Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Drošie uzvar

Viņu kailos ķermeņus piesedz tikai svaigi nomaukta, ar striķiem piesieta truša āda.

Viņiem ir aizsietas acis, viņi kustas kā viens organisms. Viņi pēta noguruma robežas, visdziļākā izsīkuma brīdī mācoties no galvas dzeju.

Viņi staigā un rāpo pa sasistiem stikliem. Gadās sagriezties, bet viņi turpina. Viņi izmanto savākto sauso zāli un lapas, lai radītu dūmu aizsegu. Dūmi kož acīs un kaklā, bet viņi turpina. Viņu ķermenī tiek sadurts desmitiem akupunktūras adatu, un tās pēc kāda laika izvelk neprofesionāļi.

Šīs slejas pirmajā rindkopā aprakstītas dažas ainas no NATO YouTube kanālā skatāmā video The Brave Man Wins – Special Forces Selection in Latvia par karavīru atlasi Nacionālo bruņoto spēku elites vienībai. NBS speciālo uzdevumu vienība (SUV) ir tiešā NBS komandiera pakļautībā, un tās devīze ir "Drošais uzvar!".

Otrajā rindkopā – mirkļi no performances festivāla No New Idols izrādes ar tādu pašu nosaukumu, kas 30. maijā notika mākslas centrā Tu jau zini kur. Triju stundu performancē Vairs nekādu elku grupas līdera Giljermo Gomesa-Penjas un viņa trupas La Pocha Nostra vadībā piedalījās vairāk nekā divdesmit ievērojamu ASV, Meksikas, Itālijas, Horvātijas un citu valstu performances mākslinieku.

Visas elites vienības neatkarīgi no jomas meklē vienu un to pašu. Nezinu, kas tieši ir "tas pats". Ja visas elites vienības to mūžam meklē, neatrod un turpina pilnveidot meklējumu metodes, kā lai es zinu, kas tas ir? Zinu tikai to, ka man patīk atpazīt, sajust, būt tuvumā spēcīgajai vilkmei pēc "tā paša".

Dažas pazīmes, kas liecina, ka ir darīšana ar speciālo uzdevumu vienību darbu, ir: tas nav droši, nav prognozējami, ir tikai daļēji pārbaudīts, tas nav ērti. Fanātiska nopietnība un totāls joks ir viens un tas pats. Un tas vispār nav normāli! Noskatoties video par armijas specvienību, saku – lai tik kāds vēl man pasaka, ka mākslinieki ir nenormāli! «Katrs dara savu darbu,» atbild Latvijas armijas virsnieks. Tieši tā! Ja darbu dara, vienmēr meklējot «to pašu», tas reti izskatās un izklausās "normāli".

Tie, kas labi pārvalda sava amata rīkus, liek tos lietā, lai dotos pēc jēgas uz virsotnēm, dzīlēm, virpuļviesuļa centru. Meklējot tādu enerģijas koncentrāciju, kāda bija pirms lielā sprādziena. Ja sprādziens visu dzen prom no sākotnējā centra neaptveramā ātrumā, ar tikpat traku spēku gribas tur atgriezties. Tikt pie centra, kur viss sākās. Dzīļu terapija – atgriezties klēpī, pirmsākumā, lai salīmētu kopā eksplozijas sašķaidīto identitāti un sajustu vienotību.

Mākslā, armijā un citur elites vienību darbi gan tiem, kuri dara, gan tiem, kuri skatās, ir iespēja pietuvoties galējas koncentrācijas un spriedzes mirklim, kas apgaismo, atvieglo un attaisno, sašķaida daudzuzdevumību un pieslēdz ķermeniskajai realitātei tagadnē. Zoba kanāla tīrīšana bez anestēzijas ir iedarbīgāka par meditāciju.

Tas nav domāts visiem? Civilisti nesapratīs? Elites vienības apvij noslēpumu, neizpratnes, izsmiekla un šoka, arī apbrīnas un pakaļdarinājuma plīvurs. Bieži elites vienības ir tieši tur, kur to oficiāli nav. Patiesi drošais tic un apliecina visu cilvēku vilkmi pie «tā paša», tur nav nekā elitāra. Skaties uz darbiem, nevis uz vārdiem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja