Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Kinoteātrī Splendid Palace sācies Itālijas Jaunā kino festivāls

Līdz 17. decembrim kinoteātrī Splendid Palace, sadarbībā ar Itālijas vēstniecību Latvijā un N.I.C.E. (New Italian Cinema festival), jau otro gadu norisinās Itālijas Jaunā kino festivāls, šogad sniedzot skatītājiem iespēju bez maksas noskatīties astoņas Itālijas jauno režisoru filmas.

"Itālijai kino ir ļoti svarīga kultūras daļa, un šis ir festivāls, kas apvieno gan radošumu, gan novitāti," saka Itālijas vēstnieks Latvijā Alesandro Monti. N.I.C.E. atgriežas Rīgā, lai piedāvātu Latvijas kinomīļotājiem ieskatu jaunāko itāļu režisoru radošajā pasaulē. 

Festivālā būs skatāmas astoņas filmas: režisora Džuzepes Fiorello Salūts (Stranizza d’amuri), Kosimo Gomesa Es un Spotijs (Io e Spotty), Gabriela Fabbro Lielais Bolero (The Grand Bolero), Dāvida Minellas Itāļu gardēžu kriminālstāsts (La Cena Perfetta), režisores Monikas Dugo Tāpat kā bruņurupuči (Come le Tartarughe), Korrado Serona Olimpijas ceļš (Acqua e Anice), Karolīnas Kavalli Amanda un režisora Adrea di Stefāno Amores pēdējā nakts (L'ultima notte di Amore). Trīs no režisoriem - Kosimo Gomess, Gabriels Fabbro un Monika Dugo - būs Rīgā, lai pēc filmām klātienē tiktos ar kinoteātra Splendid Palace seansa apmeklētājiem.  

"Itāļu režisori eksperimentē ar kino žanru elementiem, vienlaikus veidojot savu individuālo autora rokrakstu," par festivāla raksturu stāsta Daira Āboliņa, kinoteātra Splendid Palace mākslinieciskā vadītāja. "Komēdija ir viens no grūtākajiem žanriem, bet festivāla ietvaros šo žanru pārstāv pat četras filmas. Saglabājot humora izjūtu, filmām ir sociāli būtisks mūsdienu raksturs. Tas ir veids kā jaunie varoņi meklē ceļu gan viens pie otra savā jauniešu vidē, gan saskaņu ar citām paaudzēm."

Filmas tiek demonstrētas itāļu valodā, ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā.  

Filmas tiek demonstrētas ar Itālijas vēstniecības Latvijā un N.I.C.E. atbalstu.  

Ieeja seansos – bez maksas, iegādājoties 0.00 eiro biļetes www.splendidpalace.lv vai kinoteātra Splendid Palace kasē. 

 

Rīga ir kļuvusi par daļu no N.I.C.E. starptautiskā ceļojuma, jo festivāls katru gadu notiek daudzviet pasaulē.  "N.I.C.E. festivāls šogad norisinās jau 33. reizi, un mēs ceram atkārtot panākumus, kas gūti šajās desmitgadēs. Vienmēr paturot prātā festivāla galveno mērķi, N.I.C.E. ir radījis pasākumu ciklu visā pasaulē, kas publiku iepazīstina ar jauno itāļu autorkino," komentē Viviana Del Bianco, festivāla mākslinieciskā vadītāja.  

2023. gadā N.I.C.E. savu ceļu sāka ASV ar pasākumiem Ņujorkā, Filadelfijā un Vašingtonā: festivāls savu kino gadu noslēgs Florencē, ar Donatella Carmi Bartolozzi balvas pasniegšanu, kad tiks paziņots šī gada festivāla uzvarētājs. N.I.C.E. darbības gados Itālijas Kultūras institūti un vēstniecības ir mudinājušas “aizvest” festivālu uz jaunām vietām, jaunām valstīm, un šobrīd festivāls notiek arī Dublinā, Rīgā, Dubaijā un Baku. 

N.I.C.E. festivālu veido neliela komanda, kas aktīvi strādā pie tā, lai jaunais itāļu kino ir pazīstams un novērtēts visā pasaulē. Festivālu atbalsta Itālijas Kultūras ministrija, Florences pašvaldība, Toskānas reģions un Rai Cinema. 

"Starp 2023. gada atlasītajām programmas filmām ir gan pieredzējušu režisoru darbi, gan spilgtas debijas, apliecinot, ka, neskatoties uz pēdējo gadu grūtībām, itāļu režisori ir aktīvāki un motivētāki nekā jebkad agrāk," uzsver Viviana del Bianco.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja