Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dzirkstošus svētkus!

Tuvojas Ziemassvētki un Jaunais gads, kad daudzi no mums svētku tostus vēlēsies uzsaukt ar glāzi dzirkstoša dzēriena. Tie, kas grib atstāt iespaidu, iespējams, to darīs ar īsto, bet dārgo franču šampanieti. Taču vairākums visdrīzāk vakariņas sāks un tostus laimīgam 2022. gadam uzsauks ar prosecco – demokrātisko, svaigi augļaino dzērienu no Veneto provinces Ziemeļitālijā. Tam ir pavisam neliela salduma deva un viegli burbuļi. Tieši prosecco Latvijā pēdējos gados kļuvis populārākais no dzirkstošo vīnu klasikas. Arī es savās slejās daudz esmu par to rakstījis.

Tāpēc šoreiz piedāvāšu trīs mazāk zināmus, taču lieliskus dzirkstošos vīnus, kuru iepazīšanu, iespējams, vērts sākt tieši šajā gada nogalē.

Cremant

Tiem, kas gribētu (bet tomēr cenas dēļ roka neceļas) īsto šampanieti, mierinājumam teikšu, ka arī pašā Francijā to pārdod mazākos apjomos nekā uz pusi lētāko dzirkstošo cremant (izrunā kre-mo). Tas netiek darīts Šampaņā, bet pēc tās pašas tradicionālās metodes, kāda tiek izmantota šampanietim, dažādos Francijas reģionos, piemēram, Luāras ielejā, Burgundijā, Elzasā, Limū, kā arī Luksemburgā.

Tā šo dzērienu arī norāda uz pudeļu etiķetēm – Cremant d’Alsace (kremo no Elzasas), Cremant de Bourgogne (kremo no Burgundijas), Cremant de Loire (kremo no Luāras). Pārējie apzīmējumi uz etiķetes ir tādi paši kā šampanietim. Vislielākos cremant apjomus saražo Luāras ielejā. Paši franči par vienu no labākajiem kremo uzskata Cremant d’Alsace.

Ar ko cremant atšķiras no šampanieša? Bieži tiek uzsvērts – tas ir tas pats šampanietis, tikai par puscenu (kremo cena sākas ar 15 eiro par pudeli). Ja neuzskatāt sevi par vīna ekspertu un dzērienu malkosiet ballītes burzmā, nevis lēni izbaudot un analizējot nianses, tad tā var arī domāt. Jo vīndarīšanas metode ar fermentāciju un izturēšanu pudelēs tiešām ir tā pati. Turklāt dažos gadījumos arī vīnogas ir tās pašas, piemēram, Burgundijā – Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc vai Pinot Gris

Savukārt citviet izmanto no šampanieša atšķirīgas vīnogas. Piemēram, Elzasā kremo galvenokārt dara no Pinot Blanc, bet reizēm arī no Riesling, Pinot Noir, bet Luārā – no Chardonnay, Chenin Blanc un Cabernet Franc.

Tomēr, apskatot Francijas karti, redzams, ka cremant pārsvarā top reģionos, kuru klimatiskie apstākļi un augsnes ir ļoti atšķirīgas no Šampaņas. Te arī atslēga, kāpēc stilistiski šīs dzirkstošais vīns ir tik atšķirīgs no šampanieša.

Franciacorta

Ja gribat Itālijas dzirkstošo, tomēr vienlaikus vēlaties svētkos ko īpašu (prosecco lai paliek citiem gada pasākumiem), tad iesaku izvēlēties Franciacorta (izrunā Frančakorta). Šis ir dzēriens tiem, kas uzskata, ka prosecco ir "atkoduši", tomēr joprojām ir Itālijas fanātiķi.

Šis dzirkstošais vīns nelielos apjomos tiek darīts tikai Frančakortas reģionā – Iseo ezera krastā Ziemeļitālijā. Stundas braucienā no Milānas. Arī Franciacorta ir šampanieša "brālēns", pilnībā iedvesmojies no Šampaņas, jo darīts pēc tradicionālās metodes, nogatavināts un izturēts pudelē gandrīz tāpat kā īstais šampanietis. Garšā citrusu, tropisko augļu un tradicionālās metodes radīto maizes nianšu kokteilis ar nedaudz zemāku skābuma devu. Labs sabiedrotais itāļu (un ne tikai) virtuvei.

Cenas ziņā sākas no 20 līdz 30 eiro par pudeli un sniedzas uz augšu.

Cava

Visbeidzot spāņu cava (izrunā kava). Dzirkstošais vīns tiem, kas sirdī ir katalonieši, un, protams, visiem tiem dzirkstošo vīnu cienītājiem, kuru garšas kārpiņas pieprasa augļainākus un leknākus vīnus, bet kuri negrib atteikties no tradicionālās metodes.

Kava pārsvarā nāk no Katalonijas reģiona Barselonas tiešā tuvumā (kaut gan cava mazākos apjomos sastapsiet arī citos Spānijas reģionos).

Atšķirībā no cremant un Franciacorta kavā līdzības ar šampanieti nemeklējiet. Lai arī šis dzēriens darīts pēc tradicionālās metodes, tomēr dominējošās vīnogas (Xarello un Perellada), kā arī Spānijas saule šajā dzērienā pamanās radīt pilnīgi citu – augļaināku un treknāku – stilu. 

Ja uz pudeles būs vārds Reserva, tas nozīmē, ka dzēriens izturēts pudelē vismaz 15 mēnešus, Gran Reserva izturēts vismaz 30 mēnešus. Cenas ziņā kava ir ļoti demokrātisks dzēriens. Pat pērkot pašu labāko, būs jāpacenšas, lai atrastu dārgāku par padsmit eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko