Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Trīs zupas, kas sildīs vēderu un dvēseli

Šoreiz piedāvājam trīs pavisam atšķirīgu zupu receptes. Piena sakņu zupa ir latviešu virtuves klasika no vecmāmiņu laikiem. Tā jāēd, kad pārņem ilgas pēc bērnības, malkas plīts un tamlīdzīgām lietām. Zupa labi garšos kopā ar sālītu siļķīti.

Lēcu zupa ir mūsdienīga – garda, sātīga. Var pasniegt arī ciemiņiem.

Savukārt prosas putra ar tušonku ir ēdiens, ko uz ugunskura gatavot lielam ļaužu pulkam (tāpēc tik liels sastāvdaļu apjoms) – talciniekiem, ejot pavasara pārgājienos un tamlīdzīgos pasākumos.

 

Lēcu zupa

Sastāvdaļas: 200 g lēcu, 100 g cietā siera, 1 l ūdens vai buljona, 1 sīpols, 1 puravs, 2 selerijas kāti, 2 burkāni, 3 daiviņas ķiploka, 3–4 kātiņi pētersīļu, 2 lauru lapas, 3–4 zariņi timiāna, 1 tējk. ķimeņu, 2 ēd. k. olīveļļas, sāls pēc garšas

1. Sīpolu sagriež gredzenos, selerijas kātus, ķiploku un puravu sagriež ripiņās. Burkānus sarīvē uz rupjas rīves. 2. Dziļā katlā ielej olīveļļu, uzkarsē un liek iekšā visus dārzeņus. Uz vidējas uguns, nepārtraukti maisot, dārzeņus izkarsē. 3. Kad dārzeņi sāk kļūt caurspīdīgi, pievieno garšaugus – timiāna zariņus, ķimenes, sāli – un maisot turpina sautēt, līdz dārzeņi kļūst mīksti. 4. Tad katlā ieber lēcas un uzlej ūdeni tā, lai ūdens būtu kādu 1–1,5 cm virs dārzeņiem un lēcām. Uz vidējas uguns vāra zupu 10–15 minūtes, līdz dārzeņi un lēcas mīksti. 5. Zupu sablendē (ja vēlas, var pievienot pienu), lej šķīvjos, dekorē ar sasmalcinātiem pētersīļiem un bagātīgi pārkaisa ar sarīvētu cieto sieru.

 

Piena zupa ar dārzeņiem

Sastāvdaļas: 1,5 l piena, 1 l ūdens, 200 g ziedkāpostu, 200 g brokoļu, 1–2 burkāni, 400 g kartupeļu, 150 g izlobītu zaļo zirnīšu, 200 g pākšu pupiņu, 20 g sviesta, sāls

1. Dārzeņus nomazgā un notīra. Burkānus sagriež rupjās skaidiņās, kartupeļus sagriež kubiņos, puķkāpostu un brokoli sadala rozetēs. 2. Katlā uz plīts izkausē sviestu, tajā apcep sagrieztos burkānus. Pielej ūdeni un pievieno pārējos dārzeņus, izņemot zirnīšus, un sāli. 3. Visu vāra apmēram 10 minūtes, tad pieber zaļos zirnīšus. Vāra, līdz dārzeņi mīksti. 4. Pielej pienu un uzvāra. 5. Pasniedz ar siļķi un rupjmaizi.

 

Ugunskura putra

Sastāvdaļas: 1 kg prosas, 6–7 l ūdens, 1 kg gaļas konservu, 700 g kartupeļu, 10 olas, 200 g sviesta, sāls, pipari pēc garšas, krietna sauja zaļumu – dilles, lociņi, pētersīļi, 3 lauru lapas

1. Uzkur ugunskuru. Katlā lej ūdeni un uzvāra. 2. Prosu pirms vārīšanas pārlej ar verdošu ūdeni, kārtīgi samaisa un ūdeni nolej. Šādi prosu skalo trīs reizes. 3. Noskaloto prosu ber katlā un uz mazākas uguns ļauj pusstundu vārīties, laiku pa laikam apmaisot. Ja uguns būs par lielu, putru raus klāt pie katla dibena. 4. Kamēr prosa vārās, kartupeļus nomizo un sagriež smalkos kubiņos – jo tie būs smalkāki, jo ātrāk izvārīsies. 5. Gaļas konservus ar nazi kārbiņā sarūto, lai pēc tam, pievienojot putrai, gaļas gabaliņi viscaur izmaisītos. 6. Kad putra sabiezējusi, katlā ber kartupeļus, lauru lapas un sasmalcinātos gaļas konservus. 7. Kārtīgi izmaisa un vāra, līdz kartupeļi mīksti. Ja vēlas, var pievienot arī burkānus, bet tad putra būs ilgāk jāvāra. 8. Pievieno sāli, piparus. 9. Bļodiņā iesit olas un ar dakšiņu sakuļ, līdz veidojas viendabīga masa. 10. Putru maisot, sakultās olas pamazām ielej tajā. 11. Pēc tam pievieno sviestu un izmaisa, līdz sviests izkusis. 12. Pašās beigās putrai pievieno zaļumus un pasniedz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko