Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 4. jūlijs
Sandis, Uldis, Ulvis, Sandijs

Būt patriotam ir stilīgi

Šogad Latvijas dzimšanas dienas svinībās tautā bija vērojams arvien pieaugošs pacēlums, kas savās ārišķīgajās izpausmēs droši varēja konkurēt pat ar līdz šim daudz skaļākajiem nacionālajiem svētkiem – hokeja čempionātu. Veikalos strauji izpirka tik nepieredzētu daudzumu sarkanbaltsarkano lentīšu, piespraudīšu un dažnedažādu citu svētku aksesuāru, ka beidzot bija sajūta – būt patriotam ir stilīgi. Patīkami, ka šī virzība sevišķi bija vērojama tieši jauniešu vidū.

Iespējams, tautā beidzot ir modies sacelšanās un cīņas gars, reaģējot uz tādiem pēdējos gados vietā un nevietā skandinātiem vārdiem vai vārdu savienojumiem kā "emigrācija", "korupcija", "pēdējā vai pirmspēdējā vieta kaut kādā tur topā", "nabadzība" utt. Arī mediji aktīvi iesaistījušies šajā nacionālajā kampaņā, ne tikai aicinot izmantot aksesuārus ar Latvijas simboliku kā apliecinājumu savai ticībai un piederībai, bet arī sevišķi izceļot panākumus, ar kuriem mēs kā tauta tiešām varam lepoties.

Pirmkārt, lepnuma iemesls var būt paši aksesuāri, kuros atšķirībā no bieži visai bezgaumīgajiem ārzemēs redzētajiem nacionālajiem suvenīriem veiksmīgi savienojušās senču tradīcijas ar mūsdienu tendencēm. Var uzskatīt, ka tā ir tikai ārišķība, kam ne vienmēr ir sakars ar cilvēka izvēlēm un rīcību viņa ikdienas dzīvē, taču piespraust pie mēteļa Latvijas karodziņu, uztetovēt Brīvības pieminekli vai nēsāt rotas ar senlatviešu zīmēm atšķirībā no klusas svecītes iedegšanas divreiz gadā ir drosmīga attieksmes izrādīšana. Tāpat kā hokeja komandai, karaspēkam vai deju kolektīvam ir vienoti tērpi, arī ikdienā ir svarīgi izjust piederību, kas sniedz patīkamu pacēluma un drošības izjūtu. Ņemt un reizi pa reizei salikt tās rokas kopā, sakot: "Mēs esam savējie!"

SIA Elvi svētku laikā veiktās aptaujas dati, ka par Latvijas patriotiem sevi uzskata gandrīz 75 procenti valsts iedzīvotāju, var likties nedaudz pārspīlēti un neticami. Taču varbūt tā lielākā un labākā daļa, kas nepiesārņo interneta portālus ar stāstiem, cik brīnišķīgi ir dzīvot ārpus šīs negāciju pilnās valsts, patiešām tā arī jūtas. Pārējos aicinu neizbraukt no Latvijas, ja ir aizdomas, ka pēc tam būs jālūdz aizdevums, lai atgrieztos. Pārfrāzējot grupu Pērkons: tik, cik būs sarkanbaltsarkano lentīšu pie katra mēteļa, tik mēs arī šeit dzīvosim!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja