Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Pavasara vēsmas uz palodzes

Februāris ir visīstākais ziemas mēnesis, it sevišķi šogad, kad pēc ilgiem laikiem vairākas nedēļas pēc kārtas zemi klāj kārtīga sniega sega un gaisa temperatūra turas zem nulles. Taču, pat neskatoties pulkstenī, jūtam, ka dienas kļūst garākas un arī saule parādās biežāk. Dārzkopības sezona pavisam tuvu! Pirmos sagatavošanās darbus pamazām jau var sākt.


Gaisma un pareizais substrāts

Lai veiksmīgi audzētu dēstus un tie neizstīdzētu, nepieciešams vidēji 15 dienasgaismas stundu diennaktī. Ja ar dabiskas gaismas stundām vēl ir par maz, bet gribas jau kaut ko iesēt, var augiem palīdzēt, papildus dienasgaismai nodrošinot piemērotu mākslīgo apgaismojumu – ir pieejamas gan speciālas fitolampas, gan lampas 4100 K (dienas gaisma) līdz 6400 K (zilā gaisma) temperatūras amplitūdā. 

Lai audzētu dēstus, nepieciešams piemērots substrāts. Agronoms Māris Narvils iesaka izvēlēties stādu audzēšanai īpaši sagatavotu substrātu, kura sastāvā ir nepieciešamās barības vielas, kas nāk no dabiskiem produktiem – kūtsmēsli, slieku humuss, vistu mēsli, kūdra. Pievērsiet uzmanību aprakstam uz iepakojuma! Sējot šādā substrātā, papildu mēslojumu pievienot nav nepieciešams. Tas būs jādara tikai tad, kad dēstus piķēsiet, pārstādīsiet vai stādīsiet jau paliekošā vietā – ja vien tad tiem atkal netiks izvēlēts jau gatavs ar mēslojumu papildināts substrāts. Stādi labāk augs speciālos substrātos, kuri pielāgoti noteiktas sugas augu audzēšanai. Ja augsne ir pārāk skāba vai pārāk sārmaina, augi nespēj labi absorbēt daudzas tiem nepieciešamās barības vielas. 

Augsnei jābūt istabas temperatūrā, tādēļ pirms sējas paturiet to diennakti siltā telpā.

Aukstā substrātā sēklas dīgs lēnāk. Tam jābūt arī irdenam, tādēļ pirms lietošanas to rūpīgi sasmalciniet, uzrušiniet tāpat kā dārza augsni, izņemiet lielākus kūdras gabalus, saknes vai oļus, ja tādi ir. 

Irdināšana ne tikai uzlabo augsnes struktūru, bet arī piesātina to ar skābekli, kas nepieciešams augu attīstībai. Pirms sēšanas augsni nepieciešams samitrināt, lai nepārspīlētu ar ūdens daudzumu, šim nolūkam izmantojiet smidzinātāju. 


Trauki dēstu audzēšanai

Iespējams iegādāties dažādus trauciņus diedzēšanai – plastmasas, kartona. Dārzeņu stādi, kas paredzēti stādīšanai ārā, var tikt audzēti dabīgās kūdras diedzētavās (podiņos), polimēru kastēs vai podiņos (diedzētavās). Jāņem vērā, ka dēstus vajadzēs retināt un izpiķēt, lai tie nebūtu par ciešu, ērti to izdarīt, sējot pa sēkliņai atsevišķos trauciņos. Ja tiek izmantoti tāda materiāla trauki, kas sadalās, jau paaugušos dēstus varēsiet pārstādīt kopā ar visu trauku. Protams, varat izmantot jau lietotus dēstu traukus un puķupodiņus, bet tie pirms tam rūpīgi jāizmazgā ar ziepjūdeni, lai izvairītos no nevēlamu mikroorganismu vai pelējuma nokļūšanas pie jaunajiem dēstiem. Dēstu sēšanai ieteicams izmēģināt arī kūdras tabletes.

