Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Garšīga un veselīga maltīte darba dienas vakaram

Piedāvājam biešu zupas, baklažānu un rīsu sautējuma, kā arī auzu pārslu cepumu pagatavošanas receptes.

Biešu zupas gatavošanā ilgāko laiku paņems ribiņu izvārīšana. Taču ieteikums – dubultojot sastāvdaļu daudzumu, varat izvārīt lielo katlu, bet pēc vakariņām neapēsto zupu saliet porcijās un ielikt saldētavā. Citā reizē gatavošanai nebūs vispār jātērē laiks. Rīsu un baklažānu sautējums šoreiz ir atvieglota risoto versija. Risoto gatavošana prasītu daudz ilgāku laiku, taču šādi pagatavoti rīsi būs īstais ēdiens darbdienas vakarā. Visbeidzot – auzu cepumi, kuros šokolādi šoreiz aizstājām ar žāvētiem augļiem. Un ievērojiet – cepumiem vispār nav pievienoti milti. 


Baklažānu un rīsu sautējums

Sastāvdaļas: 200 g rīsu, 0,5 kg gatavu tomātu (vai 400 g konservētu tomātu savā sulā), 50 g sviesta, 50 g svaigā siera, 50 g labi kūstoša siera, 600 ml piena, 2 vidēji baklažāni, 2 nelieli kabači, 1 sīpols, 4 ķiploku daiviņas, 1 lauru lapa, 1 ola, eļļa cepšanai, sāls, svaigi malti pipari, šķipsna raudenes, zariņš timiāna, sauja bazilika lapiņu

1. Baklažānus un kabačus sagriež nelielos kubiņos, ieber caurdurī, apkaisa ar sāli, izmaisa un atstāj suloties.
3. Smalki sagriež sīpolu, ķiplokus. 
4. Atsevišķā katlā izvāra rīsus. 
5. Pannā uzkarsē eļļu, liek sagrieztos dārzeņus, gabaliņos sagrieztus tomātus, raudeni, timiānu, sāli, piparus, lauru lapu. Visu uz vidējas uguns apcep (sutina), līdz dārzeņi kļuvuši mīksti – aptuveni 10 minūtes. 
5. Pienu sajauc ar olu un svaigo sieru.
6. Apceptajiem dārzeņiem pievieno izvārītos rīsus, piena un olu masu, sviestu un maisot sautē, līdz piens uzsūcies.
6. Pirms pasniegšanas sautējumā iemaisa sarīvētu sieru. Pārkaisa ar bazilika lapiņām. 


Biešu zupa

Sastāvdaļas: 0,5 kg cūkas ribiņu (kūpinātu vai svaigu), 3–4 svaigas bietes, sarīvētas, 1 burkāns, sarīvēts, 3 nelieli kartupeļi, sagriezti gabaliņos, 1 sīpols, smalki sagriezts, 1 daiva ķiploka, smalki sagriezta, 2 tējk. citronskābes, 2 ēd.k. galda etiķa, 2 lauru lapas, 2–4 pipari, sāls, taukviela apcepšanai

1. Katlā ar ūdeni liek gaļu, lauru lapas un piparus. Kad ūdens sāk vārīties, to laiku pa laikam noputo.
2. Pannā sakarsētā taukvielā apcep sarīvētas bietes, burkānu un sīpolu.
3. Kad gaļa jau gandrīz gatava, apceptajiem dārzeņiem pannā pievieno citronskābi un etiķi, izmaisa. Ja vēlas stiprāku zupu, tos pievieno vairāk, ja maigāku, attiecīgi mazāk. Etiķi un citronskābi apceptajiem dārzeņiem pievieno, lai zupai labāka garša un spilgtāka krāsa
4. Pievieno dārzeņus zupai. Pievieno arī kartupeļus un ķiploku. Vāra, līdz gaļa atdalās no kauliem un kartupeļi mīksti.
5. Dekorē ar zaļumiem, pasniedz ar skābu krējumu.


Auzu pārslu cepumi

Sastāvdaļas: 250 g auzu pārslu, 2 olas, 100 g cukura, 125 g sviesta vai margarīna, 100 g riekstu un sēkliņu, 100 g žāvētu plūmju, 100 g dateļu 

1. Lai cepumi būtu aromātiskāki, kraukšķīgāki, uz pannas apgrauzdē auzu pārslas.
2. Plūmes un dateles sakapā mazos gabaliņos.
3. Uz pannas apgrauzdē izvēlētās sēkliņas un riekstus. Riekstus sakapā mazākos gabaliņos.
4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
5. Cepamplāti izklāj ar cepampapīru. Izkausē sviestu (vai margarīnu), atdzesē, sajauc ar auzu pārslām, izmaisa.
6. Olas saputo ar cukuru, pielej auzu pārslām, izmaisa un pievieno riekstus, dateles, plūmes.
7. Kārtīgi visu sajauc un ar karotīti liek uz cepampannas.
8. Cep 200 grādos 15–20 minūtes.
9. Tikko izcepti, cepumi vēl ir mīksti, trausli, bet, kad atdziest, kļūst cietāki, kraukšķīgāki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko