Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Foto: Kinoteātrī Splendid Palace pirmizrādi piedzīvo filma Emīlija. Latvijas preses karaliene

Pirmdienas, 20. septembra, vakarā kinoteātrī Splendid Palace pirmizrādi piedzīvoja filmu studijas Mistrus Media un kopproducentu Tet studio un Latvijas Televīzija vēsturiskā daudzsēriju filma Emīlija. Latvijas preses karaliene, kas stāsta par Jaunāko Ziņu un Atpūtas izdevēju Emīliju Benjamiņu, kuras personība, bagātība un traģiskais liktenis ir kļuvuši par Latvijas vēstures leģendu.

Līdzās filmas veidotājiem, aktieriem, Benjamiņu ģimenei un kopproducentiem pirmizrādi apmeklēja arī virkne sabiedrībā zināmu cilvēku, tostarp Latvijas Republikas kultūras ministrs Nauris Puntulis, Latvijas Republikas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Latvijas Republikas izglītības ministre Anita Muižniece, politiķis Raivis Dzintars, TV un radio personība Baiba Sipeniece-Gavare, dzejniece Māra Zālīte, rakstniece Lalita Muižniece, komponists Zigmars Liepiņš, mūziķis Juris Kaukulis, modes māksliniece Elita Patmalniece, aktrises Lelde Dreimane un Samira Adgezalova-Abidi un daudzi citi.

Pirmizrādes viesi atzinīgi novērtēja producentu Ginta Grūbes, Ineses Bokas-Grūbes un režisoru Kristīnes Želves, Anda Miziša un Dāvja Sīmaņa veikumu, pēc filmas noskatīšanās to apliecinot ar atsauksmēm. Līdz ar pirmizrādi skatītājiem filma no 23. septembra būs pieejama izklaides platformā Tet+, bet no 1. oktobra – kinoteātros visā Latvijā.

"Emīlijas Benjamiņas dzīvesstāsts ļāva mums ieskatīties vienā no  Latvijas 20. gadsimta vēstures nozīmīgākajiem posmiem. Mēs ceram, ka šis vēstures un daudzu cilvēku unikālais biogrāfiskais stāsts nonāk pie skatītājiem laikā, kad domājam par vēstures mācībām. Tāpat ceram, ka Emīlija. Latvijas preses karaliene spēs mainīt daudzsēriju filmu žanra nozīmību un kvalitāti Latvijā un ar demonstrēšanu gan kinoteātros visā Latvijā, gan arī straumēšanas platformās sasniegsim visus, kurus interesē šis Latvijas vēstures lielais stāsts," norāda producents un dokumentālās sērijas režisors Gints Grūbe.

"Patiesībā varam teikt milzīgu paldies tam kovidam, jo tā bija daudz lielāka iespēja mums visiem koncentrēties uz šo darbu nekā normālos apstākļos, kad mēs katrs darām vēl citus darbus un kad aktieriem ir jādomā par lomu, no kuras viņi atnāk uz filmēšanas laukumu no teātra," stāsta filmas 1., 3. un 5. sērijas režisors Andis Mizišs. 

"Man šis darbs paliks mūžam atmiņā, jo viss sagatavošanās periods norisinājās Zoom, scenāriju apspriedām Zoom, pat aktieru proves norisinājās Zoom, kas sākumā bija ļoti mulsinoši. Bija arī citi pandēmijas uzliktie zīmogi, piemēram, filmējot lielu, krāšņu balli ir ierobežojums – 20 cilvēki. Bet tāpēc arī kino ir izlikšanās māksla, un es domāju, ka komanda ar visiem izaicinājumiem lieliski tika galā," komentē 2. un 4. sērijas režisore Kristīne Želve.

"Es izbaudīju to, ka tumšajā laikā, kas bija pandēmijas pīķis, akūti klaustrofobiskajās bezgalīgajās Zoom konferencēs, varēja izrauties filmēšanas laukumā, izjust radošo garu un izjust tādu kino brīvību. Tas bija tiešām unikāli," norāda 6. sērijas režisors Dāvis Sīmanis.

Filmas stāsts sešās spēlfilmās un vienā dokumentālā sērijā aptver laika periodu no Emīlijas Benjamiņas izdotā žurnāla Atpūta pirmsākumiem līdz viņas bojāejai Sibīrijā. Katra sērija atspoguļo kādu zīmīgu Emīlijas Benjamiņas dzīves posmu, parādot dažādas viņas personības šķautnes, – ģimenes dzīvi, uzņēmējdarbību, sociālā statusa nostiprināšanu, ietekmi uz politiskajām un kultūras norisēm 20. un 30. gados un beigu beigās pašas darbinieku nodevību. Ar šo spēcīgo sievieti stāsta centrā filmā tiek parādīta Latvijas sabiedrība visā tās krāsainībā, un skatītājiem pazīstamas būs daudzas vēsturiskas personas – Antons Benjamiņš, Jānis Benjamiņš, Kārlis Skalbe, Jānis Ziemeļnieks, Vilis Lācis, Jānis Kārkliņš, Annija Simsone, Pēteris Blaus, Jūlijs Lācis, Augusts Kirhenšteins.

Sešas aktierkino sērijas ir autoru mākslinieciska interpretācija par galveno varoni un vēsturiskajiem notikumiem, bet septītā sērija ietver dokumentālas liecības par filmas varoņiem, viņu prototipiem pēcnācēju atmiņās mūsdienās.

Scenāriju veidojuši Baņuta Rubess, Ivo Briedis, Aiva Birbele, Tabita Rudzāte, konsultanti – Māra Zālīte, Ineta Lipša, spēlfilmu sēriju režisori ir Kristīne Želve, Andis Mizišs, Dāvis Sīmanis, dokumentālās sērijas režisors – Gints Grūbe, operators – Andrejs Rudzāts, filmas mākslinieki – Kristīne Jurjāne un Aivars Žukovskis, montāžas režisori – Andris Grants, Paula Popmane un Armands Začs, komponists – Kārlis Auzāns, skaņu režisors – Ernests Ansons, galvenais producents – studija Mistrus Media, Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe, kopproducenti Tet studio un Latvijas Televīzija.

Emīlijas Benjamiņas lomā – aktrise Guna Zariņa, Antonu Benjamiņu atveido Juris Bartkevičs, Jāni Benjamiņu – Raimonds Celms, seriālā filmējušies arī daudzi citi izcili Latvijas aktieri: Baiba Broka, Ligita Dēvica, Inga Tropa, Artūrs Skrastiņš, Anta Aizupe, Ģirts Krūmiņš, Jaunāko Ziņu un Atpūtas redakciju atveido Uldis Anže, Jēkabs Reinis, Lauris Dzelzītis, Dainis Gaidelis, Edgars Ozoliņš, Gatis Maliks, Arnolds Osis un citi.

Daudzsēriju filmas Emīlija. Latvijas preses karaliene izveide tika sākta 2020. gada septembrī, filmēšana notika daudzās ar filmas stāstu saistītās vēsturiskās vietās – gan Benjamiņu namā Rīgā, gan Valdeķu muižā; dokumentālajā sērijā izmantoti unikāli Benjamiņu ģimenes arhīvu materiāli. Filmas izveidi atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Nacionālais kino centrs, seriāla nacionālie kopproducenti ir Tet studio un Latvijas Televīzija.

Kino apmeklētājiem Latvijā no šī gada 1. oktobra būs vēl nebijusi iespēja daudzsēriju filmu Emīlija. Latvijas preses karaliene kinoteātros skatīt vairākos seansos, kur viena seansa ietvaros tiks izrādītas divas – trīs sērijas, savukārt izklaides platformā Tet+ filmu varēs redzēt no 23. septembra, bet 2022. gadā – arī Latvijas Televīzijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja