Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Starptautiskajā Amsterdamas dokumentālo filmu festivālā Vitālijs Manskis saņem balvu par labāko režiju

Ceturtdien, 26. novembrī, Starptautiskajā Amsterdamas dokumentālo filmu festivālā (IDFA) norisinājās apbalvošanas ceremonija, kas Covid pandēmijas dēļ tāpat kā vairums citu festivāla notikumu tika rīkota tiešsaistē. Apbalvoto filmu vidū ir arī Latvijas studijas Vertov producētā un IDFA galvenajā - pilnmetrāžas filmu konkursā iekļautā filma Gorbačovs. Paradīze, kuras režisors Vitālijs Manskis saņēma balvu par labāko režiju (IDFA Award for Best Directing), savukārt studijas Avantis Promo kopražojumam Starp diviem kariem pasniegta galvenā balva konkursā First Appearance, informēja Studio Vertov pārstāvji.

Gorbačovs. Paradīze bija viena no retajām filmām, kas tika izrādīta kinoteātrī, jo pastāvošo ierobežojumu dēļ festivāls norisinās galvenokārt tiešsaistē. Tāpēc filmas pirmizrāde IDFA notika ļoti askētiski – lielajā Amsterdamas kino teātra Tuschinski zālē klātesot tikai režisoram un 30 skatītājiem.

Manska jaunākā filma Gorbačovs. Paradīze stāsta par vīru, kura izraisītās pārmaiņas mainīja pasauli. Gorbačovs bija Atklātības (Glasnost) un Pārbūves (Perestroika) arhitekts. Berlīnes mūra nojaucējs. Taču arī Černobiļas avārijas noklusētājs, Tbilisi un Baku protestētāju apspiedējs. Padomju impērija sabruka viņa valdīšanas laikā un viņa paša tauta tagad viņu par to nosoda. Ar pagātnes notikumu nastu plecos, vientuļais vīrs savas dienas pavada kādā tukšā Maskavas priekšpilsētas namā.

Režisors Vitālijs Manskis par savu filmu saka: "Mihailam Gorbačovam būs pieminekļi visā pasaulē. Kaut kur jau ļoti drīz, kaut kur – piemēram, Krievijā – paies daudz gadu, pirms radīsies apjausma par to, ko paveicis šis cilvēks vēsturei. Bet es gribēju, lai aiz bronzas vai marmora vēsuma būtu ieraugāms cilvēks, kas viens pats izlēma padarīt pasauli labāku. Tieši ar šo motivāciju mēs ilgi pierunājām no dzīves nogurušo 90 gadus veco sirmgalvi ielaist mūs viņa vientulības, vilšanos un brīvības laimes pasaulē!"

Latvijas skatītājiem iespēja noskatīties filmu Gorbačovs. Paradīze būs Pirmajā Starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā Artdocfest/Riga, kas Covid pandēmijas dēļ ir pārcelts uz 2021. gada martu.

Gorbačovs. Paradīze ir studiju Vertov (Latvija) un HypermarketFilms (Čehija) kopražojums. Filmas radošajā komandā Latvijas pusi pārstāv skaņu režisors Anrijs Krenbergs, komponists Kārlis Auzāns, montāžas režisors Jevgēņijs Ribalko, kā arī režisors Vitālijs Manskis un producente Natālija Manska.

Filma tapusi sadarbībā ar TV kanāliem Arte un Настоящее время un Čehijas televīziju. Finansiāli filmas veidošanu atbalstīja Nacionālais kino centrs un Čehijas Filmu fonds.

 

Savukārt IDFA jauno režisoru konkursā First Appearance galveno balvu (un 10 000 eiro) saņēmusi ukraiņu režisores Alinas Gorlovas pilnmetrāžas filma This Rain Will Never Stop (darba nosaukums latviešu valodā – Starp diviem kariem), Ukrainas, Latvijas, Vācijas un Kataras kopražojums, kas tikai pirms dažām dienām piedzīvoja Itālijas pirmizrādi festivālā Festival Dei Popoli, kur saņēma galveno balvu (un 8000 eiro) kā labākā pilnmetrāžas filma. Filmas Latvijas puses komanda ir studija Avantis Promo, producente Ilona Bičevska, komponists Goran Gora, scenārija konsultanti Ivo Briedis, Atis Klimovičs, Ilona Bičevska.

"Mūsu filma iesākās kā maza īsfilma par Sīrijas jaunieša dzīvi Ukrainā, taču tās ražošanas procesā kopā ar mūsu varoni tikām ierauti aizvien jaunu kara situāciju epicentrā.  Četru gadu laikā tā no īsfilmas kļuvusi par kara skartas ģimenes eposu, kura laikā mēs piedzīvojam trīs karus un sekojam jauna cilvēka miera un identitātes meklējumiem. Tas viss tiek atklāts jaunas sievietes – režisores – acīm, kas niansēti uztver smalkas detaļas cilvēka individuālo un kolektīvo emociju pasaulē 21. gadsimtā, kur karš joprojām nespēj rimties," tā par filmu stāsta kopproducente Ilona Bičevska no studijas Avantis Promo.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja