Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Literatūra

Piecos literāros vakaros Tikšanās Aleksandra Čaka viesistabā aicina iepazīt dzejnieku un viņa literāro mantojumu

14. un 21. oktobrī, kā arī 4., 11. un 18. novembrī plkst. 18.00 izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa Aleksandra Čaka 120. jubilejai veltītās literārās un kultūrizglītojošās ekspozīcijas No Aleksandra līdz Čakam ietvaros norisināsies pieci literārie vakari Tikšanās Aleksandra Čaka viesistabā. Visus literāros vakarus vadīs un ar viesiem sarunāsies Aleksandra Čaka biedrības vadītāja Andra Konste.

Ojāra Vācieša muzejā skatāma dzejnieka portretu izstāde

Ojāra Vācieša muzeja (Ojāra Vācieša iela 19, Rīga) Robinsonzālē no 11. oktobra apmeklētājus atkal sagaida fotogrāfa Vilhelma Mihailovska fotostāsts Atgriešanās. Fotogrāfa uzņemtie Ojāra Vācieša portreti, kas glabājas muzeja krājumā, muzeja izstāžu zālē nav eksponēti pirmo reizi, bet gan piedzīvo savu atgriešanos un atkalsatikšanos ar apmeklētājiem.

Radīts pirmais latviešu literatūras virtuālais asistents – Cibiņš

Godinot Jāni Poruku 150 gadu jubilejā, ir radīts pirmais latviešu literatūrai veltītais virtuālais asistents jeb sarunbots. Kopā ar Cibiņu ikviens interneta lietotājs var ne tikai apgūt un pārbaudīt zināšanas par stāstu Kauja pie Knipskas, bet arī aprunāties un izteikt savu viedokli.

Aiz mūžības. Jānim Porukam – 150 © DIENA

Līdzās literatūrā mūžīgi risinātajām tēmām Poruks savas daiļrades centrā licis dažādu kultūru, laikmetu un sociālās piederības varoņus un konfrontējis viņus ar izaicinājumiem, ar kuriem sastopas cilvēks, arī mūsdienu cilvēks.

Rīgas mākslas telpā tiks svinēta Aleksandra Čaka 120. jubileja

Izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa līdz 21. novembrim norisinās Aleksandra Čaka 120. jubilejai veltīta literāra un kultūrizglītojoša ekspozīcija No Aleksandra līdz Čakam, kurā apmeklētāji varēs gūt vizuālu un filozofisku priekšstatu par Rīgas pilsētas dzejnieka devumu, mantojumu un personību.

Oktobris – Aleksandra Čaka mēnesis © DIENA

Godinot dzejnieku Aleksandru Čaku 120 gadu jubilejā un pieminot viņa literāro mantojumu, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība šogad oktobrī rīko lielākus un mazākus pasākumus.

Raiņa un Aspazijas vasarnīca aicina doties sajūtu ceļojumā

Raiņa un Aspazijas vasarnīcā (Jūrmalā, Jāņa Pliekšāna ielā 5/7) radīta programma Sajūtu ceļojums – taktils sajūtu piedzīvojums, kas ļauj caur maņām – dzirdi, tausti un smaržu – iepazīt dzejnieku sajūtu pasauli un muzeju kā draudzīgu vietu cilvēkiem ar redzes grūtībām.

Izdotas Mērijas Grīnbergas atmiņas un dienasgrāmatas

Izdevniecība Latvijas Mediji laidusi klajā latviešu etnogrāfijas pētnieces un popularizētājas, slavenās Grosvaldu-Grīnbergu dzimtas pārstāves, Mērijas Grīnbergas (vecākās) atmiņu pierakstus Mērijas Grīnbergas atmiņas un dienasgrāmatas, informēja izdevniecības pārstāvji.

Iznācis literārā žurnāla Žoklis atvasaras numurs

Žurnālā lasāma Vasilija Karasjova un Evelīnas Andžānes, kā arī divu debitantu – Betijas Zvejnieces un Reiņa Pelles Karlsona – dzeja. Par numura tituldzejoli izvēlēts Laura Veipa atdzejotais Gijoma Apolinēra Mirabo tilts.