Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 5. jūnijs
Margots, Igors, Ingvars

Alus

Alus rauga priekštecis atrasts Īrijā

Pirmatklājēja gods ambicioziem cilvēkiem allaž bijis svarīgs. Ne velti veselas valstis ilgstoši strīdējušās par to, kurā zemē pirmoreiz izcepta maize, sakults jogurts vai pagatavoti makaroni.

Kviešu alus vācu un beļģu stilā

Turpinoties karstajām vasaras dienām, turpinu arī rakstu sēriju par alu. Šajā numurā pastāstīšu par to alu, ko gatavo no kviešiem. Tradicionāli kviešu alus ir gaišais eila stila alus (raudzēts ar augšējo raudzēšanas metodi), taču mēdz būt arī tumšais kviešu alus. Divi izplatītākie kviešu alus veidi pasaulē balstās Beļģijas un Vācijas tradīcijās.

Beļģu, skotu, amerikāņu eils

Pagājušajā reizē stāstīju par vecāko no eiliem – angļu eilu. Taču eilu grupai (alum, kas raudzēts ar augšējo raudzēšanas metodi) pieder arī beļģu, skotu, amerikāņu eils, kā arī porteris un stouts. Par tiem stāstīšu šajā reizē.

Kas ir angļu eils?

Ja kādreiz Latvijā visi tradicionāli dzēra lāgeri (vienīgi reti kurš zināja šī alus veida nosaukumu un neviens nelauzīja galvu par to, ka lager tipa alus tiek raudzēts ar apakšējās raudzēšanas metodi, kas notiek pie zemākas temperatūras (6–12 grādi) un ir ilgāka (2–3 nedēļas) nekā augšējās raudzēšanas metode). Tie bija laiki, kad alus Latvijā bija vienkārši alus. Un punkts.

Latvijā

Vairāk Latvijā

Pasaulē

Vairāk Pasaulē

Viedokļi

Vairāk Viedokļi

Sports

Vairāk Sports

Citi

Vairāk Citi

SestDiena

Vairāk SestDiena

KDi

Vairāk KDi

Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze

Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena

Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils

Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms

Izklaide

Vairāk Izklaide