Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Dita Rietuma: Filmas Janvāris atsauces uz starptautisko kino spējušas uzrunāt plašāku starptautisko auditoriju

Filma Janvāris spējusi uzrunāt starptautisko auditoriju, jo ir ne tikai par Latvijas vēsturi, bet arī par cilvēku personīgo pieredzi un ar atsaucēm uz starptautisko kino, žurnālistiem trešdien atzina Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Dita Rietuma skaidroja, ka filmā ir precīzi iestrādāti kodi - gan personīgās pieredzes, gan atsauces uz starptautisko kino kultūru barikāžu laikā.

Filmas režisors Viesturs Kairišs norādīja, ka filma nav gluži vienkāršs patriotisks materiāls, kur viss ir tikai melns un balts. Filma parādot šo laika periodu tādā veidā, kā to piedzīvoja viņš pats.

Kairišs atzina, ka nespēj precīzi atbildēt, cik filma ir autobiogrāfiska. Filma neesot par pašu režisoru, bet vienlaicīgi filmā ir pazīstami cilvēki un notikumi.

Režisors skaidroja, ka filma parāda, kā padomju varas brukšana viņam atvēra pasauli un kā tajā laikā Latvijā pavērās logs uz starptautisko kino pasauli.

"Filma Janvāris pierāda, ka par vēsturi var stāstīt uzrunājoši, emocionāli, gudri un lietojot tādus kultūras kodus, kas saviļņo starptautisko auditoriju," uzsvēra Rietuma.

Arī pēc filmas producentes Ineses Bokas-Grūbes domām, tieši filmas personiskais stāsts par tā laika notikumiem uzrunājis starptautiskos partnerus.

Filmas māksliniece Ieva Jurjāne atzina, ka tā laika sajūtu bija viegli restaurēt, jo filmas veidotāji paši ir dzīvojuši šajā laikā. Viņa gan norādīja, ka 1991. gada atmosfēru nebūtu bijis iespējams atveidot bez nopietnām liecībām, piemēram, fotodokumentiem, kā arī cilvēkiem, kuriem joprojām pagalmā ir vecās padomju laiku automašīnas. 

Broka-Grūbe arī piebilda, ka bija nepieciešams meklēt radošus risinājumus, lai savienotu oriģināli, barikāžu laikā filmētus video ar filmas materiāliem.

Runājot par režisora, operatora un kinoprodecenta Jura Podnieka lomas atveidotāja meklēšanu, Kairišs norādīja, ka lomas atveidotāju atrast nebija sarežģīti. Galvenais mērķis bija atrast aktieri, kas nav Latvijā viegli atpazīstams un vienlaicīgi, kas ar savu harizmu spētu reprezentēt Podnieku. Šo lomu filmā atveido Juhans Ulfsaks.

Jau ziņots, ka 11. novembrī pirmizrādi piedzīvos vēsturiskos faktos balstītā un starptautisku atzinību guvusī Kairiša jaunā kinolente Janvāris. Tā vēsta par jauniem kinematogrāfistiem Rīgā 1991.gada barikāžu laikā, kad viņi, būdami bezgala tālu no jebkādas politiskās dzīves, tiek ierauti politikas un vēstures krustpunktā.

Nacionālais kino centrs filmu izvirzījis arī kā Latvijas pieteikumu ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" labākās ārvalstu filmas kategorijā.

Filmas režisors ir Kairišs, operators - Vojteks Starons, māksliniece - Jurjāne, kostīmu māksliniece - Rūta Lečaite, komponiste - Juste Janelīte, grima māksliniece - Ilze Trumpe, producenti - Boka-Grūbe un Gints Grūbe, producents un izplatītājs Latvijā - Mistrus Media.

Lomas filmā atveido Kārlis Arnolds Avots, Alise Dzene, Baiba Broka, Sandis Runge, Artūrs Skrastiņš, Imants Strads, Lauris Dzelzītis, Kaspars Dumburs, Alekss Kazanavičs un Ulfsaks.

Filma ir Latvijas, Lietuvas un Polijas kopprodukcija, tās veidošanu atbalstīja Nacionālais kino centrs un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja