Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvijā lielbudžeta spēlfilmu Bez robežām uzņem viena no prestižākajām filmu studijām pasaulē

Pirmdien, 19. septembrī, viena no senākajām un prestižākajām filmu studijām pasaulē Nordisk Film Production sadarbībā ar Latvijas producentu kompāniju Munchhausen Productions sāk lielbudžeta spēlfilmas Bez robežām/Boundless uzņemšanu, informēja filmas veidotāji.

Filma ir populārā dāņu rakstnieka Jusi Adlera-Olsena bestsellera detektīvromāna par Q nodaļu ekranizācija. Romāns tulkots vairāk nekā 40 valodās un pārdots daudzos miljonos eksemplāru. Uz trillera filmēšanu, kas Latvijā notiks līdz 28. oktobrim, ieradīsies Dānijas kinozvaigznes un arī pats rakstnieks.

Detektīvstāsta režiju uzņēmies viens no izcilākajiem dāņu režisoriem un scenāristiem Ole Kristians Madsens. Filmā piedalīsies arī ļoti spēcīgs aktieru sastāvs – galveno lomu atveido viena no lielākajām dāņu kinozvaigznēm Ulrihs Tomsens, kurš ir filmējies ļaundara lomā Džeimsa Bonda filmā The World Is Not Enough līdzās Pīrsam Brosnanam, kā arī citos starptautiski godalgotos projektos. Aktieru vidū ir arī Sofija Torpa, Afšins Firūzi, Jūakims Fjelstrups, Sērens Mallings, Helle Fagralida, Rasmuss Bjergs, Pēters Mīginds un aktrise Heda Stīrnsteta.

"Šī ir pirmā reize, kad tik ietekmīga pasaules līmeņa filmu studija kā Nordisk Film Production uzņem lielbudžeta spēlfilmu Latvijā. Studijas projektu īstenošana šeit nozīmē ievērojamu ārvalstu finanšu līdzekļu izlietojumu pašmāju kultūras industrijā un daudzskaitlīgu blakus nozaru nodarbinātību un attīstību," savu gandarījumu pauž Munchhausen Productions producente Elīna Jozauska.

"Veiksmīgas sadarbības gadījumā tuvākajos gados Latvijā varētu uzņemt arī citas studijas filmas, kā arī kādas no citām grāmatām par Q nodaļu, uz kurām Nordisk Film Production jau ir iegādājies ekranizācijas tiesības," papildina filmas izpildproducente Madara Kalniņa, kura pēdējos gados Dānijā ir vairākkārtīgi sadarbojusies ar Nordisk Film Production, tādā veidā veicinot lēmumu uzņemt daļu filmas Bez robežām tieši Latvijā.

"Izvēloties vietu, kur filmēsim savus jaunākos projektus, mēs ņemam vērā vairākus faktorus – ir jābūt iespējai strādāt ar profesionālu augsta līmeņa filmēšanas komandu; jābūt attīstītai kino infrastruktūrai; un jābūt pieejamam valsts līdzfinansējumam, kas ir Eiropas kinoindustrijas fundaments. Šo visu faktoru kombināciju mēs esam atraduši Latvijā. Tas ir rets atradums, un mēs ceram, ka mūsu sadarbība izvērtīsies ilgstoša," uzsver Nordisk Film Production producents Mīkaels Rīkss.

Filmai Bez robežām piešķirts Latvijas valsts budžeta līdzfinansējums Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras programmas 2022. gada valsts budžeta līdzfinansējuma konkurss ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā un Rīgas pašvaldības līdzfinansējuma programmas Rīgas Filmu fonds ietvaros.

Filmēšanā iesaistīta teju simts cilvēku liela kino industrijā strādājošo profesionāļu komanda no Latvijas un Dānijas, divdesmit dāņu aktieru un vairāk nekā septiņi simti masu skatu dalībnieku no Latvijas. Īpaši jāizceļ pašmāju mākslinieku dalība filmas radošajā sastāvā – filmas grima māksliniece Aija Beata Rjabovska, Latvijas puses mākslinieks Aldis Meinerts, kostīmu māksliniece Līga Krāsone, skaņu režisors Mārtiņš Rozentāls un gaismu mākslinieks Pēteris Skujiņš.

Filmēšana notiks Kuldīgas un Rīgas apkārtnē, piemēram, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Finanšu ministrijas ēkā Vecrīgā, Rīgas Kinostudijā un daudzās vēsturiskajās rūpniecības zonās Sarkandaugavā, kurās tiks atveidota Bornholmas sala. Kā atzīst dāņu pārstāvji, vizuāli Latvijas daba noskaņas ziņā ir ļoti līdzīga tai, kāda tā ir Dānijā, un ēkas, kas atrodas Latvijā, ir viegli pielāgojamas Dānijas atveidošanai. Scenārija specifika ļaus apvienot skandināvu skarbumu ar Latvijas dabas poētismu.

Filmas pirmizrāde iecerēta 2024. gada 1. februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja