Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izdots dzejas krājums pusaudžiem Netikumīgie

Sagaidot jauno mācību gadu, bērnu grāmatu izdevniecība Liels un mazs laidusi klajā dzejas krājumu pusaudžiem Netikumīgie, kurā apkopoti dzejoļi no Kristas Burānes tāda paša nosaukuma izrādes, informēja izdevniecības pārstāve Alīse Nīgale.

Netikumīgie ir režisores Kristas Burānes veidota dokumentāla dzejas izrāde (Dirty Deal Teatro), kuras mērķis – radīt 21. gadsimta Latvijas pusaudža portretu dzejas valodā. Tā ir saņēmusi Spēlmaņu nakts balvu kā 2019./2020. gada labākā izrāde pusaudžiem un gada sasniegums oriģināldramaturģijā. Krājumā publicēti Agneses Krivades, Marija Luīzes Meļķes, Kārļa Vērdiņa, Kirila Ēča un Raimonda Ķirķa dzejoļi Ineses Zanderes sastādījumā.

Rit bērnu grāmatu izdevniecības Liels un mazs pastāvēšanas septiņpadsmitais gads, un tas īpaši mudina izdevējus pievērsties šā svarīgā, emocionālā vecumposma izjūtām, jo kopā ar Liels un mazs grāmatām augusī paaudze arī ir pusaudžu vecumā.

Grāmatu ilustrējuši jaunie mākslinieki Agate Lielpētere, Liāna Mihailova, Sanita Adoviča un Pauls Rietums. Grāmatas dizainu veidojis Aleksejs Muraško.

Kristas Burānes ideju par izrādi rosināja vairāki skandāli, kas tika sacelti ap skolā izmantotajiem literārajiem tekstiem un citiem mākslas darbiem, un tā saucamie "tikumības grozījumi" izglītības likumā. Iestudējuma veidotāji vēlējās uzdot jautājumu par dzejas lomu 21. gadsimta jaunieša dzīvē un izmantot šo mediju, lai dotu vārdu pašiem pusaudžiem sarunā ar pieaugušajiem par viņu dzīves realitāti un to, vai mākslai ir jāsargā tikumība.

Izrādes dramaturģija veidota, balstoties uz pētījumu Cēsu 2. pamatskolas astotajās klasēs, dzejniekiem trīs mēnešu garumā piedaloties pusaudžu ikdienā, sarunājoties, iemantojot zināmu uzticēšanos, vērojot un provocējot. Rezultātā tapa viņu portretu un situāciju galerija dzejas formā – Luīzes Marijas Meļķes, Kirila Ēča un Raimonda Ķirķa dzejoļi, kurus izrādē kopā ar aktieri Reini Boteru no savas personiskās jauna cilvēka un dzejnieka pieredzes pozīcijām komentē paši autori, kas ir arī izrādes protagonisti. Savukārt Agnese Krivade un Kārlis Vērdiņš sacerēja songus, kas komentē situāciju no skolotāju viedokļa (izrādē šos Edgara Raginska komponētos songus videoierakstā izpilda "skolotāju koris" – jauktais koris Wenden).

Grāmatā netiek dublēta veiksmīgās, spilgtās izrādes dramaturģija, bet veidota patstāvīga dzejoļu krājuma kompozīcija, ko papildina četru jauno mākslinieku ilustrācijas un Alekseja Muraško veidotais grāmatas dizains. Grāmata ar visiem tās elementiem veido vēl vienu šo dokumentāli sakņoto dzejoļu interpretāciju, kas nu pastāvēs līdztekus izrādei.

Gan izrāde, gan grāmata uzrunā un atbalsta pusaudžu un jauniešu dabisko pretošanās instinktu un vēlmi mainīt pasauli, piedāvājot mākslu un dzeju kā brīvības izpratnes kvintesenci un sabiedrisko aktivitāti kā brīvības realizācijas formu.

Vairāk: www.lielsmazs.lv.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja