Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latviski izdots somu rakstnieces Lailas Hirvisari biogrāfiskais romāns Viņas augstība Katrīna II

Izdevniecība Latvijas mediji laidusi klajā somu rakstnieces Lailas Hirvisari biogrāfisko romānu Viņas augstība Katrīna II, ko no somu valodas tulkojusi Lelde Rozīte, informēja izdevniecībā.

Reiz dzimusi kā vācu princese, Viņas augstība Katrīna II nu ir īstena Krievijas impērijas valdniece. Iejutusies krievu kultūrā un sirdī pieņēmusi pareizticību, viņa valda ar īsti slāvisku vērienu – vēl dzīves laikā carieni sāk dēvēt par Katrīnu Lielo, savukārt viņas valdīšanas laiku – par Zelta laikmetu. Tomēr varas nasta nav viegla – nozīmīgi lēmumi, nemitīgas intrigas un galma izšķērdīgā uzdzīve nereti nonāk pretrunā ar Katrīnas noslēpumu pilno sievietes sirdi. 

"Nebiju iedomājusies, cik gan smags var būt carienes kronis un kā tas vienlīdz stipri spiež gan manu galvu, gan dvēseli. Es pati sevi biju kronējusi par carieni. Bet kronēšanas laikā es biju arī māte."

Grāmatas vāka noformējumam izmantota Johana Baptista Lampi Vecākā glezna Krievijas ķeizarienes II portrets (inventāra nr. RPM 1844) no Rundāles pils muzeja kolekcijas. Vāka noformējums - Nataļja Kugajevska.

Autores romāns Viņas augstība Katrīna II papildina latviešu lasītāju jau iepazītajā grāmatā Es, Katrīna iesākto stāstu par Krievijas ķeizarieni Katrīnu II Lielo. 2011. gadā šī grāmata nominēta Somijas Literatūras balvai.

"Šī ir sirdsgrāmata. Grāmata, kurai nav iespējams izskriet ātri cauri, grāmata, kas ievelk un nelaiž vaļā. Grāmata, kuru lasīt rāmos vakaros, ieritinoties gultā vai šūpuļkrēslā. Grāmata, kas rosina domāšanu un meklēšanu, jā, arī meklēšanu, jo lasīt ātri neļāva arī tas, ka ik pa laikam gribējās pameklēt informāciju par grāmatā aprakstītajiem notikumiem. 

Grāmata visu laiku uzdeva man jautājumu,  kas ir būtiskāk - būt uzticīgās, mīlošās attiecībās un rūpēties par savu mazo ģimenes pavardu vai pārvaldīt valsti, kuras tālākajos nostūros pat nav iespējams pabūt, jo tā ir tik plaša, ka ziņas no valsts nomalēm ceļo nedēļām, un nejusties laimīgai nevienās attiecībās, jo apziņa, ka izmanto, ir tik spēcīga. Kura atziņa mūža nogalē ir svarīgāka - ka esi bijusi laba valdniece, vai ka esi bijusi laimīga?" raksta grāmatu blogere Meldra Gailāne.

Laila Hirvisāri (Laila Hirvisaari, 1938) ir viena no mūsdienu somu iemīļotākajām rakstniecēm. Sarakstījusi vairāk nekā četrdesmit grāmatas, tostarp vairākas vēsturiskas lugas un biogrāfiskus vēstījumus.

Tulkojums tapis, pateicoties Somijas literatūras eksporta centra (FILI – Finnish Literature Exchange) atbalstam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja