Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Televīzijā tapusi dokumentāla filma par mobingu

Latvijas Televīzijas jaunākā dokumentālā filma Mobings. Izdzīvošanas skola neierasti plaši un emocionāli paver durvis uz pārdzīvojumiem par bērnībā un pusaudžu vecumā piedzīvoto vienaudžu vardarbību. Filmas pirmizrāde gaidāma 23. aprīlī.

Mobings nav jauna parādība. Tomēr Latvijā statistika ir pārsteidzoša – no vienaudžu vardarbības cieš katrs trešais skolēns. Bērni un pusaudži piedzīvo fiziskus un emocionālus pāridarījumus, izstumšanu un ņirgāšanos virtuālajā vidē.

"Vai zinājāt, ka jaunieša izstumšana no bara viņam var būt eksistenciāls sabrukums? Un, ja operatīvi netiek sniegts piemērots atbalsts, tas var būt pamats domām vai pat mēģinājumam izdarīt pašnāvību?" vaicā filmas scenārija autore, LTV Ziņu dienesta žurnāliste Danuta Juste.

Filma dokumentē mobinga upuru skaudros stāstus – savā pieredzē dalās gan jaunieši, kuri vēl mācās, gan tie, kuri skolu jau beiguši, bet pārdzīvojumus nespēj aizmirst.

Kāpēc savulaik darījis pāri citiem un kā šobrīd vērtē savu rīcību, filmā stāsta Dailes teātra aktieris Gints Andžāns: "Diemžēl esmu bijis pāridarītāju pusē. Bet man ir iespēja ar šo pieredzi dalīties, pateikt, ka tā nevajag darīt. Toreiz nesapratu, ko nodaru."

Danuta Juste norāda: "Diemžēl lielākoties vecāki par bērnu pārdzīvojumiem, ciešanām nemaz nezina. Vēl retāk pamana, ka viņu bērns ir tas, kurš pazemo citus. Savukārt pedagogi, ja vien nesaņem pietiekamu atbalstu no skolas vadības, neziņā, ko iesākt, noplāta rokas un pagriež galvu citā virzienā. Ko tas liecina par mums, sabiedrību?"

Kā vienaudžu vardarbība ietekmē cietušā, agresora un arī aculiecinieku turpmāko dzīvi? Ko varam darīt, lai bērnus aizsargātu? Atbildes filmas autori meklē gan galveno varoņu stāstos, gan psihoterapeitu un citu ekspertu komentāros.

Dokumentālo filmu veidojusi LTV Ziņu dienesta komanda – scenārija autore Danuta Juste, režisors Uģis Kronbergs un operatori Lauris Dundurs, Uvis Burjāns un Normunds Pavlovskis.

Filmas Mobings. Izdzīvošanas skola pirmizrāde – 23. aprīlī plkst. 21 LTV1 un REplay.lv. Vienlaikus ar filmas pirmizrādi portālā LSM.lv būs atrodams tematisks garstāsts, bet no 26. aprīļa Ziņu dienesta veidotajos ziņu izlaidumos būs integrēta rubrika par dažādiem mobinga veidiem un praktisku informāciju vecākiem, skolotājiem un jauniešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja