Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Atkārtoti izdota vēsturnieka Zigmāra Turčinska grāmata par Ziemeļvidzemes mežabrāļiem

Izdevniecība Latvijas mediji pēc lasītāju pieprasījuma atkārtoti laidusi klajā vēsturnieka Zigmāra Turčinska grāmatu Ziemeļvidzemes mežabrāļi. Latvijas nacionālo partizānu cīņas Valkas apriņķī un Alūksnes apriņķa rietumu daļā. 1944.–1953. gads. Grāmata pirmo reizi izdota 2011. gadā.

Zigmāra Turčinska vēsturisko pētījumu pamatā ir liecības un dokumenti par pretošanās kustību padomju varai. Grāmata par Ziemeļvidzemes mežabrāļiem pirmoreiz publicēta pirms desmit gadiem. 2022. gada izdevumu autors papildinājis ar informāciju, kas viņa rīcībā nonākusi pēc grāmatas publicēšanas. Laiks neizbēgami rit, zūd liecinieki un dalībnieki, tāpēc autors ir un daļēji "restaurēt" notikumus. Daudziem nacionālo partizānu atbalstītājiem šī grāmata ir bijusi iespēja atklāt pasaulei patiesību par bruņotas pretošanās kustību Latvijā.

"2011. gadā, kad pirmo reizi nāca klajā šis Zigmāra Turčinska pētījums, bija pāršķirta jauna lapaspuse Latvijas nacionālo partizānu vēstures izpētē, parādot, ka pilnīgai izpratnei par nacionālās bruņotās pretošanās kustību nepieciešams skats uz to, kas notika reģionos. Šī grāmata ir ne tikai vērtīgs zinātnisks darbs, bet arī aizraujošs stāsts par mežabrāļu ikdienu un cīņu par brīvību, kā vārdā daudzi no šiem cilvēkiem pašaizliedzīgi ziedoja dārgāko, kas viņiem bija," raksta Reinis Ratnieks, Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes doktorants.

Zigmārs Turčinskis ir vēsturnieks, monogrāfiju, zinātnisko publikāciju un pētīju autors un līdzautors. Ieguvis Mag. hist. grādu vēsturē LU Vēstures un filozofijas fakultātē.

Grāmatas pirmais izdevums tapis Valsts pētījumu programmas Letonika: pētījums par vēsturi, valodu un kultūru projekta 1.2. Okupācijas režīmi Latvijā un to sekas: politiskie tiesiskie, sociālie un ētiskie aspekti. 1940.-1965 un Valsts pētījumu programmas Nacionālā identitāte (valoda, Latvijas vēsture, kultūra un cilvēkdrošība) projektā nr.5 Cilvēks, sabiedrība, identitāte, valstiskums: vēsture un kultūras aspekti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja