Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Noteikts pirmā Latvijas jauniešu veidoto īsfilmu konkursa 12012022 uzvarētājs

No 22.septembra līdz 2.oktobrim Latvijas pilsētās norisināsies 25.Starptautiskais īsfilmu festivāls Manhattan Short. Šogad festivāls Latvijā atzīmē savu 10 gadu jubileju, kam par godu pirmo reizi tika rīkots Latvijas jauniešu kino konkurss.

Pēc žūrijas vērtējuma augstāko novērtējumu Latvijas jauniešu kino konkursā ieguva Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas III kursa studenta Marka Frīdberga īsfilma Ikdiena. Filmā ir ceļojums caur vienotu ikdienu. Moments, lai saprastu, cik daudz var ieraudzīt šķietami ikdienišķajā.

Jaunieši vecumā līdz 25 gadiem tika aicināti piedalīties īsfilmu konkursā 12012022. Lai piedalītos konkursā, līdz 31.augustam bija jāiesūta līdz 3 minūtēm garu filmu konkursa rīkotājiem. Jauniešiem tika dota reta iespēja parādīt savus darbus kino nozares profesionāļiem. 

2. oktobrī visi konkursa dalībnieki tiek aicināti uz kinoteātri Ksuns uz īpašu seansu, lai noskatītos savas filmas un Manhattan Short 2022, un kopā ar žūriju pārrunātu paveiktā darba rezultātus, kā arī visu jaunāko par kino.

Latvijas jauniešu veidoto īsfilmu konkursa uzvarētāja filma tiks rādīta pirms Manhetenas īsfilmu kinofestivāla programmas un kopā ar Manhetenas īsfilmu festivāla 2022 programmu nokļūs Latvijas kino ekrānos.

Kinofestivāla 10. jubilejas gads Latvijā izsludināts ar grandiozu programmu. Filmas skar pārsteidzoši daudz tēmu, sākot no pārcilvēciskām spējām līdz šķēršļu pārvarēšanai attiecībās ar tēvu vai partneri. Atklās 11.septembra pasaules notikumu no citas puses – caur kāda dalībnieka skatījumu. Parādīs veidu, kā izvairīties no nosodošajiem skatiem, sociālās vai ekonomiskās hierarhijas. Savilks paralēles starp protestējošo brīvības cīnītāju un jauno paaudzi.

Ekranizējumā Dons vs Zibenis redzēsim slaveno aktieri Pīteru Mullanu, kuru varējām redzēt Netflix populārajā seriālā Mežonīgo Rietumu pasaule. Īsfilma Brīvais kritiens balstīta uz fragmentu no holandiešu rakstnieka Jorisa Lujendika grāmatas Peldēšana ar haizivīm, kas pastāstīs kā darbojas finansiālā pasaule. Vairākās filmas ir režisoru un scenāristu personīgā pieredze vai ir balstīti uz patiesiem stāstiem. Pirms Manhetenas īsfilmu festivāla programmas tiks demonstrēta Latvijas jauniešu īsfilmu konkursa uzvarētāja ekranizējums.

Šogad Manhattan Short piedalās desmit finālisti no astoņām valstīm: Skotijas, Čehijas un Slovākijas, Spānijas, Austrālijas, Somijas un Libānas, kā arī pa divām filmām no Francijas un ASV. Finālisti pārstāv labākās īsfilmas no 868 pieteikumiem no 70 valstīm, ko Manhattan Short saņēma 2022. gadā, demonstrējot īsfilmu pastāvīgo dzīvīgumu un radošumu visā pasaulē.  

Manhattan Short ir unikāls pasākums. Vairāk nekā 100 000 kinomīļu visā pasaulē vienas nedēļas laikā apvienojas ar vienu mērķi – skatīties un balsot par finālistu filmām. Balsis tiks nosūtīts uz Manhattan Short galveno mītni, un uzvarētājs tiks paziņots 2022. gada 3. oktobrī ceremonijā Ņujorkā. Festivāla rezultāti tiks publicēti tīmekļa vietnē www.ManhattanShort.com

Pēc Manhattan Short balsojuma rezultātiem, katra īsfilma automātiski saņem iespēju piedalīties Oskara balvas atlasē. Daudzi bijušie kinofestivāla finālisti ir nominēti Oskaram, piemēram, Pure, White Eye 2020. gada un citi. 

Festivālu Latvijā rīko režisors Staņislavs Tokalovs. Festivāls notiek ar ASV vēstniecības un Rīgas Domes atbalstu. Informatīvi pasākumu atbalsta radio SWH un SWH+.

Biļetes uz seansiem 30. septembrī, 1.oktobrī un 2. oktobrī Rīgā, k/t Splendid Palace un k/t Ksuns var iegādāties: www.aula.lv vai stundu pirms seansiem k/t Splendid Palace, Elizabetes ielā 61, Ksuns, Elizabetes ielā 83/85.

Biļetes uz seansiem Latvijas pilsētās - kinoteātru kasēs. 

Filmas tiek rādītas angļu un oriģinālvalodā ar latviešu un krievu subtitriem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja