Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Riga IFF tiešsaistes nomā pieejama divpadsmit Latvijas kinodarbu izlase

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) papildina tiešsaistes platformā RIGA IFF Kolekcijas filmu klāstu ar vairākām skatītāju iemīļotām Latvijas filmām.

Divpadsmit augstvērtīgie kinodarbi – aktierfilmas, dokumentālais kino un vairākas animācijas filmas bērniem un pieaugušajiem – atklāj vēstures līkločus un sabiedrības šķautnes, portretē spilgtas personības un iezīmē Latvijas kino ainavu. Skatītāji ir aicināti iepazīt Latvijas visu laiku labāko distanču slēpotāju dokumentālajā tuvplānā Patrīcija (2024), ieraudzīt tuvāk alegorisko pilsētu kā pārmaiņu laika spoguli vēsturiskajā drāmā Pilsēta pie upes (2020) un novērtēt citas Latvijas filmas vietnē online.rigaiff.lv.

Latvijas filmu klāsts tiešsaistes platformā ir papildināts ar četrām spēcīgām un diskusijas raisošām dokumentālajām filmām. Teju sešu gadu garumā veidotais dokumentālais portrets  Patrīcija, kas ir tapis Dāvida Ernštreita un Ineses Kļavas režijā, vēsta par Latvijas distanču slēpotāju Patrīciju Eiduku – sportistes spēku nepadoties un neizmērojamo ģimenes atbalstu. Režisora Viestura Kairiša dokumentālajā filmā Neredzamā pilsēta (2014), nākotnei sastopoties ar pagātni, dzimis citāds stāsts par Čornobiļu – zaudēto un atgūto paradīzi, kurā vairākus gadus pēc katastrofas uz dzīvi atgriezušies tās agrākie iedzīvotāji.

Tāpat filmu izlasē skatāmas divas režisora Dāvja Sīmaņa dokumentālās filmas. Fiziskās, valstu nospraustās un prāta radītās robežšķirtnes atklāj audiovizuālā dienasgrāmata Mūris (2018), kas tapusi, apceļojot Latvijas, Krievijas un Baltkrievijas robežreģionu un atsedzot vēstures pretrunas. Savukārt Pēdējā tempļa hronikas (2012), darbs par Gaismas pils, Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas, tapšanu, rāda tās pretstatu cīņu, gleznieciskumu un mitoloģisko gaitu, kas spoguļo senlaiku tempļu un baznīcu celšanu.

Starp nule platformai pievienotajām filmām rodama Kairiša vēsturiskā drāma Pilsēta pie upes – ironisku elementu piepildītais stāsts par gleznotāju Ansi, viņa dzimto pilsētu Austrumlatvijā, izredzētajām sievietēm un izvēlēm trīs politisko režīmu griežos 30. un 40. gadu mijā. Visā Latvijā skatāms arī režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas autobiogrāfiskais darbs Mans mīļākais karš (2020), kas dokumentālās animācijas formā pēta pieaugšanu no 70. gadiem līdz Latvijas neatkarības atjaunošanai, veidojot cilvēcisku un personīgās atmiņās balstītu laika attēlojumu.

Svaigu, emocionāli atklātu skatījumu uz integrācijas politiku un vēsturisko atmiņu piedāvā Staņislava Tokalova ģimenes portrets Viss būs labi (2023) – filma ieguvusi Lielais Kristaps balvu kā 2023. gada labākā Latvijas dokumentālā filma. Dokumentālista stāsts par savu dzīvi Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks (2024) atklāj izcilā kinorežisora un operatora Jura Podnieka (1950–1992) mūža un radošās dzīves spilgtākos pieturpunktus pirmās personas stāstījumā. Tikmēr ciešiem tuvplāniem un teju akrobātiskiem kadrējumiem mijoties ar pacietīgu melno humoru, Lailas Pakalniņas radikālā kino pieredze Spogulī (2020) pārceļ brāļu Grimmu pasakas varoni Sniegbaltīti ironiskā mūsdienu kameru narcisisma un ķermeņa kulta vidē.

Tāpat filmu nomā ir pieejamas vairākas starptautiski atzītas un skatītāju iemīļotas Latvijas animācijas studijas Atom Art filmas bērniem, kuras režisējis Edmunds Jansons. Animācijas īsfilmu cikla Lupatiņi (2010–2020) desmit sērijās atklājas varoņu Zeķītes, Cimdiņa, Spilventiņa un Lakatiņa nenogurstošā zinātkāre. Aizkustinošā animācijas īsfilma Bize un Neguļa (2017) rotaļīgi šķetina nozīmīgu tēmu vecākā bērna izjūtas, ģimenē ienākot vēl vienam bērniņam. Bet vasarīgā piedzīvojumu filma Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi (2019) atklāj neierastu, runājošiem suņiem un cēliem mērķiem piepildītu Maskačkas stāstu.

Riga IFF Kolekcija ir īpaša kino darbu izlase, kurā apkopotas mākslinieciski augstvērtīgas Eiropas un pasaules filmas no festivāla iepriekšējo sezonu programmām, kā arī ievērojami un nozīmīgi Latvijas kino darbi. Ieguvušas skatītāju, kino kritiķu un festivālu žūriju atzinību, šīs filmas turpina savu ceļu pie skatītājiem citos izrādīšanas formātos. Filmas apkopotas Riga IFF Kolekcijas tiešsaistes platformā online.rigaiff.lv, ļaujot skatītājiem visā Latvijā tiem ērtā laikā un vietā izbaudīt kvalitatīvu un drosmīgu kino, neizejot no mājām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja