Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izdots Jāņa Elsberga piektais dzejas krājums Bez variantiem

Pēc ilgāka pārtraukuma izdevniecībā Aminori klajā nācis jauns dzejnieka un tulkotāja Jāņa Elsberga dzejas krājums Bez variantiem, kurā apkopotie dzejoļi tapuši pēdējo četrpadsmit gadu laikā, informēja izdevniecības pārstāvji.

Bez variantiem ataino Elsberga dzejas liriskā varoņa pārdzīvojumus un jūtas īpaši atkailināti, ar augstu atklātības un godīguma pakāpi. Dzejnieks bieži tveras pie ironijas, bet tā ir tikai bezjēdzīga slēpšanās, kad atklāts jau ir viss. Šajā dzejā ir izmisums, alkas, skumjas, kritiens pilnīga tumsā un bezcerībā, tad atkal cerība uz neiespējamo un atgriešanās pie mīlestības. Jānis Elsbergs par šo krājumu saka: "Es gribu šos dzejoļus publicēt, lai tiktu beidzot no tiem vaļā un varētu dzīvot tālāk."

Jānis Elsbergs (1969) mācījies Rīgas 49. vidusskolā, studējis Latvijas Universitātes Svešvalodu fakultātē. Elsberga pirmais krājums Vistīrākā manta (1993) un otrā grāmata Rīta kafija (1996) izdotas ar pseidonīmu Jānis Ramba. Daugavas bulvāris 2000. gadā iznāca jau ar īsto vārdu un uzvārdu, bet dzejas krājums Panti iznāca 2008. gada beigās – tātad jau pirms 14 gadiem. Kā dzejnieks Jānis Elsbergs nav īpaši ražīgs, jo vairāk iznāk nodarboties ar tulkošanas un rediģēšanas darbiem. Tulkojis Viljama Šekspīra, Artura Millera, Pola Klodela u. c. autoru lugas, mūsdienu amerikāņu dzeju (par Čārlza Bukovska dzejas izlases Kodiens atdzejojumu 2021. gadā saņēmis Latvijas Literatūras gada balvu), viņš ir arī ražīgākais Kurta Vonnegūta darbu tulkotājs latviešu valodā. Atdzejo no angļu, lietuviešu, franču, kā arī vācu, slovēņu, ukraiņu u. c. valodām. Jāņa Elsberga dzejas izlases izdotas zviedru un ukraiņu valodā, viņa dzeja tulkota un publicēta arī angļu, lietuviešu, krievu, turku u. c. valodās.

Elsbergs rūpējas arī par mātes, izcilās latviešu rakstnieces un dzejnieces Vizmas Belševicas (1931–2005), arhīva apgūšanu un sistematizēšanu, kā arī brāļa Klāva Elsberga (1959–1987) dzejas izdošanu.

Dzejas krājuma “Bez variantiem” redaktors ir Guntars Godiņš, grāmatas dizainu veidojusi Anna Aizsilniece. Krājums izdots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Krājuma Bez variantiem atvēršana notiks 13. jūlijā plkst. 18 kultūras telpā Atmoda Stabu ielā 10. Tajā piedalīsies dzejnieks Jānis Elsbergs un blūza mūziķi Roberts Jansons (ģitāra) un Krišjānis Kupcāns (sitaminstrumenti).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja