Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Cēsu Mākslas festivāla kino programma būs veltīta XX gadsimta 60. gadiem

23. jūlijā ar režisora Rolanda Kalniņa filmu Četri balti krekli tiks atklāta Cēsu Mākslas festivāla kino programma, ko veidojusi kinoteorētiķe Dita Rietuma. Šogad tā veltīta XX gadsimta 60. gadiem, atspoguļojot spilgtu ēru Latvijas un pasaules kino vēsturē. Filmu skates notiks Vidzemes koncertzālē Cēsis

"60. gadu izskaņa ir nozīmīgs, satraucošs laiks pasaules kino pieredzē, kad klajā nāca desmitiem pārsteidzošu, nereti modernisma estētikā veidotu filmu. Eiropā plauka autorkino, ko īpaši attīstīja Francijas jaunā viļņa un Itālijā strādājošie režisori. Šis ir laiks, kad radikāli mainījās ASV kino kultūra, – darbību beidza cenzūra jeb Heisa kodekss, kas fokusējās uz filmu tikumību, un ekrānu piepildīja šokējošas tēmas un elementi. Taču tās caurstrāvoja arī pārsteidzoša brīvības izjūta ne tikai filmu tematikā, bet arī estētikā. Arī Latvijā, par spīti tās atrautībai no pasaules kino strāvojumiem, radās Rolanda Kalniņa Četri balti krekli – izcila, modernisma estētikā veidota filma," stāsta festivāla kino programmas veidotāja Dita Rietuma. 

23. jūlijā plkst. 20 tiks rādīta pirmā programmas filma – Rolanda Kalniņa Četri balti krekli (1967), kas pasaules mēroga atzinību saņēma 50 gadu pēc filmas uzņemšanas, 2018. gadā nonākot Kannu starptautiskā kinofestivāla sadaļā Kannu klasika. Tās sižetā sekojam telefonu montierim Cēzaram Kalniņam, kas no darba brīvajā laikā sacer dziesmas, muzicēdams kopā ar draugiem izveidotajā ansamblī. Tomēr, lai ansamblis nonāktu līdz publikai, jāiziet garš atļauju saņemšanas ceļš. Kultūras komisijas locekle Anita Sondore pavirši noklausās Cēzara dziesmas un nokritizē tās, bet vēlāk, pat gribēdama, vairs nevar apstādināt dažādu sabiedrisko apspriešanu dzirnakmeni, kuru pati iekustinājusi. Galvenajās lomās – Uldis Pūcītis, Līga Liepiņa, Dina Kuple un Pauls Butkēvičs.

30. jūlijā plkst. 20 tiks demonstrēta vēl viena 1967. gada filma – režisora Artura Penna Boniju un Klaidu. Jaunā oficiante Bonija Pārkere ilgojas pēc pārmaiņām garlaicīgajā dzīvē. Tāda izdevība viņai rodas, iepazīstoties ar šarmanto jaunekli Klaidu Berovu, kurš tikko iznācis no cietuma. Klaids ir nolēmis par katru cenu izrauties no Lielās depresijas radītā trūkuma. Abi iemīlas un pievēršas banku aplaupīšanai – apburošais un atjautīgais laupītāju pāris drīz kļūst slavens visā valstī. Galvenajās lomās – Feja Danaveja, Vorens Bītijs un Džīns Hekmens.

13. augustā plkst. 20 programmu noslēgs Mikelandželo Antonioni 1966. gada filma Fotopalielinājums, kas ieguvusi Kannu kinofestivāla Zelta palmas zaru. Veiksmīgā Londonas modes fotogrāfa Tomasa greznā un nesarežģītā dzīve viņam pašam šķiet garlaicīga un bezjēdzīga. Reiz parkā viņš nejauši ar kameru fiksē kādu pāri – vecāku vīrieti un jaunu sievieti. Sieviete, pamanījusi ka Tomass viņu fotografē, par katru cenu vēlas atgūt negatīvus. Atdevis viņai neīsto filmiņu, Tomass attīsta īsto, cenšoties saprast sievietes lielo interesi par šīm bildēm. Arvien vairāk palielinot fotogrāfijas, pamazām atklājas, ka Tomass, iespējams, fiksējis slepkavību. Galvenajās lomās – Deivids Hemingss, Vanesa Redgreiva, Sāra Mailsa un Džeina Birkina.

Festivāla kino programmu būs iespēja apmeklēt vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, pasākuma norises vietā uzrādot digitālo Covid-19 sertifikātu.

Informācija par Cēsu Mākslas festivāla notikumiem: www.cesufestivals.com un festivāla feisbuka lapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja