Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izdotas arheologa un etnogrāfa Ādolfa Karnupa 1941.–1946. gadā rakstītās dienasgrāmatas

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) laidis klajā 480 lappušu biezu grāmatu Ādolfa Karnupa dienasgrāmatas. 1941–1946 – unikālu muzeja krājumā glabātu avotu pirmpublicējumu

Grāmatas atvēršanas sarīkojums 12. janvārī plkst. 15 būs skatāms tiešrādē LNVM Facebook lapā facebook.com/LNVMuzejs

Ādolfs Karnups (1904–1973) bija viens no talantīgākajiem XX gadsimta Latvijas vēsturniekiem, ar plašām zināšanām arheoloģijā, etnogrāfijā, numismātikā, mākslas un kultūras vēsturē. Karnups vadīja arheoloģiskos izrakumus un etnogrāfiskās ekspedīcijas, publicēja vairāk nekā 150 zinātnisku rakstu par arheoloģiskajiem izrakumiem Talsu pilskalnā, tautasdziesmām, tradicionālo apģērbu un citām tēmām.

Dienasgrāmatas rakstītas no 1941. gada 4. janvāra līdz 1946. gada 15. martam. 28. martā Ādolfu Karnupu arestēja padomju drošības iestādes, inkriminējot viņam muzeja vērtību piesavināšanos. Noticis gan bija tieši pretējais – Karnups daļu muzejā esošo liecību, kas saistītas ar Latvijas Republiku, bija centies paglābt no padomju varas īstenotās ideoloģizētās krājuma politikas, jo šiem priekšmetiem draudēja iznīcināšana. Tāpat Karnups slēpa etnogrāfiskos priekšmetus aizdomās, ka jaunais muzeja direktors Jānis Blaumanis tos varētu izsaimniekot peļņas gūšanas nolūkos. Kara tribunāls Karnupu apsūdzēja pretvalstiskā darbībā un piesprieda nāvvesodu, ko vēlāk mīkstināja uz desmit gadiem labošanas darbu nometnē. 

Sešās paštaisītās burtnīcās jeb nedēļas plānotājos izdarītas īsas, koncentrētas piezīmes par konkrētajā dienā darba vietā plānoto un paveikto, minētas personas, ar kurām plānota vai notikusi tikšanās, atzīmēti to autoram būtiski vietējie un starptautiskie notikumi. Personīgajām vajadzībām tapušie pieraksti vēsta ne tikai par autora dzīvi un ikdienas darbu Valsts Vēsturiskajā muzejā (tagad Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, LNVM), bet izgaismo visai Latvijas sabiedrībai, kā arī kultūras un zinātnes institūcijām sarežģīto, trauksmaino un nežēlīgo okupāciju varu pārmaiņu laiku.

Grāmatas ievadā lasāma LNVM Arheoloģijas departamenta vadītāja Jāņa Cigļa sagatavotā Ādolfa Karnupa biogrāfija, kurā raksturota gan viņa dzīve, gan zinātniskā darbība. Lai labāk izprastu Latvijas muzeju, to kolekciju un darbinieku likteņus XX gadsimta 40. gados, tapis LNVM direktora Arņa Radiņa pētījums Latvijas muzeji padomju–vācu–padomju okupācijas maiņu laikā

Ādolfa Karnupa bibliogrāfiju sagatavojusi LNVM bibliotekāre Māra Ritmane, bet vairāk nekā 200 attēlu – vēsturiskas fotogrāfijas, dokumenti un zīmējumi veido dienasgrāmatām atbilstošu laikmeta gaisotni.

Nepublicētas Ādolfa Karnupa Otrā pasaules kara laika dienasgrāmatas savos pētījumos jau izmantojuši vairāki Latvijas vēstures un kultūras notikumu izzinātāji, tās ir bijušas nozīmīgas pētot Latvijas arhīvu un muzeju krājumu reevakuāciju, tostarp Karnupa kolēģes Mērijas Grīnbergas veikumu. Šis Latvijas kultūras mantojumam izšķirošais laikposms vēl prasa turpmākus pētījumus. Gan Karnupa dienasgrāmatā rakstītais, gan avota izdevumā publicētie skaidrojumi un komentāri, gan arī pētījumi palīdzēs radīt vispusīgāku un izsvērtāku priekšstatu par norisēm okupāciju laikā. 

Grāmatas sastādītāja un komentāru autore – Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Sanita Kalna, grāmatas zinātniskais redaktors – LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošais pētnieks Kaspars Zellis. Grāmatas dizainu veidojusi māksliniece Zane Ernštreite. 

Izdevumu var iegādāties LNVM veikalā Brīvības bulvārī 32, Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja