Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Omega 3 taukskābes cilvēkam ir visnepieciešamākās, un to avoti ir jūras zivis, krila un zivju eļļa, sojas produkti, olas dzeltenums, valrieksti, avokado

Kas labs omega taukskābēs

Omega jeb neaizstājamās taukskābes ir polinepiesātinātās taukskābes, kuras organisms var pārveidot no viena veida citā, bet nevar pats saražot, tāpēc tās jāuzņem pietiekamā daudzumā ar uzturu, norāda Benu aptiekas klīniskā farmaceite Ļubova Blaževiča.

Omega 3 taukskābes cilvēkam ir visnepieciešamākās, it īpaši alfa linolskābe (ALS), eikozapentaēnskābe (EPS) un dokozaheksaēnskābe (DHS). ALS organisms pats neražo, savukārt EPS un DHS veidojas aknās no ALS, taču arī ierobežotā daudzumā, tāpēc visas šīs taukskābes vēlams uzņemt papildus. Omega 3 lietošana labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu veselību, mazina trombu risku, sargā asinsvadus no aterosklerozes, veicina triglicerīdu un «sliktā» holesterīna samazināšanos, stiprina sirds muskuļa šūnapvalkus un palīdz mazināt sirds ritma traucējumus. Omega 3 stiprina kaulus un mazina kaulu un locītavu sāpes. Tas ir īpaši svarīgi sievietēm menopauzē, artrīta un osteoporozes profilaksei. Šo taukskābju aktīvie komponenti uzlabo kuņģa un zarnu trakta darbību, labvēlīgi ietekmē redzi, smadzeņu funkciju, atmiņu, uzlabo ādas stāvokli, veicina matu augšanu un stiprina nagus. Omega 3 avoti ir jūras zivis, krila un zivju eļļa, sojas produkti, olas dzeltenums, valrieksti, avokado. Ja omega 3 jāuzņem papildus, šie preparāti jāizvēlas, ņemot vērā dzimumu, vecumu, grūtniecības esamību, fizisko aktivitāti, slimības un organisma kopējo stāvokli, piekodina Blaževiča. Pērkot uztura bagātinātājus, jāskatās nevis uz eļļas daudzumu, bet uz DHS un EPS koncentrāciju tajā – vidēji pieaugušajiem ieteicamā dienas deva ir 1000 mg, sportistiem – 2000 mg. Omega 3 preparāti jālieto ēšanas laikā, taču tie nav vēlami, ja ir paaugstināts kalcija līmenis asinīs, hroniskas nieru un aknu slimības, tuberkuloze aktīvajā stadijā, asiņošana, pēc operācijām.

Omega 6 taukskābes, no kurām organismam svarīgākās ir neaizstājamā linolēnskābe un arahidonskābe, vajadzīgas šūnu membrānu izturībai. Tās labvēlīgi ietekmē sievietes reproduktīvo sistēmu, normalizē menstruālo ciklu, menopauzi, ar grūtniecību saistītos procesus, nodrošina ādas, kaulu, locītavu veselību. Omega 6 ir olīveļļā, linsēklu, rapšu, valriekstu, makadāmijas riekstu un naktssveces eļļā. Savukārt omega 9 taukskābes (pazīstamākās – oleīnskābe un erukskābe), kas arī atrodamas eļļās, tāpat zemesriekstos, mandelēs, sēklās, sojas pupiņās, organisms spēj sintezēt pats no omega 3 un omega 6.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits