Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Dienas receptes: Gaileņu pusdienas

Trīs receptes ar meža sēnēm gardām pusdienām.

Pienācis tas laiks gadā, kad pat pēc visnogurdinošākās dienas pirksti un prāts niez paķert mazo nazīti un groziņu un kaut uz stundu ieskriet tuvējā mežā sēnēs. Pēc ģimenes pieredzes zinu, ka ar katru tādu reizi groziņš, iznākot no meža, arvien pilnāks. Tāpēc mūsu mājās pusdienas un vakariņas arvien biežāk smaržo pēc gailenēm un baravikām.

Piedāvāju trīs receptes, kā tās pagatavot. Ja garšo sviesta pupiņas, tad gaileņu sacepumā kartupeļu vietā var izmantot arī tās. Visās receptēs gaileņu vietā var izmantot arī baravikas vai bērzlapes. Garšos tikpat labi. 

Gaileņu mērce

Sastāvdaļas:

  • 500 g gaileņu,
  • 2 vidēji sīpoli,
  • olīveļļa un drusku sviests cepšanai,
  • 100 ml saldā vai skābā krējuma,
  • sāls,
  • pipari pēc garšas,
  • dilles,
  • pētersīļi

Gatavošana:

1. Sīpolus nomizo, sakapā un olīveļļā vai sviestā uz mērenas uguns sasautē mīkstus. Noliek malā.

2. Sēnes notīra, nemazgā, sagriež gabaliņos.

3. Pannā vēl ielej eļļu, tad ber sēnes un maisot apcep.

4. Sēnēm pievieno sasautētos sīpolus, pielej krējumu, pieber sāli, piparus un maisot uzkarsē, – gatavs! 5. Pasniedz ar jaunajiem kartupeļiem. Pārkaisa ar zaļumiem.


Gaileņu sacepums ar jaunajiem kartupeļiem

Sastāvdaļas:

  • 400 g gaileņu,
  • 1 sīpols,
  • 30 g sviesta,
  • 4 kartupeļi,
  • 100 g šķiņķa,
  • 1 ēd. k. svaiga timiāna,
  • 200 g svaigā siera,
  • 2 ēd. k. piena,
  • 20 g cietā siera,
  • 50 g Čedaras vai cita labi kūstoša siera,
  • pipari un sāls

Gatavošana:

1. Kartupeļus nomazgā, nomizo un liek vārīties sālsūdenī. Vāra kādas 15 minūtes, tad nolej ūdeni, mazliet padzesē un sagriež vidēja lieluma gabalos.

2. Nomizo un smalki sagriež sīpolu. Sīkos kubiņos sagriež šķiņķi un pacep pannā izkausētā sviestā. Pievieno sagrieztos sīpolus un cep kopā ar šķiņķi, bet nepiededzina. Pievieno arī kartupeļus un vienmērīgi samaisa ar sīpoliem un šķiņķi. Liek cepamtraukā.

3. Notīra gailenes, lielākās var sagriezt, un liek pannā sakarsētā sviestā. Pievieno ēdamkaroti svaigu timiāna lapiņu, sāli, piparus un visu pasautē, kamēr gailenes mīkstas.

4. Saceptās gailenes kārto cepamformā uz kartupeļiem. Bļodiņā ar dakšiņu sajauc pienu un svaigo sieru, piemaisa smalki sarīvētu cieto sieru un pārlej kartupeļiem un gailenēm.

5. Otru sieru sarīvē un pārkaisa sacepumam. Liek iepriekš līdz 175 g rādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep aptuveni 10–15 minūtes, kamēr siers izkūst un sāk viegli iebrūnēt.


Ar gailenēm pildīti kartupeļi

Sastāvdaļas:

  • 8 lieli kartupeļi,
  • 200 g gaileņu vai citu sēņu,
  • 1 liels sīpols,
  • 2 paprikas,
  • pētersīļi,
  • labi kūstošs siers pārkaisīšanai

Gatavošana:

1. Nomazgā kartupeļus un ar visu mizu liek vārīties.

2. Pa to laiku pannā apcep sīpolus, pievieno gailenes, papriku un svaigi sakapātus pētersīļus.

3. Kad kartupeļi ir izvārījušies, tos izgrebj un kartupeļu masu pievieno apceptajām gailenēm, ko tālāk pilda izgrebtajos kartupeļos.

4. Virsū uzber nedaudz siera un liek cepeškrāsnī 180–200 grādu temperatūrā uz 20 minūtēm.

5. Pasniedz siltus nekavējoties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko