiropā izrādīs Jāņa Ābeles īsfilmu 81 metrs

Režisora Jāņa Ābeles īsmetrāžas dokumentālā filma 81 metrs tiek demonstrēta Tallinas kinoteātra repertuārā, oktobrī gaidāma Latvijā, bet tikmēr ceļo pa Eiropas festivāliem.

Latvijas kinorežisora Jāņa Ābeles dokumentālā īsfilma 81 metrs ir iekļauta Tallinas vecākā repertuāra kinoteātra Kino Sõprus septembra programmā, un tas ir ļoti rets precedents īsmetrāžas kinodarbiem. Filma tiks izrādīta kopā ar pilnmetrāžas filmām, demonstrēšanas reižu skaits plānots līdz pat 150 seansiem. "Mēs savā kinoteātrī cenšamies kalpot kino idejai. Tieši kino patiesa pieredzēšana ir iemesls, kādēļ izvēlējāmies Jāņa Ābeles īsfilmu 81 metrs kā rudens repertuāra vēstnesi. Filma ir poētiska mīlas vēstule ne vien sinefilijai, bet arī maņām, ko kinoteātra apmeklējums paspilgtina," stāsta Kino Sõprus izpilddirektors Ivars Murds.

Jau pēc mēneša, 19. oktobrī, filma 81 metrs nonāks pie Latvijas skatītājiem, pieredzot pirmizrādi Rīgas Starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) nacionālajā īsfilmu konkursā. Pasaules pirmizrādi ar filmas radošās komandas dalību pieredzējusi dokumentālo filmu festivālā Beldocs Serbijā, filma 81 metrs iekļāvusies starptautiskajā festivālu apritē un atlasīta vairāku prestižu īsfilmu festivālu programmām – Short Waves Festival (Polijā), Curtas Vila do Conde (Portugālē) un citviet.

81 metrs ir dokumentāla kino eseja 14 minūšu garumā, filma ceļojums. Covid-19 pandēmijas laikā režisors Jānis Ābele ar savu radošo komandu apmeklēja Latvijas reģionu un galvaspilsētas tukšās kinozāles, paverot priekškaru uz atsevišķu kinoteātru vēsturi un cilvēkiem, kuri tajos strādājuši vairākas desmitgades. Tomēr visvairāk tā ir atzīšanās mīlestībā pašam kinematogrāfam un kino skatīšanās kultūrai – kinozālē ar lēni nodziestošām gaismām un svešiniekiem. Stāstījums atklājas caur reflektīvu dialogu starp režisoru un sievietes balsi (Jana Herbsta), sarunu caurvij atmiņas par kino pieredzi. 81 metrs filmēts uz Super 8 kinolentes.

Filmas operators ir Toms Šķēle, producente – Dita Birkenšteina, montāžas režisore – Madara Didrihsone, skaņu režisors – Ernests Ansons. 

Režisors Jānis Ābele kinorežijā debitēja ar spēles īsfilmu Augstāk par zemi (2015), tai sekoja pilnmetrāžas debija 7 miljardi gadu pirms pasaules gala (2018) un Jāņa Joņeva romāna Jelgava ‘94 adaptācija kinoekrānam (2019). Pašlaik, turpinot sadarbību ar rakstnieku un dramaturgu Jāni Joņevu, operatoru Tomu Šķēli un producentiem Gunti Trekteri un Ditu Birkenšteinu, Jānis Ābele veido Nacionālā Kino centra atbalstītu dokumentālo pilnmetrāžas filmu Testaments, kas vēstīs par dzejnieka Anatola Imermaņa (1914–1998) pēdējo vēlēšanos – atdusas vietu rast Rietumeiropas sarkano lukturu rajonos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja