Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Starptautiskajā filmu festivālā Katiņas atbalsis žūrijas balvu ieguvusi filma Tēvs Nakts

Starptautiskajā filmu festivālā Katiņas atbalsis, kura centrā likti totalitārisma jautājumi, žūrijas balva svētdien piešķirta latviešu režisora Dāvja Sīmaņa filmai Tēvs Nakts.

Filma, kas pirmizrādi piedzīvoja 2018.gadā, ir stāsts par reālu personu rīdzinieku Žani Lipki un viņa ģimeni, kas Otrā pasaules kara laikā no nāves izglāba vairāk nekā 50 ebreju. Filmas scenārijs veidots pēc Ineses Zanderes grāmatas Puika ar suni motīviem.

Festivāla skatītāju balvu ieguva vācu režisora Larsa Kraumes 2018. gada filma Das schweigende Klassenzimmer (Klusējošā klase), kas balstīta patiesā stāstā par vidusskolas skolēniem komunistu pārvaldītajā Austrumvācijā, kas stundas laikā ar klusuma brīdi pieminēja 1956. gada Ungārijas revolūcijas upurus, un šī mirkļa tālejošajām sekām visiem iesaistītajiem.

Festivāla žūrijas pārstāvis Pjotrs Škopiaks norādīja, ka, skatoties šādas filmas, top skaidrs, cik daudz un dažādu stāstu vēl ir jāizstāsta.

"Tā nav tikai vēsture - šie ir jautājumi, ka nozīmīgi šodien, varbūt pat vairāk nekā jebkad agrāk," norādīja Škopiaks.

Festivāla laikā Varšavas kinoteātrī Muranów no 22. oktobra līdz 25. oktobrim tika izrādītas desmit filmas, kas sacentās par balvām.

Festivāls Katiņas atbalsis pirmo reizi notika pirms desmit gadiem Polijas valsts līmenī. Šogad tas pirmo reizi tika organizēts kā starptautisks pasākums. To rīkoja Polijas Nacionālās piemiņas institūts (IPN), pieminot 80. gadskārtu kopš Katiņas slaktiņa.

Padomju Savienības iekšlietu karaspēks 1940. gada aprīlī un maijā Katiņas mežā, Smoļenskas apkaimē, Harkovas un Kaļiņinas cietumos un citviet noslepkavoja vairāk nekā 22 000 poļu armijas un policijas virsnieku, ārstu, profesoru un priesteru, kas tika sagūstīti pēc padomju armijas iebrukuma Polijā 1939. gadā.

Tā kā visvairāk poļu tika noslepkavots Katiņas mežā, tad arī viss vienlaikus Padomju Savienībā notikušais poļu slaktiņš tiek dēvēts par Katiņas slaktiņu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja