Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Festivālā Baltijas pērle izrādīs filmas Reiz Amerikā oriģinālo versiju

28. septembrī festivālā Baltijas pērle kinoteātrī Splendid Palace pirmo reizi Baltijā tiks demonstrēta itāliešu kulta kinorežisora Serdžo Leones filmas Reiz Amerikā oriģinālā pagarinātā versija, informēja festivāla rīkotāji

Filma tika atjaunota un restaurēta par godu tās  četrdesmitgadei.

Jaudīgā, majestātiskā kinolente ar grandiozo Ennio Morrikones mūziku  un izcilajiem aktieriem līdz pat šim laikam tiek uzskatīta par sava žanra nepārspētu šedevru.

“Nesen ar Leones ģimenes palīdzību tika atrastas filmas pazudušās 25 minūtes. Atrastais materiāls tika ievietots  kinolentē un tās restaurēšana, kas ir Cineteca di Bologna, L’Immagine Ritrovata un  Film Foundation kopdarbs ar Gucci finansējumu, tika pabeigta. Šī daudz garākā versija ir atjaunojusi filmas neparasto Prusta garā veidoto struktūru. Izcilā filma nu ir kļuvusi vēl izcilāka,“ - tā Mārtins Skorsēze.

Serdžo Leone desmit gadus gatavojās sava monumentālā darba uzņemšanai.

Reiz Amerikā iekļāvās vienā filmā, lai arī kinozāles tumsā (tikai tur to ir vērts skatīties) jāpavada veselas četras stundas. Taču nedrīkstētu upurēt nevienu Leones kinolaika minūti - Leone pats neapjauta, kur beidzas dzīves realitāte un kur sākas kino realitāte.

Ebreju imigrantu bērni, kuri pārcēlās uz Ņujorku labākas dzīves meklējumos, iejūtas skarbajās Ņujorkas Lejasaustsaidas ielās.

Deivida un Maksa vadītais noziedzīgais kvartets aizkustinošu lojalitātes paktu noslēdz kā nabadzīgi puikas pagājušā gadsimta divdesmito gadu Manhetenas ebreju geto. Divpadsmit gadu laikā puiši no ielu kabatzagļiem izaug par ietekmīgiem alkohola kontrabandistiem, kam ASV “sausais likums” palīdz uzbūvēt veselu impēriju.

Laiks tiek saspiests un izkārtots gluži kā kārtainā pīrāgā, kuru veido trīs laika slāņi. Sižets virpuļo un met cilpas.

Kustība un skaņa sakausē laikmetus - 66. gadā pacelts čemodāns tiek nolikts zemē 33. gadā, bet spogulis, kurā šodien ieskaties, var atspoguļot tavu bērnu dienu vaigu.

Stāsts par draudzību un mīlestību, kas mijas ar asinsizliešanu, seksu, noziegumiem, alkatību un upurēšanu, nodevību un piedošanu…

Negaidiet vieglu pastaigu "zelta gadsimta" nostalģiskā gaisotnē džeza mūzikas pavadījumā un Lielā Getsbija laikmeta glamūra dekadences interjeros.

Esiet gatavi, ka tiks uzjundīta atmiņu vētra, aizmirstie sapņi un līdzīgi opijam radītas halucinācijas, lai saprastu, kas tad īsti reiz notika Amerikā.

Kritiķi un skatītāji vēl joprojām ķīvējas, kurš nospēlējis labāk – de Niro vai Džeimss Vuds (Makss), bet šie strīdi ir neauglīgi. Visi aktieri ir lieliski, arī pati filma ir ģeniāla – Leones daiļrades virsotne, kas sasniegta, izceļojot no agrīnā neoreālisma caur triumfāliem pelniem un "spageti" vesternu līķu kalniem.

Pats Leone par savu veikumu ir teicis šādus vārdus: "Šī nav vēsturiska filma, bet fantastiska, utopiska spēle ar amerikāņu mītiem. Šīs filmas galvenais varonis ir pats laiks. Kāda gangstera zaudētā laika meklējumi."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja