Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kā radās populārais riekstu krēms

Septembra pirmajās dienās smērēju brokastu maizes saviem skolniekiem un tā nolēmu noskaidrot, kā īsti radies populārais riekstu krēms nutella?

Pirmo riekstu un šokolādes pastu konditorejas meistars Pjetro Ferero piedāvāja folijā ietītos klaipos. Mātes varēja nogriezt šķēli, uzlikt uz maizes, un brokastis gatavas! Taču drīz nācās konstatēt, ka bērni apēd pastu, bet maizi ne. Tāpēc Ferero pastai izstrādāja mīkstāku, smērējamu variantu. 

Taču krēma sākums saistāms ar Otrā pasaules kara laiku. Pagājušā gadsimta 40.gadu sākumā Itālijā ļoti pietrūka šokolādes un kakao pulvera, jo valstī pārtikas produkti tika normēti un ļoti daudz kas bija uz kartītēm. Tieši tajā laikā konditorejas izstrādājumu meistars Pjetro Ferero centās izstrādāt saldu, uz maizes ziežamu produktu, kura pamatā būtu šokolāde. Taču šokolādes nebija. Ko darīt? Ferero pievērsās lazdu riekstiem, jo Pjemontas reģionā to bija pārpārēm.

Sākumā šo "uz maizes smērējamo vielu" Ferero nosauca par Pasta gianduia. Šoreiz runa nav par makaroniem. Džanduja ir Ziemeļitālijā, Pjemontā, populārs karnevālu tēls – slavena maska, kas radusies XVII/ XVIII gadsimtā un izmantota teātrī. Mūsdienās tā saglabājusies kā populāra karnevālu maska. Šādā vārdā – par džanduja (gianduia) – tiek dēvēta arī īpaša Turīnas šokolāde un šokolādes konfektes – džandujoto (gianduiotto). Karnevāla laikā maskās tērpušies cilvēki mēdz dalīt šīs konfektes.

Bet atgriezīsimies pie nutellas stāsta – tā kā bērni apēda pastu, bet maizi ne, konditorejas meistars Ferero formulu mazliet pārstrādāja, lai iegūtu mīkstāku variantu, ko pildīt burciņās. To viņš nosauca par Supercrema gianduia – tātad džandujas superkrēms. 

Vārdu "nutella" vielai piešķīra vien 1964. gadā (no angļu vārda nut – rieksts). Nutella Itālijā ātri kļuva tik populāra, ka pārtikas veikali sāka piedāvāt jau apziestas maizes. Uz Ameriku to pirmo reizi eksportēja 1983. gadā. Nutellā ir grauzdēti lazdu rieksti, piens un kakao. Uzņēmums apgalvo, ka tajā nav nekādu mākslīgu krāsu vai konservantu. 

Nutellu var pagatavot arī mājās. Vajadzēs 70 g lazdu riekstu, 85 g smalki sakapātas tumšās šokolādes, 175 ml salda iebiezinātā piena, 3 ēd. k. medus, šķipsnu sāls.

1. Vispirms apgrauzdē riekstus (vēlams, bez miziņas). 2. Kad rieksti apgrauzdēti, tos liek virtuves kombainā un maļ, līdz izveidojas pasta. Pievieno šķipsniņu sāls un turpina malt, līdz masa kļūst šķidra. Ik pa brīdim riekstus noskrāpē no trauka malas. 3. Katliņā liek smalki sakapātu rūgto šokolādi, iebiezināto pienu un medu. 4. Ūdens peldē, visu laiku maisot, visu karsē, līdz šokolāde izkususi un masa kļuvusi gluda. 5. Kad šokolāde izkususi un masa kļuvusi viendabīga, to pievieno riekstu masai un maļ 1–2 minūtes, līdz sasniegts vēlamais biezums (jo ilgāk malsiet, jo biezāka būs pasta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko