Augusta sākums ir visīstākais tomātu laiks. Tirgū tie lēti, siltumnīcās – spēj tik ēst un likt burkās.
Ļoti gards, sātīgs un aromātisks ir veģetārais tomātu un trīs dažādu sieru sacepums. Savukārt tomātu mērces recepte domāta tiem, kas svaigo tomātu laikā veikalā pirktu mērci vairs negrib ēst, jo ļoti aromātisku un gardu ir iespējams pagatavot mājās pašiem. Ja ir laiks, vajag pavārīt ilgāk (vismaz divas stundas), jo tad visas garšas labāk ievelkas.
Trešā recepte – kabaču un tomātu salāti – paredzēta uzglabāšanai ziemai. Tos var ēst kā salātus kopā ar makaroniem vai gaļu, taču var arī izmantot kā sagatavi kādai ātrai zupai.
Tomātu un trīs sieru sacepums
Sastāvdaļas: 6 vidēji tomāti, 250 g (2 paciņas) mocarellas, 100 g svaigā siera, 2 olas, 100 g zilā siera, 2 ēdamkarotes olīveļļas, 2 daiviņas ķiploka, pipari, sāls pēc garšas, šķipsna kaltētu raudeņu, svaigs baziliks pārkaisīšanai
1. Olīveļļu liek traukā kopā ar sāli, pipariem, sīki sagrieztiem ķiplokiem un svaigo sieru. Visu labi samaisa. Pievieno un sakuļ abas olas.
2. Tomātus sagriež gandrīz centimetru biezās šķēlēs. Tādās pašās sagriež arī mocarellas sieru.
3. Zilo sieru sagriež plānās šķēlītēs.
4. Cepamo formu mazliet iesmērē ar eļļu un pamīšus kārto tajā siera un tomātu šķēlītes – vispirms mocarellu, tad zilo sieru, tad tomātus utt.
5. Kad trauks pilns, visam pārlej olīveļļas un siera/olu maisījumu.
6. Cep 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 15 minūtes. Īsi pirms cepšanas beigām pārkaisa raudeni. Pasniedz ar svaigu baziliku.
Tomātu mērce
Sastāvdaļas: 1 vidējs sīpols, 30 g selerijas kātu, 30 g burkānu, ķiploki, 1 ēd. k. olīveļļas, 70 g tomātu pastas, 125 ml sarkanvīna, 5 tomāti, garšvielas – rozmarīns, lauru lapa, krustnagliņa, pipari, sāls, kanēlis, baziliks
1. Sakapā sīpolu un ķiploka daivas, smalki sagriež selerijas kātus un burkānus.
2. Katliņā ielej olīveļļu, uzkarsē to un ber iekšā sakapātos dārzeņus. Mazliet uz vidējas uguns apcep, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi.
3. Tad katliņu noņem no uguns, iemaisa dārzeņos tomātu pastu un pievieno sarkanvīnu. Liek atpakaļ uz plīts.
4. Tomātiem novelk mizu, sagriež gabaliņos un pievieno katliņa saturam. Pieber arī krietnu rozmarīna šķipsnu, piparus, sāli, pievieno lauru lapu, krustnagliņu un mazliet kanēļa.
5. Tad noregulē mazu karstumu, tā, lai mērce tik tikko burbuļo, un vāra vismaz stundu. Labāk gan divas vai pat nedaudz ilgāk – jo ilgāk vāra, jo labāka garša ienākas. Ik pa laikam mērce jāapmaisa, lai nepierauj.
6. Pasniedz ar svaigu baziliku – ļoti labi sader ar pastu, kā arī gaļas ēdieniem.
Tomātu un kabaču salāti ziemai
Sastāvdaļas 6 puslitra burciņām: 3 kg kabaču, 1 ķiploka galviņa, 800 g tomātu, 100 ml tomātu pastas, 1 glāze eļļas, 1 glāze cukura, 2 ēd. k. sāls, 150 ml 9% galda etiķa
1. Kabačus un tomātus sagriež gabaliņos.
2. Liek katlā, pievieno sasmalcinātu ķiploku.
3. Liek klāt tomātu pastu, eļļu, pievieno cukuru un sāli.
4. Vāra visu, regulāri apmaisot 30 minūtes.
5. Beigās, tikko kā noņemts katls no uguns, pievieno etiķi.
6. Samaisa un pilda burkās.
7. Lēnām atdzesē, vislabākais variants – sasedz ar vilnas segu.
8. Kad atdzisušas, nes uz pagrabu vai uzglabā ledusskapī.
Negribu