Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Foto: Nosvin daudzsēriju mākslas filmas Dumpis pirmizrādi

Trešdien, 10. aprīlī, kinoteātrī Splendid Palace aizvadīta režisora Andreja Ēķa daudzsēriju mākslas filmas Dumpis pirmizrāde, pulcējot filmas radošo komandu, kino nozares pārstāvjus, atbalstītājus un sabiedrībā pazīstamus ļaudis.

Daudzsēriju filma ir uz patiesiem notikumiem balstīta vēsturiskā drāma, kas norisinās 1975. gada Rīgā – viena cilvēka uzsākta cīņa pret valdošo iekārtu, kas izraisa dumpi uz PSRS bruņukuģa Storoževoj. Zaudējis ticību Padomju Savienības vadītājiem un militārajai struktūrai, politiskais komisārs Valērijs Špagins, savu komunistisko ideālu vadīts, izlemj sarīkot dumpi uz kuģa. Iestājoties pret korupciju, visatļautību un vienkāršo cilvēku pazemošanu, viņš aizsāk sacelšanos, kas pārvēršas par daudz ko lielāku, kā sākotnēji iecerēts. Padomju Savienības vadība dara visu, lai dumpi apturētu un pēc tam informāciju par sacelšanos noslēptu.

Psiholoģiskais trilleris ļauj sekot līdzi cilvēka cīņai pret nepārvaramo varu, spilgti portretējot dažādos varoņu raksturus un viņu vērtības, kas pakļautas valdošās sistēmas spiedienam, apdraudot gan dzīvību, gan tālāko pastāvēšanu. Kas notiek ar cilvēku, kurš izlemj iestāties pret valdošo diktatūru, balstoties uz savu pārliecību, ka sabiedrības labums ir stādāms augstāk par elites grupas labklājību. Stāsts par cilvēcību un taisnīgumu totalitāra režīma un visurvaldošās propagandas griežos.

Režisors Andrejs Ēķis skaidro: “Mans mērķis bija atspoguļot to īpašo atmosfēru, kāda valdīja padomju laikos – kad valdošā ideoloģija bija nepatiesa un melīga, ietekmējot cilvēku prātus, rosinot vienam otru nodot un ikdienā runāt nepatiesību, neskatoties uz savām īstajām domām. Krievijas totalitārais režīms šodien ne ar ko neatšķiras no padomju laiku Kremļa, armijā tikumi nav mainījušies, bet traģisko neatbilstību starp ideoloģiskajiem lozungiem un nožēlojamo realitāti joprojām saskata varbūt tikai daži cilvēki. Šo arī vēlējāmies parādīt Dumpī. Varbūt šis stāsts iedrošinās kādu dumpinieku rīkoties līdzīgi arī Krievijā mūsdienās!”

Filmas radošo kodolu veido režisors Andrejs Ēķis, scenārija autori: Ivo Briedis, Nastja Nastyushkina, Vitālijs Dokalenko, producenti Dita Cimermane, Aija Ansone, Vitālijs Dokalenko.

Galveno Valērija Špagina lomu atveido aktieris Dainis Grūbe. Lomās: Elīna Hanzena, Andris Keišs, Inga Tropa, Egons Dombrovskis, Jēkabs Reinis, Agnese Budovska, Igors Čerņavskis un citi.

Pirmās daudzsēriju filmas sērijas izklaides platformā Tet TV+ pieejamas no 11. aprīļa. Vēsturiskie notikumi kopumā tiek izklāstīti septiņu sēriju garā stāstā, savukārt kinoteātros filmu varēs skatīties divās daļās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja