Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Stiprai imunitātei

Jūlija beigas ir daudzveidīgo ehināciju ziedēšanas pilnbrieda laiks.

Ehinācijas ir izteikti dekoratīvas, tādēļ sastopamas daudzās košumdobēs un bieži vien tiek dēstītas estētiskiem, nevis praktiskiem mērķiem. Taču vairākas šo skaisto ziedu šķirnes ir ārstnieciskas un noder kā imunitāti stiprinoša tēja. Jūlijs ir ehināciju ziedēšanas pilnbrieds. 

 

Pareizi ievākt un glabāt

Ehinācija kā savvaļas augs sastopams galvenokārt Ziemeļamerikā, bet daiļdārzos tās ir sastopamas teju visā pasaulē. Šaurlapu un bālās ehinācijas šķirnes ir nozīmīgas drogu ieguvei farmācijā, satur daudz ārstnieciski vērtīgu vielu ar antibakteriālām, pretiekaisuma un imunitāti spēcinošām īpašībām. Izmanto lakstus, saknes, lapas. Arī purpursarkanajai ehinācijai piemīt ārstnieciskās īpašības, un, ja dārzā pietiekami daudz vietas, tās var audzēt un sažāvēt tējai, ko dzert vīrusu un gripas izplatības laikā, vēsta Termorelax –  fitoterapijas līdzekļu ražotāji. 

Kā tēja imunitātes stiprināšanai visbiežāk tiek lietota droga, kas iegūta, izkaltējot ehināciju ziedus. Tie jāievāc, kad ziedlapiņas noliekušās uz leju, bet nav vēl sakaltušas. Ziedus nogriež, atstājot aptuveni centimetru garu kātiņu. Tas tāpēc, ka pie ziedkopas pamatnītes atrodas zieda daļa, kurā koncentrējušās auga vērtīgās īpašības, skaidro bioloģisko tēju audzētājs Jānis Vaivars. Kaltē labi vēdinātā telpā uz lina auduma vai papīra, vai koka paplātes plānā kārtiņā, taču nekādā gadījumā nedrīkst tiešos saules staros! Glabāt var audekla, papīra maisiņos, kartona, finiera, skārda  kastītēs, arī stikla traukos, taču stiklam jābūt tumšam, necaurspīdīgam vai arī traukam jāstāv tumšā vietā. Ja sausas drogas uzglabātas atbilstošos apstākļos, tās zāļu tēju gatavošanai drīkst lietot vairākus gadus, bet optimālais laiks, cik ilgi tēja saglabās savas vērtīgās īpašības, ir aptuveni divi gadi. Ehinācijas tēju var baudīt tīrā veidā, aplejot drogas ar karstu ūdeni, bet var pievienot tēju maisījumiem. 

 

Ziemcietes saulmīles

Ehinācijas pieder kurvjziežu dzimtai un ir ziemcietes. Daiļdārzos iecienītākā šķirne ir purpursarkanā ehinācija (Sensation pink – ļoti spilgti violetrozā krāsā, ar izteikti tumšu ziedu viducīti, Rubinstern – ziedi lieli, stingri, violetrozā nokrāsā, ar izteikti tumšu ziedu viducīti, veido stabilu, lielu, kuplu krūmu), kura var sasniegt iespaidīgu augstumu – pat virs metra. Ziedi atveras pakāpeniski un ir ievācami līdz pat septembrim. 

Ehinācijas labi aug un koši zied saulainā vietā, auglīgā, mēreni mitrā dārza augsnē, ar neitrālu skābuma pH reakciju. Tās necieš lieku mitrumu. Ehināciju stādījumi ik pa laikam jāatjauno, jo tās ir samērā neilga mūža ziemcietes, atkarībā no šķirnes dzīvo aptuveni četrus gadus. Ehinācijas ir dažādās krāsās – balta, piemēram, Milkshake – ziedi krēmbalti, pildīti, zieda vidiņā neliels oranžs lāsojums, zaļa – Green Jewel – ziedi zaļgani, izteikti lieli, ar tumši zaļu vidiņu, dzeltena – SunSeekers in Tanz Yellow – un atšķiras arī formas, ir gan parastās, gan pildīto ziedu ehinācijas, piemēram, Blackberry Truffle – ziedi granātābolvioleti, pildīti, bet ziedkāti tumši, kas vēl vairāk pastiprina ziedu neparasto toni, White Double delight – ziedi balti, pildīti, Eccentric – ziedi sarkani, pildīti. Ehinācijas smaržo un ļoti bagātīgi piesaista gan tauriņus, gan bites. Cilvēkiem, kam ir alerģija, jāuzmanās, ziedus ievācot, jo bites burtiski spieto ap tiem! 


Ehinācija veselībai

  • Ehinācija satur polisaharīdus, ēterisko eļļu, seskviterpēnus, kariofilēnu, dažādas minerālvielas, olbaltumvielas, taukskābes un vitamīnus.
  • Tāpat ehinācijai piemīt vāja antibakteriāla, pretvīrusu un pretsēnīšu darbība, kā arī tā samazina iekaisuma procesus locītavās. Tā palīdz aizsargāties pret elpceļu, urīnceļu infekcijām, gripu un pat herpes vīrusiem. 
  • Ehinācijas tēju ieteicams dzert vīrusu un saslimšanu laikā, jo tā paaugstina organisma aizsargspējas.

Avots: Termorelax

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits