Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +27 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

Divi vīrieši zem koka satikās un brīnījās

Ļoti patīk, kā raksta Endrū Salivans. Tiem, kuri nezina, – viņš ir brits, žurnālists, politikā konservatīvs, kā pats saka. Agrā jaunībā bijis pat tečerists, bet joprojām – dedzīgs katolis. Un pāri visam – globāla mēroga cilvēktiesību aktīvisma ikona.

Par viņa slaveno blogu ne mazāk svarīgas man šķiet viņa pirmās grāmatas: Praktiski normāls/Virtually Normal un Nenosakāmā mīla/Love Undetectable – par draudzību, seksu un izdzīvošanu.

Un Endrū Salivans stāsta par vienu no divām transcendentālās pieredzes reizēm savā dzīvē. Kā reiz vasarā gājis gar Čārlza upi Bostonā. Gājis viens un ļoti nomākts, drīz pēc ziņas, ka ir HIV pozitīvs. (90. gadu sākumā tas joprojām skaitījās gandrīz nāves spriedums un daudzviet pasaulē skaitās joprojām.) Un pēkšņi krastmalas koku lapās iešalcis vējš. Uz vienu mazu mirkli visi šie veģetācijas gabaliņi atdzīvojušies un vasaras saulē nozibinājuši savas sudrabainās apakšiņas. Un šis uzmanību mobilizējošais moments viņam šķitis tik brīnumains! Cik brīnumains patiesībā ir viss, ko mēs pieņemam par pašsaprotamu, un cik brīnumains patiesībā ir viss, ko mēs nesaprotam, – vējš lapotnē un gaisma. Un misters Salivans stāsta, kā tas viņu piepildījis ar cerību un pateicību, un Dieva klātbūtnes apziņu. Un man nav grūti viņa Dievu rakstīt ar lielo burtu, un es cienu viņa ticību tāpēc, ka redzu, uz cik lieliem un cēliem darbiem tā viņu ir pamudinājusi.

Ļoti patīk, kā raksta Stīvens Frajs. Tiem, kuri nezina, – viņš ir brits, aktieris un mediju personība, politikā kreiss, kā pats saka. Agrā jaunībā trīs mēnešus pat sēdējis cietumā par kredītkartes zādzību. Viņš ir aktīvs antiteists, bet pāri visam – globāla mēroga cilvēktiesību aktīvisma ikona. Par viņa lomām, autobiogrāfijām un ierunātajām audiogrāmatām ne mazāk svarīga man šķiet viņa dokumentālā filma Maniakāli depresīvo slepenā dzīve/The Secret Life of Manic Depressive – atklāti par bipolārismu.

Un Stīvens Frajs stāsta par kādu zīmīgu, ilustratīvu gadījumu savā dzīvē. Kā reiz vasarā gājis pār anonīmiem, klajiem laukiem Norfolkas grāfistē. Gājis viens un sevī ļoti iegrimis. (Pēc divām dienām viņam atkal būs jābūt daiļrunīgam un asprātīgam pārbāztā auditorijā Londonas centrā, bet tobrīd laukos viņam šķitis, ka viņš ir nekas.) Un pēkšņi vientuļa koka lapās iešalcis vējš. Uz vienu mazu mirkli visi šie veģetācijas gabaliņi atdzīvojušies un vasaras saulē nozibinājuši savas sudrabainās apakšiņas. Un šis uzmanību mobilizējošais moments viņam šķitis tik brīnumains! Jo, protams, kaut kas viņš ir, šīs brīnumainās evolūcijas rezultāts, piemēram, kurš spēj šo mirkli apzināties. Cik brīnumaini un dabas doti ir viņa izdzīvošanas instinkti, kas, situācijai acumiklīgi mainoties – vējš lapotnē vai gaisma –, tiek mobilizēti, liek trauksmē matiņiem uz skausta sacelties un ierosina milzumdaudz citu apzinātu un neapzinātu procesu. Un misters Frajs stāsta, ar kādu cerību un prieku, un pasaules izzināšanas entuziasmu tas viņu atkal ir piepildījis. Un es cienu viņu par visām viņa zināšanām un interesēm, tāpēc ka redzu, uz cik lieliem un cēliem darbiem tās viņu ir pamudinājušas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas notiek

Būs nepatikšanas, taču zvaigznes iesaka tās neņemt tuvu pie sirds!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja