Pirmatklājēja gods ambicioziem cilvēkiem allaž bijis svarīgs. Ne velti veselas valstis ilgstoši strīdējušās par to, kurā zemē pirmoreiz izcepta maize, sakults jogurts vai pagatavoti makaroni.
Jāņos 45% pilngadību sasniegušie aptaujātie iedzīvotāji dzers alu, 25% citus alkoholiskos dzērienus, savukārt bezalkoholiskos dzērienus no aptaujātajiem izvēlēsies 39%, noskaidrots „Mēness aptiekas” un pētījumu aģentūras „Norstat” veiktajā aptaujā.
Turpinoties karstajām vasaras dienām, turpinu arī rakstu sēriju par alu. Šajā numurā pastāstīšu par to alu, ko gatavo no kviešiem. Tradicionāli kviešu alus ir gaišais eila stila alus (raudzēts ar augšējo raudzēšanas metodi), taču mēdz būt arī tumšais kviešu alus. Divi izplatītākie kviešu alus veidi pasaulē balstās Beļģijas un Vācijas tradīcijās.
Pagājušajā reizē stāstīju par vecāko no eiliem – angļu eilu. Taču eilu grupai (alum, kas raudzēts ar augšējo raudzēšanas metodi) pieder arī beļģu, skotu, amerikāņu eils, kā arī porteris un stouts. Par tiem stāstīšu šajā reizē.
Ja kādreiz Latvijā visi tradicionāli dzēra lāgeri (vienīgi reti kurš zināja šī alus veida nosaukumu un neviens nelauzīja galvu par to, ka lager tipa alus tiek raudzēts ar apakšējās raudzēšanas metodi, kas notiek pie zemākas temperatūras (6–12 grādi) un ir ilgāka (2–3 nedēļas) nekā augšējās raudzēšanas metode). Tie bija laiki, kad alus Latvijā bija vienkārši alus. Un punkts.
Latvijas Alus darītāju savienība atklātā vēstulē, kas adresēta Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) un par jomu atbildīgajiem ministriem, aicina atcelt noteikto ierobežojumu brīvdienās, aģentūrai LETA pavēstīja savienības pārstāvji.
Alus darītava SIA Nurme alus kopfinansēšanas kampaņā vāc naudu alus darītavas izveidei Rīgā, Vagonu ielā, portālu Diena.lv informēja uzņēmuma pārstāve Linda Ezerkalna.
Šā gada piecos mēnešos Latvijā kopumā saražoti 31,17 miljoni litru alus, kas ir par 5,6% mazāk nekā 2019.gada piecos mēnešos, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie akcīzes preču aprites rādītāji.