Tie, kuri tās izmanto, atzinīgi vērtē gan kvalitāti, gan ērto lietošanu, sevišķi tad, ja dārziņš ir palodzes izmērā. 

Savukārt polimēru diedzētavas var izmantot vēl vairākus gadus, turklāt kastes ir vienkārši pārcelt uz vajadzīgo vietu. Ļoti ērti ir izmantot diedzētavas ar caurspīdīgiem vākiem – tajās tiek izveidoti optimāli apstākļi sēklu dīgšanai. Diedzētavās ir viegli uzturēt optimālu augsnes mitrumu un pastāvīgu temperatūru. Šādās diedzētavās sēklas dīgst ātrāk un vienādi. 


Ko sēt februārī? 

Palodze ir laba vieta, lai pirmajiem zaļumiem steidzinātu sarkanās bietītes, pētersīļus, selerijas, rukolu un sinepes. Varat iesēt arī lapu salātus, spinātus, kressalātus, redīsus un zirnīšus, kuru lakstiņus pievienot salātiem, zupām, liktu uz sviestmaizēm. Salāti būs maigi, mīksti, tie neizaugs tādi kā pavasarī siltumnīcā, taču būs lieliska svaiga piedeva ēdienam vai tāpat vien uz kārā zoba.

Diedzētas sēklas pārtikā varat izmantot jau 7–14 dienu laikā pēc sējas atkarībā no sugas, tāpēc drīzumā varēsiet baudīt aromātiskus, mājās izaudzētus augus. 

Protams, nedrīkst aizmirst par sīpollokiem! Nopērciet sīksīpoliņus, iedēstiet vidēji lēzenā, platā traukā, un pēc pāris nedēļām jau varēsiet mieloties ar svaigiem, kraukšķīgiem lokiem. Starp citu, tikko plūkti lociņi ir ar piesātinātāku, asāku garšu nekā grieztie loki, kas ilgāku laiku glabājušies vēsumā veikalu un noliktavu vitrīnās! 

Ja jums ir kārtīga siltumnīca, kurā varēsiet pasargāt augus no pavasara salnām un vēlaties baudīt iespējami drīzu ražu, februāra otrajā pusē var dēstiem sēt arī augus ar ilgu veģetācijas periodu – papriku, baklažānus, puravus. Arī garšaugus, kuriem ilgi jāaug – rozmarīnu, lavandu, citronzāli, estragonu. 


Lai dēsti izaug spēcīgi:

  • Kvalitatīvi stādi ir labas ražas garants. Viena no visbiežāk pieļautajām kļūdām – iesēj pārāk agri vai pārāk vēlu, nenodrošina piemērotus apstākļus.
  •  Visu laiku jāuztur optimāla gaisa un substrāta, kurā aug stādi, temperatūra. Tai ir liela ietekme, kad augs absorbē minerālvielas, kad notiek organisko vielu sintēze, kad stāds aug un attīstās. Temperatūra nolemj ne tikai sēklu izdīgšanas ātrumu, bet arī stādu augšanas ilgumu un arī to kvalitāti. Ar istabas temperatūru +18 līdz +22 grādi ir pietiekami. 
  •  Audzējot stādus, svarīga ir arī gaismas un siltuma attiecība, nepietiek tikai uzturēt optimālu temperatūru un nenodrošināt stādus ar gaismu. Šie divi faktori ir savstarpēji cieši saistīti. Optimāls gaismas periods augiem ir 16 stundu diennaktī, bet minimālais ir 8–10 stundas. Ja nevarat stādiem nodrošināt pienācīgu apgaismojumu, samaziniet temperatūru par 2–3 grādiem, tas mazliet palīdzēs augšanas procesā.
  • Audzējot stādus, jāuztur piemērots gaisa un substrāta mitrums. Gaisa mitrumam jābūt aptuveni 70%, un to jūs varat viegli regulēt, vēdinot telpas, kurās aug stādi. Substrāta mitrums tāpat ir ļoti svarīgs, jo pārlaistīti stādi neabsorbē barības vielas un tāpēc tie slikti aug.

Avots: Kesko Senukai

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits