Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dodoties dabā, SPKC aicina uzmanīties no ērcēm

Līdz ar silto laiku, dodoties dabā, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina iedzīvotājus uzmanīties ērcēm.

Ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet labvēlīgos meteoroloģiskajos apstākļos var būt garāka. Ērces kļūst aktīvas, kad sniegs nokūst un gaisa temperatūra pārsniedz +3 līdz +5° grādus.

SPKC speciālisti aicina ikvienu, kurš dodas brīvā dabā, vienmēr būt piesardzīgiem. Pēc uzturēšanās brīvā dabā, pat ja tas ir piemājas dārzs, pārbaudīt vai uz apģērba vai ķermeņa nav ērces. Īpaši rūpīgi jāpārbauda bērni.

SPKC epidemiologi atgādina, ka vakcinācija nodrošina aizsardzību tikai un vienīgi pret ērču encefalītu, bet nepasargā no citām ērču pārnestām slimībām, piemēram, Laimas slimību un ērlihiozi.

Teritorijas ar visaugstāko saslimstības līmeni 2024.gadā tiek nodrošināta bērnu bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu. Tā tiek nodrošināta Kuldīgas novadā, Dienvidkurzemes novadā, Ventspils novadā, Talsu novadā un Cēsu novadā.

Ja bērna deklarētā dzīvesvieta atrodas sarakstā minētā teritorijā, bērns var saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu. Vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir endēmiskajā teritorijā. 2024.gadā turpināsies arī bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu vakcinācija.

Latvijā sastopamas trīs epidemioloģiski nozīmīgas ērču sugas - ganību ērce "Ixodes ricinus", taigas ērce "Ixodes persulcatus" un pēdējos gados arvien biežāk sastopamā ornamentētā pļavu ērce "Dermacentor reticulatus".

Ērču aktivitātes sezonas laikā dabā savāktās nepiesūkušās ērcēs ērču encefalīta vīrusu klātbūtne pēdējo gadu laikā svārstījusies no 1 līdz 3%, Laimas slimības ierosinātāju borēliju klātbūtne - no 20 līdz 70%, un ērlihiozes ierosinātāju "A. phagocytophilum" prevalence - no 1 līdz 9%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits