Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Izdota latviešu-igauņu-latviešu jocīgā vārdnīca

Izdevniecība Helios laidusi klajā igauņu dzejnieka un tulkotāja Contras (īstajā vārdā – Margus Konnula) latviešu-igauņu-latviešu jocīgo vārdnīcu Kuram, vedas! Kuram vedas?. Igauņu un latviešu valodām ir interesantas, neparastas un bieži vien pat humoristiskas līdzības. Asprātīgajā krājumā, kuru ilustrējusi pazīstamā latviešu māksliniece un dzejniece Lote Vilma, apkopoti spožākie abu valodu dārgakmeņi.

Grāmata ir īpaši gards kumosiņš humora cienītājiem, kā arī valodas un valodas spēļu entuziastiem. Dzejnieks Contra jaunās grāmatas tapšanas ideju raksturojis šādi:

"Kad sāku intensīvāk mācīties latviešu valodu, sapratu, ka visvieglāk ir atcerēties pazīstamus vārdus, kuri arī igauniski kaut ko nozīmē. Piemēram, vārds "plika" igauniski ir "skuķe", tātad var teikt – Igaunijā visas meitenes ir plikas. Kad es dalījos ar saviem atradumiem feisbukā, daudzi bija sajūsmā. Tad es sāku sistemātiski to puzli likt, un galu galā tas izskatījās jau kā zinātniskais darbs, ko varētu izdot kā grāmatu.

Lotes bildes ļoti forši papildina manu veikumu, un pierāda – lai cik absurdas šīs vārdu kombinācijas arī nešķistu, tās tomēr ir iespējams vizualizēt."

"Man bija prieks radīt ilustrācijas šai jokainajai grāmatiņai, esmu pateicīga, ka man tika dota liela brīvība, un varēju arī pati izvēlēties vārdu pārus, ko ilustrēt. Jutu lielu uzticēšanos no autora un izdevēju puses, un tas vienmēr nozīmē daudz un domāju, ka arī pozitīvi ietekmē rezultātu," tā darbu pie igauņu-latviešu kopprojekta vērtē māksliniece Lote Vilma.

Contra ir igauņu dzejnieks un rakstnieks. Viņa dzejoļi ir tulkoti latviešu, somu, angļu, vācu, udmurtu, zviedru u.c. valodās. 2009. gadā latviešu valodā iznāca Contras un Kivisildnika (īstajā vārdā – Svens Sildniks) dzejoļu krājums Abi labi.

Contra arī tulkojis latviešu literāros darbus igauņu valodā. Kā dažus no zināmākajiem tulkojumiem iespējams minēt: Noras Ikstenas Mātes piens, Alvja Hermaņa Dienasgrāmata, Luīzes Pastores Maskačkas stāsts, Andra Akmentiņa Skolotāji, Rasas Bugavičutes-Pēces Puika, kurš redzēja tumsā, kā arī daudzas grāmatas bērniem. Contra sarakstījis vairāk nekā 30 grāmatu, no kurām lielākā daļa ir dzejas krājumi.

Lote Vilma ir ilustratore un dzejniece. Kad nezīmē pasūtījuma darbus, raksta un ilustrē savas grāmatas, zīmē komiksus un pavisam nesen sākusi arī vadīt radio literatūras raidījumu Bron-Hīts.

Krājuma Kuram, vedas! Kuram vedas? literārās redaktores – Merle Vare, Sandra Skuja.

Kuram, vedas! Kuram vedas? Latvijā klajā laidusi izdevniecība Helios. Helios ir Igaunijas izdevniecības Helios kirjastus OÜ meitas uzņēmums Latvijā. Igaunijā izdevniecība darbojas jau vairāk nekā desmit gadus. Tās piedāvājumā ir rūpīgi izvēlētas grāmatas dažādām gaumēm. Helios mērķis kā Igaunijas, tā Latvijas tirgum ir izdot vērtīgas grāmatas zinātkāriem prātiem.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja