17. martā īri svin Svētā Patrika dienu – svētkus par godu Īrijas aizbildnim svētajam Patrikam, kurš kristianizēja valsti un, kā vēsta leģendas, padzina visas čūskas no Īrijas.
Šā gada 17. augustā pirmo reizi Rīgā - Republikas laukumā 1, pretī iecienītajai alus darītavai/restorānam Stargorod - notiks īpaši alus un vīna cienītājiem veltīts pasākums Vecpilsētas alus un vīna tirgus, kurā visas dienas garumā apmeklētājus priecēs gan iespēja izbaudīt gan jau ierastās un iecienītās alus un vīna šķirnes, gan nodegustēt un izgaršot vēl nezināmas šķirnes.
Izveidota jauna alus darīšanas nozari pārstāvoša organizācija - biedrība "Latvijas Neatkarīgie aldari", liecina "Firmas.lv" informācija. Par biedrības valdes priekšsēdētāju iecelts Reinis Plaviņš, kurš ir viens no īpašniekiem alus darītavai SIA "Zlaukts", kas strādā ar alus zīmolu "Labietis".
Ja alkohols ir patiešām gards (un alus tāds mēdz būt), tad dzirkstīga Jāņu svinēšana var beigties ar pamatīgu toksikozi, ko mēdz dēvēt par paģirām. Kā Jāņos neiedzert par daudz alus un izvairīties no paģirām?
Pirmatklājēja gods ambicioziem cilvēkiem allaž bijis svarīgs. Ne velti veselas valstis ilgstoši strīdējušās par to, kurā zemē pirmoreiz izcepta maize, sakults jogurts vai pagatavoti makaroni.
Jāņos 45% pilngadību sasniegušie aptaujātie iedzīvotāji dzers alu, 25% citus alkoholiskos dzērienus, savukārt bezalkoholiskos dzērienus no aptaujātajiem izvēlēsies 39%, noskaidrots „Mēness aptiekas” un pētījumu aģentūras „Norstat” veiktajā aptaujā.
Būsiet pārsteigti, bet “alus vēders” mēdz būt ne tikai vīriešiem, bet arī sievietēm, turklāt nepareizas diētas dēļ tas nereti izveidojas arī aktīvā dzīvesveida atbalstītājiem, apliecina Veselības centru apvienības (VCA) uztura speciāliste Anita Baumane. Viņa arī atgādina apdomāt, cik daudz ikdienā vai svētkos lietot alu, jo alū viltīgi slēpjas šķidrās kalorijas. Kauss pēc kausa, un ikdienā nepieciešamo kaloriju daudzums pārsniegts vairākkārt!
Gribi vai negribi, vasara tuvojas izskaņai un arī alus sezona – noslēgumam. Ar šo rakstu noslēdzu šīs vasaras ieskatu pasaules alus stilos un vēsturē, kas iesniedzas vēl pirms mūsu ēras un teju visos kontinentos.
Ja paļaujamies uz Tomu Brici, tad šonedēļ, iespējams, esam aizvadījuši pēdējos 30 grādus šajā vasarā. Arī alus baudīšanas sezona pamazām tuvojas izskaņai. Un arī es pamazām tuvojos alus seriāla noslēgšanai šajā slejā – šoreiz nedaudz pastāstīšu par alus izcelsmi un vēsturi teritorijās, kas ietver mūsdienu Tuvos Austrumus un Eiropu, bet nākamajā reizē citas pasaules daļas – Āfriku, inku zemes, Indiju.