Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kartupeļu un ķirbju laiks

Omulīgas, smaržīgas un garšīgas vakariņas.

Par ķirbju biezzupu varu teikt, ka šī ir viena no visuniversālākajām ķirbju zupām. Pirmkārt, tāpēc, ka ar garšvielām tās garšu var mainīt no maigas līdz pat asai, otrkārt, tāpēc, ka piedevās var pasniegt visdažādākos produktus – garneles, kūpinātu, lasi, maltas gaļas frikadelītes. Treškārt, saldā krējuma vietā var pievienot kokosriekstu pienu, bezpiedevu jogurtu vai svaigo sieru.

Receptē ar ķirbi un mini kotletītēm – tām, ja gribas maigāku garšu, var izmantot vistas gaļu. Veģetārajā variantā kotletīšu vietā ņem fetas tipa sieru.

Par kartupeļu sacepumu – tā ir mana versija franču sacepumam Gratin dauphinois. Atkarībā no krāsns temperatūru var variēt aptuveni 10 grādu robežās. Nemēģiniet aizstāt pilnpienu ar vājpienu. Vislabāk te derēs īsts lauku piens.

 

Ķirbju biezzupa

Sastāvdaļas: 1 neliels sviesta ķirbis, 1 l dārzeņu vai vistas buljona, 250–300 ml saldā krējuma, 2–3 tējk. gatavās karija pastas (nopērkama lielveikalos), 1 liels sīpols, 2 ķiploka daiviņas, 2 tējk. smalki sakapāta svaiga ingvera, 3 ēd. k. olīveļļas, 100 ml sausā baltvīna, malti čili pipari, malts muskatrieksts, sāls, zaļumi, grauzdiņi dekorēšanai

1. Nomizotu ķirbi sagriež nelielos gabaliņos. Nomizotu sīpolu un ķiplokus smalki sakapā. 2. Katlā sakarsē eļļu, iemaisa karija pastu, sīpolus un ķiplokus un ~ 1 minūti sautē. 3. Pielej vīnu, uzvāra, pēc tam pielej buljonu un uz lēnas uguns turpina vārīt ~ 15 minūtes, līdz ķirbji kļūst mīksti. 4. Sablendē, iemaisa krējumu un garšvielas un vēlreiz uzkarsē. 5. Atsevišķā trauciņā pasniedz grauzdiņus. 

 

Cepts ķirbis ar dārzeņiem un mini kotletītēm

Sastāvdaļas: 1 plānās šķēlēs sagriezts ķirbis (~ 800 g), 2 pabiezās ripiņās sagriezti puravi, 500 g šķēlēs vai daiviņās sagrieztu nomizotu kartupeļu, 250 ml saldā krējuma, 500 g jauktas maltās gaļas, 1 smalki sakapāts sīpols, 2 smalki sakapātas ķiploka daiviņas, 4–5 ēd. k. eļļas, 1 tējk. kaltēta timiāna, 2–3 sakapātas rozmarīna skujiņas, malti melnie pipari, sāls

1. Ķirbjus un kartupeļus kārto ietaukotā sacepumu veidnē un virsū liek puravus. 2. Garšaugus sakapā un samaisa ar 2–3 karotēm eļļas, sāli un pipariem. Pārslaka dārzeņiem. 3. Malto gaļu samīca ar sīpoliem, ķiplokiem, sāli un pipariem. Izveido mazas kotletītes, liek pannā ar sakarsētu eļļu un izcep. Kārto uz dārzeņiem. 4. Pannā atlikušajām taukvielām pielej krējumu, uzvāra un pārlej dārzeņiem. Cep ~ 40 minūtes 200 grādu karstā cepeškrāsnī.

 

Kartupeļu sacepums

Sastāvdaļas: 1 kg salātu kartupeļu (tie, kas nav miltaini), 200 ml saldā krējuma, 100 ml pilnpiena, 1 mizota ķiploka daiva, šķipsna rīvēta muskatrieksta, sviests formas ieziešanai, sauja rīvēta cietā siera (pēc izvēles)

1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 160 grādiem. Četrkantīgu cepamtrauku (aptuveni 20 cm platu) izzied ar sviestu un izrīvē ar ķiploku. Kartupeļus nomizo un sagriez plānās šķēlēs, aptuveni lata monētas biezumā (labāk plānāk nekā biezāk, ideāli aptuveni 3 mm), un nosusina papīra dvielī. 2. Pienu un krējumu ielej katliņā, uzkarsē, bet neuzvāra. Iekaisa muskatriekstu pienā. 3. Cepamtraukā liek pusi kartupeļu šķēļu, katru kārtu pārkaisot ar sāli un pipariem. Pārlej pusi piena un krējuma maisījuma. Liek otru pusi kartupeļu un pārlej ar atlikušo piena maisījumu. Ja izmanto sieru, tad to pārkaisa kartupeļu šķēlēm. Cep aptuveni 1 stundu un 15 minūtes vai ilgāk, līdz kartupeļi ir mīksti un virsa ir zeltaina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko