Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Palīdzēs stiprināt imunitāti

Lai arī mūsu imunitāti ietekmē dažādi faktori, viens no svarīgākajiem ir sabalansēts, pilnvērtīgs uzturs. Tomēr ne visu nepieciešamajā apjomā mēs varam uzņemt ar uzturu, tādēļ ir svarīgi, konsultējoties ar savu ārstu vai farmaceitu, ikdienā iekļaut augstvērtīgus uztura bagātinātājus, kas var palīdzēt imunitātes stiprināšanai.

Ģimenes ārsts Andris Baumanis norāda, ka mūsu platuma grādos ir vairāki elementi, kas veicina ļoti svarīgus procesus organismā, atbalsta veselību kopumā, un viens no tādiem ir omega-3. A. Baumanis apkopojis praktisku ieskatu par omega-3 nozīmi, ietekmi, kā arī tās avotiem.

Omega-3 taukskābju savienojumi (zivju eļļa) ir jālieto ikvienam visa gada garumā, lai nodrošinātu pilnvērtīgas imunitātes funkcijas. Omega-3 taukskābes ne tikai rūpējas par mūsu sirds veselību, redzi, smadzeņu darbību, bet arī atbalsta organisma aizsargspējas pret negatīvajiem ārējās vides apstākļiem. Tās ir neatņemama sastāvdaļa smadzeņu audos. Vairāk nekā 50% no smadzeņu sausās masas ir strukturālie lipīdi (fosfolipīdi). Lai nodrošinātu optimālu redzes, neironu un kognitīvo attīstību, nepieciešams pietiekams omega-3 taukskābju daudzums.

Trīs galvenās omega-3 taukskābes ir: alfa-linolskābe (ALS), eikozapentaēnskābe (EPS) un dokozaheksaēnskābe (DHS). ALS ir augu izcelsmes omega-3 taukskābe, ko mūsu organisms pats saražot nevar, tāpēc tā jāuzņem ar uzturu. Tā atrodama pākšaugos, ķirbjos, atsevišķos dīgstos, augu eļļā, riekstos, sēklās un aļģēs. Savukārt EPS un DHS tiek dēvētas par "garo ķēžu" omega-3 taukskābēm, kuras lielākoties netiek uzņemtas ar uzturu pietiekamā daudzumā. Tieši tādēļ vienīgais praktiskais veids, kā ikdienā paaugstināt EPS un DHS taukskābju līmeni organismā, ir to uzņemšana ar augstvērtīgiem uztura bagātinātājiem.

Jo īpaši bagātīgs EPS un DHS taukskābju avots ir jūras zivis, zivju eļļa. Zivju audos omega-3 taukskābes uzkrājas, jo zivis pārtiek no fitoplanktona, kas pārtiek no mikroaļģēm – tās ir omega-3 pirmavots. Ēdot zivis ikdienā, ne vienmēr iespējams nodrošināt ieteicamo omega-3 dienas devu, tādēļ zivju eļļa palīdz kompensēt trūkstošo.

Omega-3 taukskābju uzsūkšanās spēju organismā ietekmē pārtikas produkta kopējā uzturvielu kompozīcija, tostarp šķiedrvielas. Sliktāk uzsūcas taukskābes no riekstiem, sēklām un pākšaugiem, labāk no eļļas un zivīm, līdz ar to zivju eļļa ir efektīvs omega-3 avots.

Norvēģijas veselības ministrija, kā arī daudzas citas ievērojamas veselības organizācijas, norāda, ka ieteicamā deva pieaugušajiem ir 1 g omega-3 dienā. Tieši tādēļ, lietojot uztura bagātinātājus, ir īpaši svarīgi pievērst uzmanību omega-3 taukskābju daudzumam sastāvā. Tāpat kā D vitamīns jālieto teju visu gadu, pielāgojot devas, arī omega-3 taukskābes jālieto visu gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits