Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +27 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 27. jūnijs
Malvīne, Malvis

Portālā filmas.lv norisināsies tiešsaistes Jāņu festivāls

Nacionālā Kino centra portāla filmas.lv tradicionālajā Jāņu festivālā šogad iekļautas vispopulārākās "vasaras filmas" no Latvijas kinoklasikas, un šī izlase dod iespēju visas pasaules tautiešiem pieminēt aktrisi Baibu Indriksoni (1932-2024) un ieskandināt 95. jubilejas svinēšanu izcilajam kinoaktierim Eduardam Pāvulam (1929-2006).

Piecas spēlfilmas no 21. jūnija pieejamas bez maksas jebkurā laikā un jebkurā vietā pasaulē, kur vien ir interneta pieslēgums; tiešsaistes festivāls noslēgsies 25. jūnijā.

"Tad nu neaizmirstiet mūs – kaut vai pa Jāņiem!" teica Mirttante (Lilita Bērziņa) Latvijas visu laiku populārākajā Jāņu filmā, un NKC portāls filmas.lv neaizmirst šo skatītāju iemīļoto režisora Jāņa Streiča komēdiju Limuzīns Jāņu nakts krāsā (1981), kas kļuvusi arī par aktrises Baibas Indriksones filmogrāfijas spožāko pērli – viņas tēlotā Olita Sprēsliņa ir izcili komiska un atmiņā paliekoša raksturloma, kolorīts tēls, kas ironizē par mietpilsonisku liekulību un apsviedīgu šeptēšanos.

Nākamais populārākais Latvijas kinovēstures fenomens ir režisora Aleksandra Leimaņa Vella kalpu diloģija – muzikālās kostīmfilmas Vella kalpi (1970) un Vella kalpi Vella dzirnavās (1972), kurās krāšņi dzirkstī Baibas Indriksones un Eduarda Pāvula atraktīvais un saderīgais duets, vitālā krodziniece Lēne un varenais izēdājs, stiprinieks Ērmanis. Arī nākamajā Aleksandra Leimaņa filmā, līdzīgā muzikāli romantiskā senlaiku fantāzijā Melnā vēža spīlēs (1975) abi aktieri nospēlē varoņus, kas pamanāmi izceļas uz pārējā tēlu ansambļa fona, – Baiba Indriksone ir kaprīzā, pašapzinīgā un mīlas dēku azarta pārņemtā Hercogiene, bet Eduards Pāvuls – raupjais un jūras vēju svilinātais fregates Valzivs kapteinis Hāgens, kurš aizrāvies ar hercoga Jēkaba ideju aizvest latviešus ar kuģi uz Tobago salu.

Portāla filmas.lv Jāņu kolekcijā šogad iekļauta arī Baibas Indriksones un Eduarda Pāvula pirmā satikšanās uz kinoekrāna – 1957. gada filma Zvejnieka dēls, Viļa Lāča populārā romāna otrais ekranizējums, kuru veidoja Latvijas kinovēsturē nozīmīgie celmlauži, režisors Varis Krūmiņš un operators Māris Rudzītis. Eduardam Pāvulam šī ir pirmā nopietnā kinoloma, filmas sižets papildināts ar ziemas zvejas ainām Kurzemes ezeros, kur Pāvula iespaidīgi tēlotais Oskars satiek skaisto saimniekmeitu Martu Baibas Indriksones atveidojumā.

Tiešsaistes Jāņu festivāls Nacionālā Kino centra portālā filmas.lv, kas nodrošina Latvijas kinomākslas plašāku pieejamību sabiedrībai, veidots ar Latvijas Nacionālā arhīva Valsts Kinofotofonodokumentu arhīva palīdzību (paldies vadītājai Dacei Bušantei!) un Kultūras informācijas sistēmu centra (KISC) tehnisko atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas notiek

Būs nepatikšanas, taču zvaigznes iesaka tās neņemt tuvu pie sirds!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja