Gan lieliem, gan maziem
"Katru gadu mājās kaut ko iesēju vai iestādu, taču šajā pavasarī, kad lielākoties pavadu laiku mājās, augu aprūpēšana man sagādā īpašu prieku un atslodzes brīžus starp darbiem. Arvien priecājos par svaigajām tējām un garšvielām, kuras ne vien glīti izskatās pie virtuves sienas un uz palodzes, bet arī praktiski noder ikdienā, gatavojot ēdienus," saka Latvijas populārākā ēdienu bloga Našķoties autore Zane Grēviņa.
Dace Alpa, divu bērnu mamma un veselīga dzīvesveida piekritēja, stāsta, ka viņas dārzs ģimenes ikdienā ienes daudz prieka, jo katrs izdīgušais asniņš sajūsmina gan Daci, gan viņas bērnus. Savukārt augu entuziastei un telpaugu bloga Uz palodzes autorei Ievai Reinholdei viņas pilsētas dārzs ir vieta eksperimentiem – viņa sasējusi visdažādākās sēklas un tagad uzmanīgi seko augšanas procesam.
No lociņiem līdz kartupeļiem
Izveidot mājās dārziņu ir vienkāršāk, nekā varētu šķist, taču vispirms jāizlemj – ko audzēt? Zane, Dace un Ieva savus dārzus plānoja ar izdomu un vēlmi eksperimentēt. "Viens no visstraujāk augošajiem pavasara gardumiem ir vecie labi sīpolloki – tā bija mana mājas dārza pirmā raža. Nedaudz vēlāk jau sāku dažādiem ēdieniem pievienot redīsu lapas, spinātus un rukolu. Mājas apstākļos audzētiem zaļumiem ir tik intensīva garša – tos nevar salīdzināt ar veikalā nopērkamajiem," saka Ieva Reinholde, kura audzē arī dažādus dārzeņus, zaļumus un garšaugus, bet viņas interesantākais eksperiments ir rabarberu audzēšana no sēklām.
Visu rakstu lasiet avīzes Diena trešdienas, 6. maija, numurā! Ja vēlaties laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!